Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 27 september 2010, nr. Z/VV-3023962, houdende een overgangsartikel voor de periode vanaf de transitiedatum tot aan de inwerkingtreding van het Besluit zorgverzekering BES

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 22a van de Invoeringswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba;

Besluit:

Enig artikel

  • 1. Dit artikel is van toepassing in de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba en verstaat onder:

    • a. tijdstip van transitie: het tijdstip, bedoeld in artikel 1, onderdeel a, van de Invoeringswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba;

    • b. het tijdstip van inwerkingtreding: het tijdstip waarop artikel 18.4.1 van de Invoeringswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba in werking treedt;

    • c. overgangsperiode: de periode vanaf het tijdstip van transitie tot het tijdstip van inwerkingtreding.

  • 2. Tijdens de overgangsperiode worden de volgende wetten en daarop berustende bepalingen, zonodig in afwijking van wat op dat punt in die wetten en bepalingen is geregeld, uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport:

    • a. de Wet ongevallenverzekering BES, voor zover het betreft de bepalingen inzake geneeskundige behandeling en verpleging;

    • b. de Wet Ziekteverzekering BES, voor zover het betreft de bepalingen inzake geneeskundige behandeling en verpleging;

    • c. de Wet algemene verzekering bijzondere ziektekosten BES.

  • 3. Voor de toepassing van het tweede lid wordt in de in dat lid genoemde wetten en in de daarop gebaseerde regelingen tijdens de overgangsperiode voor de Minister van Volksgezondheid en Milieuhygiëne’ gelezen ‘Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport’.

  • 4. Indien noodzakelijk voor een goede uitvoering van de in het tweede lid genoemde wetten tijdens de overgangsperiode, wordt de tekst daarvan gelezen in het licht van de tekst van het Besluit zorgverzekering BES die genoemde wetten zal vervangen. De toepassing van de eerste zin leidt niet tot een uitkomst ten nadele van de belanghebbende.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

TOELICHTING

De Nederlandse Antillen worden per 10 oktober 2010 opgeheven. Voorwaarde is wel dat de benodigde wijzigingen van het Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden uiterlijk op 15 september 2010 door de Staten-Generaal, de Staten van de Nederlandse Antillen en de Staten van Aruba is aanvaard en dat ook de belangrijkste (rijks)wetgeving die verband houdt met de nieuwe staatkundige verhoudingen gereed is voor de inwerkingtreding. Voor nadere toelichting hierop wordt verwezen naar de brief van 5 oktober 2009 van de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.1 Per 10 oktober 2010 maken Bonaire, Sint Eustatius en Saba geen onderdeel meer uit van de Nederlandse Antillen.

De keuze voor 10 oktober 2010 als transitiedatum betekent dat op die datum in beginsel ook de nieuwe wetgeving voor de BES eilanden in werking treedt; vanaf die datum maken de eilanden immers deel uit van het Nederlandse staatsbestel. Voor de BES-eilanden zal er op grond van artikel 18.4.1 van de Invoeringswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (IBES) bij besluit worden voorzien in een zorgverzekering voor de BES. Deze zorgverzekering treedt niet op 10 oktober 2010 in werking. Invoering van het Besluit zorgverzekering BES per 10 oktober 2010 is niet mogelijk omdat invoering daarvan tijdens een lopend kalenderjaar tot extra kosten en grote (administratieve) overlast voor burgers, bedrijven en overheid zou leiden. In het bijzonder, maar niet uitsluitend, gaat het hierbij om de invoering van de dollar en het nieuwe fiscale stelsel en het daarmee samenhangende premiestelsel.

Gelet op het vorenstaande is het wenselijk om gedurende de periode van 10 oktober 2010 tot aan het tijdstip waarop het Besluit zorgverzekering BES in werking treedt, de regelgeving die nu van kracht is, uit te voeren. Om ervoor te zorgen dat de regelgeving die nu geldt, kan blijven gelden na 10 oktober 2010 is de bijlage bij de IBES gewijzigd. Op de bijlage zijn de thans bestaande regelingen geplaatst.

Gedurende de overgangsperiode zullen de desbetreffende regelingen zoveel mogelijk ongewijzigd worden uitgevoerd door Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De teksten van bovengenoemde regelingen kunnen tussen 10 oktober 2010 en het tijdstip waarop het Besluit zorgverzekering BES in werking treedt, niet onverkort worden uitgevoerd. Per 10 oktober 2010 treedt immers al de – in verband met de transitie noodzakelijke – organieke wetgeving in werking en zal veel andere regelgeving al gewijzigd zijn. Indien dat in verband hiermee noodzakelijk is zal de tekst van de bovenstaande regelingen gelezen worden in het licht van de tekst zoals deze komt te gelden na het tijdstip van inwerkingtreding van het Besluit zorgverzekering BES.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.


XNoot
1

Kamerstukken II, 2009/10, 31 568, nr. 55.

Naar boven