Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, van 30 december 2010, nr. 171962, tot wijziging van het Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2010, het Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2011 en de Regeling LNV-subsidies

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Gelet op de artikelen 2, 4 en 7 van de Kaderwet LNV-subsidies,

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 60 van het Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2010 wordt ‘€ 2.000.000’ vervangen door: € 2.195.000.

ARTIKEL II

Artikel 23, eerste lid, van het Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2011 komt te luiden:

  • 1. De subsidie bedraagt 100% van de subsidiabele kosten, met dien verstande dat voor de berekening van het subsidiebedrag de kosten als bedoeld in artikel 2:20, eerste lid, onderdelen b, c, d en h, van de regeling gezamenlijk ten hoogste 30% van de totale subsidiabele kosten bedragen.

ARTIKEL III

De Regeling LNV-subsidies wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 4a:4, onderdeel a, komt te luiden:

  • a. qua thema waarop het groene-plus lectoraat betrekking heeft, beter aansluiten bij de strategische beleidsprioriteiten van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van de beleidsagenda in de begroting van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in het domein Landbouw en Natuurlijke omgeving.

B

Artikel 4a:9 komt te luiden:

Artikel 4a:9. Subsidiabele kosten

De volgende kosten komen in aanmerking voor de subsidie:

  • a. de loonkosten van het bij de uitvoering van de in artikel 4a:3 bedoelde activiteiten betrokken personeel van de subsidieontvanger, waarbij de loonkosten van docenten uitsluitend in aanmerking komen tot ten hoogste het bedrag dat als normbedrag is opgenomen in de Handleiding Overheidstarieven van het Ministerie van Financiën, behorende bij salarisschaal 11, en de loonkosten van de lectoren uitsluitend in aanmerking komen tot ten hoogste het bedrag dat als normbedrag is opgenomen in de Handleiding Overheidstarieven van het Ministerie van Financiën, behorende bij ten hoogste salarisschaal 16;

  • b. de kosten, die aantoonbaar noodzakelijk zijn en daadwerkelijk door de subsidieontvanger zijn betaald voor het inhuren van ondersteuningsinstellingen, bedrijven, maatschappelijke organisaties en onderzoeksinstellingen vanwege hun expertise of specifieke voorzieningen tot ten hoogste 10% van de subsidiabele kosten, bedoeld in onderdeel a;

  • c. materiële kosten die aantoonbaar noodzakelijk zijn en daadwerkelijk door de subsidieontvanger zijn betaald voor de uitvoering van de activiteiten tot ten hoogste 15% van de subsidiabele kosten, bedoeld in onderdeel a.

ARTIKEL IV

  • 1. Artikel I van deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 augustus 2010.

  • 2. Artikel II van deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2011, nadat de regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 29 november 2010, nr. 166567, houdende wijziging van de Regeling LNV-subsidies in werking is getreden.

  • 3. Artikel III van deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2011, nadat het Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 29 november 2010, nr. 167535, houdende openstelling subsidieaanvragen en vaststelling subsidieplafonds (Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2011) in werking is getreden.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 30 december 2010

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

TOELICHTING

Artikel I

Op 1 juli 2010 is de (gewijzigde) subsidiemodule ‘Collectieve acties’ van de Regeling LNV-subsidies in werking getreden (Staatscourant nr. 7577). Met de onderhavige wijziging van het Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2010 (hierna: Openstellingsbesluit) wordt het subsidieplafond voor de module ‘Collectieve acties’ voor de openstellingsperiode in 2010 opgehoogd met € 195.000,–. Daarmee bedraagt het subsidieplafond in totaal € 2.195.000,–.

De ophoging van het subsidieplafond leidt niet tot een toename van de administratieve lasten.

Deze wijziging van het Openstellingsbesluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij is geplaatst. Daarmee wordt afgeweken van de vaste verandermomenten voor regelgeving die voor ministeriële regelingen inhouden dat nieuwe regels slechts op 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober ingaan en dat minimaal twee maanden daaraan voorafgaand publicatie van nieuwe regels plaatsvindt. De afwijking is om de volgende reden gerechtvaardigd. Aanvragen voor subsidie voor de module ‘Collectieve acties’ konden worden ingediend vanaf 1 augustus tot en met 31 augustus 2010. Voor deze periode dienen beschikkingen tot subsidieverlening uiterlijk 31 december 2010 te worden afgegeven. Door de wijziging met ingang van de eerste dag na dagtekening van de Staatscourant in werking te laten treden, kan de extra € 195.000,– worden bestemd voor reeds ingediende subsidieaanvragen en hoeft niet te worden voorzien in een nieuwe openstellingsperiode.

Artikel II

Met de wijziging van het Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2011 is de berekeningsmethodiek voor het bepalen van de hoogte van het subsidiebedrag voor demonstratieprojecten die gericht zijn op het bevorderen van natuurlijke plaagbestrijding door middel van FAB-randen verduidelijkt.

Artikel III

De Regeling LNV-subsidies wordt gewijzigd in verband met een aantal kleine tekstuele wijzigingen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

Naar boven