Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 13 juli 2010, nr. 140825, houdende wijziging van de Regeling handel levende dieren en levende producten in verband met beschermingsmaatregelen met betrekking tot infectieuze anemie bij paardachtigen in Roemenië

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op Richtlijn nr. 90/425/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 26 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautaire handelsverkeer in bepaalde levende dieren en producten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEG L 224);

Gelet op Besluit 2010/346/EU van de Europese Commissie van 18 juni 2010 tot vaststelling van beschermende maatregelen in verband met infectieuze anemie bij paardachtigen in Roemenië;

Gelet op de artikelen 10, 11, 12, 13 en 94, eerste lid, van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren, op artikel 19 van de Landbouwwet en op de artikelen 2, 4 en 8 van het Besluit inzake het in de handel brengen van dieren en producten en de toepassing van maatregelen met betrekking tot in Nederland gebrachte dieren en producten;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling handel levende dieren en levende producten wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1.1, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. De begripsomschrijving van ‘beschikking 79/542/EEG’ vervalt.

2. Na de begripsomschrijving van ‘verordening (EG) 798/2008’ wordt een begripsomschrijving ingevoegd, luidende:

verordening (EU) nr. 206/2010: verordening (EU) nr. 206/2010 van de Europese Commissie van 12 maart 2010 tot vaststelling van lijsten van derde landen en gebieden of delen daarvan, waaruit bepaalde dieren en vers vlees in de Europese Unie mogen worden binnengebracht, en van de voorschriften inzake veterinaire certificering (PbEU L 73);.

B

In artikel 2.29, derde lid, wordt ‘de ingevolge artikel 10, derde lid, van richtlijn 90/425/EEG vastgestelde regelgeving’ vervangen door: de ingevolge artikel 10, derde en vierde lid, van richtlijn 90/425/EEG vastgestelde regelgeving.

C

Artikel 8.3, tweede lid, onderdeel b, onder 4, eerste gedachtestreepje, komt te luiden:

  • deze afkomstig zijn uit een derde land of een deel van een derde land, dat voor de betrokken diersoort is vermeld op de lijst van deel 1 van bijlage 1 bij verordening (EU) nr. 206/2010, met dien verstande dat, voor zover het niet-gedomesticeerde dieren betreft als bedoeld in artikel 1, derde alinea, van verordening (EU) nr. 206/2010, zij afkomstig zijn uit een derde land of een deel van een derde land van waaruit de lidstaat van bestemming de invoer toestaat;.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 13 juli 2010

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

TOELICHTING

Inleiding

Deze regeling wijzigt de Regeling handel levende dieren en levende producten in verband met het Besluit van de Europese Commissie van 18 juni 2010 tot vaststelling van beschermende maatregelen in verband met infectieuze anemie bij paardachtigen in Roemenië. Met een verwijzing naar artikel 10, vierde lid, van richtlijn nr. 90/426/EEG in artikel 2.29, derde lid, van de Regeling handel levende dieren en levende producten is bepaald dat dieren en producten die uit lidstaten in Nederland worden gebracht moeten voldoen aan de maatregelen die de Europese Commissie op grond van artikel 10, vierde lid, van die richtlijn heeft genomen. Het besluit van de Europese Commissie van 18 juni is gebaseerd op dit vierde lid van artikel 10. Daarnaast zijn in de Regeling handel levende dieren en levende producten enkele verwijzingen naar Europese regelgeving aangepast.

Besluit nr. 2010/346/EU

Op grond van artikel 10, vierde lid, van richtlijn nr. 90/425/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 26 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautaire handelsverkeer in bepaalde levende dieren en producten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEG L 224) (hierna: richtlijn nr. 90/425/EEG) kan de Europese Commissie maatregelen vaststellen bij de uitbraak van zoönoses, ziektes of andere aandoeningen die voor de veestapel of voor de gezondheid van de mens een ernstig gevaar kunnen opleveren. In Roemenië is infectieuze anemie bij paardachtigen endemisch. Daarom heeft de Europese Commissie in 2007 de beschikking nr. 2007/269/EG van de Commissie van 23 april 2007 tot vaststelling van beschermende maatregelen in verband met infectieuze anemie bij paarden vastgesteld. Uit recente gevallen van infectieuze anemie die zijn geconstateerd bij als fok- en gebruiksdier gehouden paardachtigen die uit Roemenië naar andere EU-lidstaten zijn verzonden, en uit controles van de Europese Commissie blijkt dat uitvoering en handhaving van genoemde beschikking en het toezicht daarop te wensen overlaten. De Europese Commissie heeft daarom op grond van artikel 10, vierde lid, van richtlijn nr. 90/425/EEG het besluit nr. 2010/346/EU van de Commissie van 18 juni 2010 tot vaststelling van beschermende maatregelen in verband met infectieuze anemie bij paardachtigen in Roemenië (hierna: besluit nr. 2010/346/EU) vastgesteld. Hieruit vloeien ook verplichtingen voort voor Nederland.

Het besluit nr. 2010/346/EU bevat een bijzondere regeling voor het verkeer van en de handel in uit Roemenië afkomstige paarden, sperma, eicellen en embryo’s daarvan.

Paardachtigen uit Roemenië worden na aankomst in Nederland:

  • binnen 72 uur na het via Traces gemelde tijdstip van aankomst op het slachthuis geslacht. Van de zendingen die op het slachthuis aankomen, moet 10% na aankomst een agargel-immunodiffusietest (hierna: AGID-test) ondergaan; of

  • ten minste 30 dagen onder officieel veterinair toezicht afgezonderd gehouden op het bedrijf van bestemming, op een afstand van ten minste 200 meter van andere paardachtigen of zodanig dat zij tegen vectoren zijn beschermd, en met negatief resultaat een AGID-test ondergaan. De AGID-test wordt uitgevoerd op een bloedmonster dat niet eerder dan 28 dagen na het begin van de afzonderingsperiode is genomen. Het bedrijf van bestemming is aangegeven op het gezondheidscertificaat dat de zending paardachtigen vergezelt. Dit betreft het gezondheidscertificaat, bedoeld in bijlage C van richtlijn nr. 90/426/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 26 juni 1990 tot vaststelling van veterinairrechtelijke voorschriften voor het verkeer van paardachtigen en de invoer van paardachtigen uit derde landen (PbEG L 224).

Gedurende 90 dagen na de dag van aankomst van paardachtigen op het bedoelde bedrijf van bestemming mogen paardachtigen van dat bedrijf alleen naar andere EU-lidstaten worden verzonden, als:

  • zij met negatief resultaat een AGID-test hebben ondergaan, uitgevoerd op een bloedmonster dat binnen tien dagen voor de dag van verzending is genomen, en zij

  • vergezeld gaan van bovenbedoeld gezondheidscertificaat dat naar behoren is ingevuld.

Overige wijzigingen

In de Regeling handel in levende dieren en levende producten zijn enige verwijzingen naar Europese regelgeving gewijzigd. Verordening (EU) nr. 206/2010 van de Europese Commissie van 12 maart 2010 tot vaststelling van lijsten van derde landen en gebieden of delen daarvan, waaruit bepaalde dieren en vers vlees in de Europese Unie mogen worden binnengebracht, en van de voorschriften inzake veterinaire certificering (PbEU L 73) vervangt beschikking (EG) nr. 79/542 van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 21 december 1976 tot vaststelling van een lijst van derde landen of delen van derde landen, alsmede tot vaststelling van veterinairrechteljke voorschriften, gezondheidsvoorschriften en voorschriften inzake de veterinaire certificering voor de invoer in de Gemeenschap van levende dieren en vers vlees daarvan (PbEG L 72). In de Regeling handel levende dieren en levende producten zijn verwijzingen naar de beschikking (EG) nr. 79/542 vervangen door verwijzingen naar verordening (EU) nr. 206/2010.

Administratieve lasten

Gelet op de huidige situatie met betrekking tot infectieuze anemie in Roemenië en de voorschreven maatregelen is niet of nauwelijks sprake van import van paarden uit Roemenië. De toename van de administratieve lasten in verband met de implementatie van besluit 2010/346/EU is daarom verwaarloosbaar klein (< € 1.000). Omdat de beschermende maatregelen op Europees niveau zijn voorgeschreven, is een afweging van alternatieven op nationaal niveau niet aan de orde. De wijziging in verwijzingen naar Europese regelgeving leidt niet tot wijziging van de administratieve lasten.

Vaste verandermomenten

Het LNV-beleid van vaste verandermomenten voor regelgeving houdt in dat nieuwe regelingen slechts op 1 januari of 1 juli in werking treden en publicatie minimaal twee maanden voorafgaand aan inwerkingtreding van de regeling plaatsvindt. Dit beleid is neergelegd in de brief van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 28 april 2008 aan de Voorzitter van de Tweede Kamer (Kamerstukken II 2007/08, 29 515 en 31 201, nr. 243).

Onderhavige regeling treedt in werking op de dag na bekendmaking in de Staatscourant. De reden van afwijking van vaste verandermomenten is dat hiermee uitvoering wordt gegeven aan Europese regelgeving.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

Naar boven