Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 10 november 2010, nr. 5672984/10, tot wijziging van de Regeling naturalisatietoets Nederland

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op artikel 6 van het Besluit naturalisatietoets;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling naturalisatietoets Nederland wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 1, onderdeel b, wordt ‘woonachtig in Nederland’ vervangen door: woonachtig in het Europese deel van Nederland.

B

In artikel 4, zevende lid, worden onder verlettering van de onderdelen a tot en met d tot c tot en met f twee onderdelen ingevoegd, luidende:

  • a. Certificaat Profiel Toeristische en Informele Taalvaardigheid (ERK-niveau A2);

  • b. Certificaat Profiel Taalvaardigheid Praktische Beroepen (ERK-niveau A2);

C

In artikel 6, vijfde lid, wordt ‘30 september’ vervangen door: 30 juni.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2011 met dien verstande dat artikel I, onderdeel A terugwerkt tot en met 10 oktober 2010.

Deze regeling wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

’s-Gravenhage, 10 november 2010

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

J.P.H. Donner.

TOELICHTING

Algemeen

In onderhavige regeling zijn drie aanpassingen opgenomen die artikelsgewijs worden toegelicht.

Artikelsgewijs

A

Onderhavig artikel strekt tot het aanpassen van de Regeling naturalisatietoets Nederland aan de nieuwe staatkundige verhoudingen die per 10 oktober 2010 binnen het Koninkrijk van kracht zijn geworden. Ter verduidelijking van artikel 1, onderdeel b, is in de definitie opgenomen dat de verzoeker de meerderjarige vreemdeling is die in het Europese deel van Nederland of buiten het Koninkrijk woonachtig is.

B

Het zevende lid van artikel 4 is aangevuld met twee extra deelvrijstellingen voor het taalgedeelte van de in het Europese deel van Nederland gebruikte naturalisatietoets. Het betreft het Certificaat Profiel Toeristische en Informele Taalvaardigheid (ERK-niveau A2) en het Certificaat Profiel Taalvaardigheid Praktische Beroepen (ERK-niveau A2). Deze twee extra deelvrijstellingen komen overeen met de twee vrijstellingen die sinds 7 september 2010 in artikel 2.2c van de Regeling inburgering zijn opgenomen (Stcrt. 2010, nr. 13753).

C

Om een betere voorbereiding van de uitvoering van de jaarlijkse indexering mogelijk te maken wordt het moment waarop de jaarlijkse indexering wordt vastgesteld in het jaar naar voren gehaald.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

J.P.H. Donner.

Naar boven