28 286
Dierenwelzijn

nr. 352
BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 december 2009

Mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stuur ik u deze brief waarin wij u, zoals we in de brief van 18 december 2009 hebben toegezegd, informeren over de activiteiten rond de aanpak van Q-koorts.

Stand van zaken ruimingen

Op dit moment zijn er 61 besmette bedrijven op grond van het tankmelkonderzoek. De verwachting is dat we nog niet alle besmette bedrijven in beeld hebben, omdat de dieren de bacterie niet voortdurend uitscheiden. In de loop van de komende maanden kunnen er dus nog besmette bedrijven bijkomen. Op maandag 21 december is de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) begonnen met ruimen van de drachtige geiten op besmette bedrijven. In het weekend voorafgaand zijn eerst alle geiten, van de maandag 21 december 2009 te ruimen bedrijven, gescand om onderscheid te maken tussen drachtige geiten en niet-drachtige geiten. Vervolgens zijn de drachtige geiten getaxeerd. Op dit moment bezoekt de VWA per dag drie bedrijven voor het scannen en taxeren van dieren en drie bedrijven voor het doden van dieren. Inmiddels zijn op negen bedrijven alle drachtige dieren geruimd. Het ruimingsschema wordt gemaakt aan de hand van de te verwachten lammerdata van de geiten.

Geitenhouders ontvangen een vergoeding voor hun geruimde dieren. De hoogte van de vergoeding wordt bepaald door taxatie. De basis voor de taxaties is een waardetabel die de marktwaarde van de dieren tot uitdrukking brengt. Deze tabel is door het Landbouw Economisch Instituut (LEI) opgesteld.

Welzijnscommissie

Bij bestrijding van een dierziekte waarbij maatregelen genomen worden op het gebied van huisvesting en/of ruiming stelt de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een commissie in die controleert of de maatregelen op een voor het dierenwelzijn verantwoorde wijze worden uitgevoerd. Deze commissie is op 18 december jl. ingesteld. De commissie bestaat uit de voorzitter van de Raad voor Dieraangelegenheden, de heer Vaarkamp en mevrouw Ohl, hoogleraar bij het departement Dier, Wetenschap en Maatschappij aan de Universiteit Utrecht.

De commissie Vaarkamp rapporteert aan de minister van LNV over de welzijnssituatie. Daarnaast kan de commissie aanbevelingen doen om welzijnsproblemen, als die zich voordoen tot een oplossing te brengen.

Advies herhaald individueel testen

In de brief van 18 december jl. hebben wij aangegeven dat er aanvullend advies gevraagd zou worden aan het Centraal Veterinair Instituut (CVI) over de mogelijkheid om op basis van herhaaldelijk testen van individuele dieren (inclusief niet-drachtige dieren en bokken of rammen) onderscheid te maken tussen besmette en niet-besmette dieren op besmette bedrijven.

Inmiddels hebben wij dit advies ontvangen. Het advies is bijgevoegd als bijlage bij deze brief.1 In het advies geven deskundigen aan dat ook het herhaald testen van dieren onvoldoende zekerheid biedt om dieren te kunnen sparen. Bovendien is het herhaald testen van grote aantallen dieren vlak voor de lammerperiode niet uitvoerbaar. De aangekondigde maatregelen blijven dan ook van kracht.

Communicatie

De communicatie over de Q-koortsmaatregelen wordt in nauwe samenwerking tussen onze ministeries verzorgd. Het Q-koortsdossier op de internetsite van LNV biedt steeds actuele informatie en antwoorden op veelgestelde vragen met betrekking tot de getroffen maatregelen, de internetsite van VWS (en daaraan gekoppeld die van het RIVM) besteedt aandacht aan de risico’s voor mensen. Belanghebbende organisaties, gemeenten, provincies etc. kunnen inmiddels via een speciaal e-mailadres vragen indienen bij het gezamenlijke informatieteam van LNV en VWS. De beantwoording gebeurt door een vraag- en antwoordteam.

Wij laten dagelijks de berichtgeving op internet over Q-koorts monitoren. De teneur van de discussies op relevante sites, blogs, twitterfeeds, communities en fora wordt nauwlettend gevolgd. De uitkomsten zijn belangrijke input voor de pers- en communicatiestrategie. Via www.minlnv.nl kunnen belangstellenden zich per e-mail abonneren op pers- en nieuwsberichten. Ook inhoudelijke wijzigingen aan het Q-koortsdossier worden via deze abonnementsdienst bekendgemaakt. Via twitterqkoorts berichten wij dagelijks over nieuwe persberichten en nieuwe inhoudelijke informatie.

De bekendmaking van besmette bedrijven wordt steeds voorafgegaan en begeleid door een aantal communicatieacties. Als eerste worden de betrokken bedrijven en de burgemeesters van de betreffende gemeenten telefonisch geïnformeerd. De bedrijven ontvangen vervolgens van de VWA een besmetverklaringsbrief. Wij sturen ook een brief naar de burgemeesters en naar alle omwonenden in een straal van 5 km. De verspreiding van de brief aan de omwonenden van de eerste 55 besmettingen heeft door de omvang van de doelgroep enkele dagen meer gevraagd dan wij hoopten. Het ging om bijna 700 000 adressen.

Op verzoek van een aantal geitenhouders hebben wij een beroep op de media gedaan om terughoudendheid te betrachten tijdens de ruimingen. Wij hebben hiertoe een brief geschreven aan het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren.

Om toch tegemoet te komen aan de informatiebehoefte, hebben wij tijdens de eerste ruimingen op maandag 21 december jl. een mediamoment gecreëerd. De VWA heeft daarbij voor één cameraploeg en één fotograaf ontheffing gegeven van het bezoekersverbod dat op besmette bedrijven van kracht is, zodat in de stal opnames konden worden gemaakt die vervolgens ter beschikking werden gesteld aan de overige media. Buiten deze opnames konden de media het ruimen vanaf de openbare weg volgen.

We vertrouwen erop u met deze brief inzicht te hebben gegeven in de voortgang van de lopende activiteiten op het gebied van Q-koorts.

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven