Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 14 oktober 2010, nr. 149771, houdende wijziging van de Beschikking bestrijding bacterievuur 1984, in verband met de uitbreiding van de bufferzone Flevoland

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op richtlijn nr. 2000/29/EG van de Raad van de Europese Unie van 8 mei 2000 betreffende de beschermende maatregelen tegen het binnenbrengen en de verspreiding in de Gemeenschap van voor planten en voor plantaardige producten schadelijke organismen (PbEG L169);

Gelet op de artikelen 2 en 3 van het Besluit bestrijding bacterievuur 1983;

Besluit:

ARTIKEL I

De bijlage bij Beschikking bestrijding bacterievuur 1984, wordt vervangen door de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2011.

Deze regeling zal in de Staatscourant worden geplaatst met uitzondering van de bijlage, die ter inzage zal worden gelegd bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit te ’s-Gravenhage, het kantoor van de Plantenziektenkundige Dienst te Wageningen, de kantoren van Naktuinbouw te Roelofarendsveen en Raamdonksveer en die verder kan worden ingezien op de website http://www.nieuwevwa.nl.

Den Haag, 14 oktober 2010

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

TOELICHTING

Met de onderhavige regeling wordt de Beschikking bestrijding bacterievuur 1984 (verder: beschikking) gewijzigd: de bufferzone Flevoland die in de beschikking is aangewezen, wordt uitgebreid. De bufferzones hebben de volgende achtergrond. In Nederland komt bacterievuur voor. Ten behoeve van de export van boomkwekerijproducten zijn in Nederland bufferzones ingesteld waar het verboden is anders dan in het kader van bedrijfsmatige teelt, waardplanten van bacterievuur te telen. Bovendien wordt aan de bedrijfsmatige teelt van waardplanten van bacterievuur bijzondere bescherming gegeven door middel van gerichte opsporing en bestrijding van de bacterie Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al., de veroorzaker van de plantenziekte bacterievuur. Waardpanten van bacterievuur, geteeld in bufferzones die gedurende minimaal twee jaren als zodanig zijn aangewezen, kunnen, op grond van Richtlijn 2000/29/EG1, worden bestemd voor export naar in andere lidstaten van de Europese Unie gelegen beschermde gebieden.

De aanpassing van de bufferzone Flevoland houdt verband met de wenselijkheid de boomkwekers in het gebied over meer percelen te laten beschikken. De wijziging is in het Regionaal overleg bacterievuur afgestemd met belanghebbenden.

De kaarten van alle twaalf bufferzones, waaronder de gewijzigde bufferzone Flevoland, die zijn opgenomen als bijlage bij dit besluit, liggen ter inzage bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit te ’s-Gravenhage, de Plantenziektenkundige Dienst te Wageningen en de kantoren van Naktuinbouw te Roelofarendsveen en Raamdonksveer. Tevens zijn de kaarten te raadplegen via www.nieuwevwa.nl.

Administratieve lasten

Dit wijzigingsbesluit heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten.

Vaste Verandermomenten

Deze gebiedsaanwijzing treedt in werking met ingang van 1 januari 2011. Daarmee wordt gehandeld in lijn met de uitgangspunten van vaste verandermomenten voor regelgeving (Kamerstukken II 2007/08, 29 515, nrs. 243 en 309).

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.


XNoot
1

Richtlijn 2000/29/EG van de Raad van de Europese unie van 8 mei 2000 betreffende de beschermende maatregelen tegen het binnenbrengen en de verspreiding in de Gemeenschap van voor planten en voor plantaardige producten schadelijke organismen (PbEU L169).

Naar boven