Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu houdende wijziging van de Regeling verzekeringsplaten niet-kentekenplichtige motorrijtuigen in verband met de vaststelling van de kleur van verzekeringsplaten en daarop te vermelden aanduidingen, alsmede van plaats en volgorde van deze aanduidingen voor 2011 en van de Regeling tot wijziging van de Regeling voertuigen in verband met de nationale kleine serie typegoedkeuring van voertuigen voor speciale doeleinden alsmede diverse technische wijzigingen in verband met de uitgestelde inwerkingtreding van het vereiste van een minimale profieldiepte van banden van bedrijfsauto’s, bussen en aanhangwagens met een maximummassa van meer dan 3.500 kg

1 december 2010

VenW/BSK-2010/210204

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 3, derde en vierde lid, van het Besluit van 16 september 1965, houdende vaststelling van het bewijs van verzekering voor de niet-kentekenplichtige motorrijtuigen en enkele regelen met betrekking tot het bewijs van vrijstelling (Stb. 414) en artikel 71 van de Wegenverkeerswet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling verzekeringsplaten niet-kentekenplichtige motorrijtuigen wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 komt te luiden:

Artikel 1

Voor de verzekeringsplaten die het jaartal 2011 zullen dragen, wordt vastgesteld dat:

  • a. de ondergrond van de verzekeringsplaat een retroflecterende kleur geel heeft;

  • b. de letters en cijfers, het woord ‘Nederland’ en het jaartal ‘2011’, alsmede een eventuele rand, worden uitgevoerd in de kleur blauw, en

  • c. het woord ‘Nederland’ en het jaartal ‘2011’ in de volgorde waarin zij hier zijn genoemd, bovenaan op de verzekeringsplaat worden geplaatst.

B

Artikel 2 komt te luiden:

Artikel 2

Verzekeringsplaten die het jaartal 2010 dragen en voldoen aan artikel 1 van deze regeling, zoals dit artikel luidde vóór 1 januari 2011, behouden hun geldigheid tot en met 30 april 2011.

ARTIKEL II

In artikel II, derde lid, van de Regeling tot wijziging van de Regeling voertuigen in verband met de nationale kleine serie typegoedkeuring van voertuigen voor speciale doeleinden alsmede diverse technische wijzigingen (Stcrt. 2010, 6724) wordt ‘1 januari 2011’ vervangen door: 1 april 2011.

ARTIKEL III

  • 1. Artikel I van deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2011.

  • 2. Artikel II van deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

TOELICHTING

In de eerste plaats voorziet deze regeling in de jaarlijkse vaststelling van de kleur van het verzekeringsplaatje voor niet-kentekenplichtige motorrijtuigen, alsmede de plaats en de volgorde van de aanduidingen op het plaatje. De verzekeringsplaatjes met de aanduiding ‘2011’ mogen op grond van deze regeling vanaf 1 januari 2011 worden gebruikt. De geldigheidsduur van de plaatjes met de aanduiding ‘2010’ eindigt met ingang van 1 mei 2011.

In de tweede plaats wordt de inwerkingtreding van enkele onderdelen van de Regeling tot wijziging van de Regeling voertuigen in verband met de nationale kleine serie typegoedkeuring van voertuigen voor speciale doeleinden alsmede diverse technische wijzigingen (Stcrt. 2010, 6724) uitgesteld. De betreffende onderdelen regelen dat de permanente eis van een minimale profieldiepte voor banden van toepassing wordt op vrachtwagens, bussen en aanhangwagens met een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kg.

Aanvankelijk was beoogd dat de uitbreiding van de profieldiepte-eis naar de zwaardere voertuigcategorieën met ingang van 1 januari 2011 zou plaatsvinden. Uitstel is echter noodzakelijk met het oog op de uitvoerbaarheid van deze nieuwe permanente eis, die gevolgen heeft voor de algemene periodieke keuring (APK) van vrachtwagens, bussen en aanhangwagens zwaarder dan 3.500 kg. Om toezicht van de Dienst wegverkeer op de APK-erkenning ten aanzien van de profieldiepte-eis mogelijk te maken is de aanwezigheid van een bandenprofieldieptemeter op de keuringsplaats namelijk noodzakelijk. De daarvoor benodigde aanpassing van de Regeling erkenning en keuringsbevoegdheid APK kan echter pas op 1 april 2011 in werking treden in verband met de Europese notificatieverplichting van normen en technische voorschriften1. Met het oog op de nauwe samenhang is het van belang dat de minimale profieldiepte-eis voor banden van zwaardere voertuigen en de APK-erkenningseis gelijktijdig in werking treden.

Administratieve lasten

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten van burgers of bedrijven. De regeling is dan ook niet voorgelegd aan Actal.

Vast verandermoment en bedrijfseffecten

De vaststelling van de kleuren en aanduidingen op het verzekeringsplaatje vindt per kalenderjaar plaats. Met de producent van de verzekeringsplaten zijn tijdig afspraken gemaakt over de inhoud van artikel I van deze regeling. Deze regeling beoogt voorts dat het vereiste van een minimale profieldiepte van banden in verband met de uitvoerbaarheid met ingang van 1 april 2011 van toepassing wordt op drie categorieën zwaardere voertuigen, in plaats van op 1 januari 2011. Bijkomstig, positief effect is dat bedrijven enkele maanden langer de tijd hebben zich op deze verandering van de regelgeving voor te bereiden. Eenmalige afwijking van de, in het kader van de vaste verandermomenten gewenste, uiterste publicatiedatum van deze wijzigingsregeling heeft in beide gevallen dan ook geen nadelige gevolgen voor bedrijven, noch burgers.

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.


XNoot
1

Ingevolge artikel 8, eerste lid, van richtlijn nr. 98/34/EG van het Europese Parlement en de Raad van de Europese Unie van 22 juni 1998 betreffende een informatieprocedure op het gebied van normen en technische voorschriften en regels betreffende de diensten van de informatiemaatschappij (PbEG L 204), zoals gewijzigd bij richtlijn nr. 98/48/EG van 20 juli 1998 (PbEG L 217).

Naar boven