Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 12 juli 2010, nr. 131067, houdende wijziging van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten in verband met de implementatie van Besluit 2010/380/EU van de Europese Commissie van 7 juli 2010 tot wijziging van Beschikking 2008/840/EG wat betreft noodmaatregelen om het binnenbrengen in de Unie van Anoplophora chinensis (Forster) te voorkomen (PbEU L 174)

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op Besluit 2010/380/EU van de Europese Commissie van 7 juli 2010 tot wijziging van Beschikking 2008/840/EG wat betreft noodmaatregelen om het binnenbrengen in de Unie van Anoplophora chinensis (Forster) te voorkomen (PbEU L 174);

Gelet op artikel 2 van de Plantenziektenwet;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 12i van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid wordt als volgt gewijzigd:

  • a. In de aanhef wordt ‘Gevoelige planten afkomstig uit derde landen’ vervangen door: Gevoelige planten afkomstig uit derde landen, met uitzondering van gevoelige planten afkomstig uit China,.

  • b. In onderdeel a wordt ‘punt 1 van sectie I van bijlage I’ vervangen door: bijlage I, onderdeel I, onder A, sub 1,’.

  • c. In onderdeel b wordt ‘punt 2 van sectie I van bijlage I’ vervangen door: bijlage I, onderdeel I, onder A, sub 2,’.

2. Er worden twee leden toegevoegd, luidende:

  • 3. Voor opplant bestemde planten van Acers spp, met uitzondering van zaden daarvan, afkomstig uit China mogen tot de datum, genoemd in artikel 2 bis, tweede lid, eerste alinea, van beschikking nr. 2008/840/EG niet in de Gemeenschap worden binnengebracht.

  • 4. Onverminderd het derde lid mogen gevoelige planten afkomstig uit China slechts in de Gemeenschap worden binnengebracht als:

    • a. zij voldoen aan de specifieke invoervoorschriften van bijlage I, onderdeel I, onder B, sub 1, bij beschikking nr. 2008/840/EG,

    • b. zij, onverminderd artikel 12, bij binnenkomst in de Gemeenschap overeenkomstig bijlage I, onderdeel I, onder B, sub 2, bij beschikking nr. 2008/840/EG worden geïnspecteerd op de aanwezigheid van het schadelijke organisme en geen tekenen van aanwezigheid van dat schadelijke organisme zijn gevonden, en

    • c. zij voldoen aan artikel 2 bis, eerste lid, onderdeel c, van beschikking nr. 2008/840/EG.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

TOELICHTING

Met de onderhavige regeling wordt de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten gewijzigd. De wijziging strekt tot implementatie van Besluit 2010/380/EU (verder: besluit 2010/380/EU) van de Europese Commissie van 7 juli 2010 tot wijziging van Beschikking 2008/840/EG wat betreft noodmaatregelen om het binnenbrengen in de Unie van Anoplophora chinensis (Forster) te voorkomen (PbEU L 174). Met de wijziging worden de voorschriften inzake de invoer vanuit China van planten die gevoelig zijn voor Anoplophora chinensis (Forster) (verder: boktor) aangescherpt. Deze aanscherping is gewenst gebleken omdat de boktor recentelijk is aangetroffen in partijen afkomstig uit China van door de Chinese autoriteiten geregistreerde plaatsen van productie.

De aanscherping houdt het volgende in. In de eerste plaats mogen voor opplant bestemde Acers spp. tot en met 30 april 2012 niet vanuit China worden ingevoerd in de Gemeenschap. In de tweede plaats geldt voor andere planten afkomstig uit China die gevoelig zijn voor de boktor dat ze slechts mogen worden ingevoerd indien:

  • 1. de plaats van productie een door de Chinese autoriteiten toegekend registratienummer heeft dat voorkomt op de meest recente versie van het door de Chinese autoriteiten opgestelde register, zoals dat door de Europese Commissie is gecommuniceerd aan de lidstaten,

  • 2. de plaats van productie de afgelopen twee jaar niet door de Chinese autoriteiten uit het register verwijderd is, en

  • 3. de plaats van productie de afgelopen twee jaar niet door de Europese Commissie is aangeduid als bedrijf waarvan wordt vermoed dat het niet voldoet aan de voorschriften van de beschikking en als zodanig is gecommuniceerd aan de lidstaten.

Tevens zijn de generieke inspectieverplichtingen voor invoer vanuit derde landen aangescherpt. Ten eerste moet de inspectie van voor de boktor gevoelige planten destructieve bemonstering omvatten. Ten tweede is de minimale intensiteit van de inspectie vastgelegd (zie bijlage I, onderdeel A, onder 1, sub b, punt iv en onderdeel B, onder 1 sub b, punt iv).

Administratieve lasten

Er zijn geen administratieve lasten voor burgers of bedrijfsleven verbonden aan de onderhavige wijzigingsregeling.

Handhavings- en uitvoeringslasten

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de handhavings- en uitvoeringslasten.

Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Daarmee wordt afgeweken van de LNV-uitgangspunten van vaste verandermomenten voor regelgeving die inhouden dat nieuwe regelingen slechts op 1 januari of 1 juli ingaan en minimaal drie maanden daaraan voorafgaand publicatie van de nieuwe regels plaatsvindt. Dit beleid is neergelegd in de brief van de Minister van LNV van 28 april 2008 aan de Voorzitter van de Tweede Kamer (Kamerstukken II 2007/08, 29 515 en 31 201, nr. 243).

De reden voor deze afwijking is dat besluit 2010/380/EU vanaf publicatie in het Publicatieblad van de Europese Unie in werking treedt en publicatie 9 juli 2010 heeft plaatsgevonden. Het is daarom noodzakelijk de Nederlandse regelgeving zo snel mogelijk aan te passen.

Implementatietabel

Beschikking 2008/840/EG, gewijzigde artikelen

Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten

Artikel 2

Artikel 12i, tweede lid

Artikel 2 bis, eerste lid

Artikel 12i, vierde lid

Artikel 2 bis, tweede lid

Artikel 12i, derde lid

Artikel 2 bis, derde tot en met vijfde lid

Behoeft geen implementatie: procedurevoorschriften

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

Naar boven