Regeling van de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van 5 juli 2010, nr. BJZ2010016981, houdende wijziging van het Besluit aanwijzing ambtenaren VROM-regelgeving en van de Regeling beheer elektrische en elektronische apparatuur (uitvoering van EG-verordening indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels)

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

Handelende, voor zover nodig in overeenstemming met de Ministers van Defensie, van Economische Zaken, van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, van Verkeer en Waterstaat en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

Gelet op de artikelen 10.16, eerste lid, 10.17, eerste lid, 18.4 en 21.6, zesde lid, van de Wet milieubeheer en verordening (EG) nr. 1272/2008 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 16 december 2008 betreffende de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels tot wijziging en intrekking van de Richtlijnen 67/548/EEG en 1999/45/EG en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1907/2006 (PbEU L 353);

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit aanwijzing ambtenaren VROM-regelgeving wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan de artikelen 5, 7, 11 en 13 wordt, onder vervanging van de punt, na ‘de EG-verordening PRTR’ door een puntkomma, een regel toegevoegd, luidende:

  • de EG-verordening indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels.

B

In artikel 10 wordt na ‘autorisatie van chemische stoffen’ ingevoegd ‘, de EG-verordening indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels’ en wordt ‘titels 9.2 en 9.3 van de Wet milieubeheer’ vervangen door: titels 9.2, 9.3 en 9.3a van de Wet milieubeheer.

C

Artikel 15 wordt als volgt gewijzigd:

1. In derde regel wordt na ‘titels 9.2, 9.3’ ingevoegd: , 9.3a.

2. Aan het artikel wordt, onder vervanging van de punt, na ‘de EG-verordening PRTR’ door een puntkomma, een regel toegevoegd, luidende:

  • de EG-verordening indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels.

D

Artikel 16 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de tweede regel wordt ‘titels 9.2 en 9.3 van de Wet milieubeheer’ vervangen door: titels 9.2, 9.3 en 9.3a van de Wet milieubeheer.

2. Aan het artikel wordt, onder vervanging van de punt, na ‘de EG-verordening registratie, evaluatie en autorisatie van chemische stoffen’ door een puntkomma, een regel toegevoegd, luidende:

  • de EG-verordening indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels.

E

Artikel 17 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel c van de regel beginnende met ‘de Wet milieubeheer’ wordt na ‘9.3’ ingevoegd: , 9.3a.

2. Aan het artikel wordt, onder vervanging van de punt, na ‘de EG-verordening registratie, evaluatie en autorisatie van chemische stoffen’ door een puntkomma, een regel toegevoegd, luidende:

  • de EG-verordening indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels.

F

Aan artikel 18 wordt, onder vervanging van de punt, na de regel ‘de EG-verordening registratie, evaluatie en autorisatie van chemische stoffen’ door een puntkomma, een regel toegevoegd, luidende:

  • de EG-verordening indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels.

ARTIKEL II

De Regeling beheer elektrische en elektronische apparatuur wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, onderdeel m, komt te luiden:

  • m. gevaarlijke stoffen of mengsels: mengsels die als gevaarlijk moeten worden beschouwd in de zin van richtlijn nr. 1999/45/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 31 mei 1999 betreffende de onderlinge aanpassing van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen van de lidstaten inzake de indeling, de verpakking en het kenmerken van gevaarlijke preparaten (PbEU L 200) of stoffen waarvoor de criteria van een of meer van de volgende gevarenklassen of categorieën van bijlage I bij de EG-verordening indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels vervuld zijn:

    • 1°. de gevarenklassen 2.1 tot en met 2.4, 2.6 en 2.7, 2.8 typen A en B, 2.9, 2.10, 2.12, 2.13 categorieën 1 en 2, 2.14 categorieën 1 en 2, en 2.15 typen A tot en met F;

    • 2°. de gevarenklassen 3.1 tot en met 3.6, 3.7 schadelijke effecten op de seksuele functie en de vruchtbaarheid of de ontwikkeling, 3.8 andere effecten dan een narcotische werking, 3.9 en 3.10;

    • 3°. gevarenklasse 4.1;

    • 4°. gevarenklasse 5.1.

B

In artikel 14, tweede lid, wordt ‘preparaten’ vervangen door: mengsels.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 5 juli 2010

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.C. Huizinga-Heringa.

TOELICHTING

Met de onderhavige regeling is het Besluit aanwijzing ambtenaren VROM-regelgeving gewijzigd. De aanleiding voor deze wijziging is verordening (EG) nr. 1272/2008 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 16 december 2008 betreffende de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels tot wijziging en intrekking van de Richtlijnen 67/548/EEG en 1999/45/EG en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1907/2006 (PbEU L 353), hierna: de CLP-verordening.

Ter uitvoering van de CLP-verordening zijn met de Uitvoeringswet EG-verordening indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels op wetsniveau de noodzakelijke aanpassingen gedaan1. In titel 9.3a van de Wet milieubeheer zijn ter uitvoering van de CLP-verordening de noodzakelijke bepalingen opgenomen, waaronder de aanwijzing van verschillende bepalingen uit de CLP-verordening die via de Wet op de economische delicten strafrechtelijk gehandhaafd kunnen worden.

Met de onderhavige wijziging van het Besluit aanwijzing ambtenaren VROM-regelgeving zijn verschillende inspectiediensten aangewezen om toezicht te houden op de naleving van titel 9.3a van de Wet milieubeheer en de CLP-verordening. Het betreft de volgende inspectiediensten:

  • de VROM-Inspectie;

  • het Korps Militaire Controleurs Gevaarlijke Stoffen;

  • het Staatstoezicht op de Mijnen;

  • de Algemene Inspectiedienst van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit;

  • de Arbeidsinspectie;

  • de Inspectie Verkeer en Waterstaat;

  • de Voedsel en Waren Autoriteit.

Er is voor gekozen om die diensten aan te wijzen die ook belast zijn met het houden van toezicht op de naleving van de REACH-verordening2.

Met de onderhavige wijzigingsregeling is tevens een omissie in de Regeling beheer elektrische en elektronische apparatuur hersteld. In artikel 1, onderdeel m, van die regeling werd in de definitie van ‘gevaarlijke stoffen of preparaten’ verwezen naar bijlage I van richtlijn 67/548/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 27 juni 1967 betreffende de aanpassing van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen inzake de indeling, de verpakking en het kenmerken van gevaarlijke stoffen (PbEG L 196). Door de CLP-verordening is de aangehaalde bijlage I geschrapt. Met de onderhavige regeling is een nieuwe definitie ‘stoffen en mengsels’ in artikel 1, onderdeel m, van de Regeling beheer elektrische en elektronische apparatuur opgenomen en in verband daarmee is artikel 14 van deze regeling ook aangepast.

Er is ten aanzien van de inwerkingtreding van de onderhavige regeling voor gekozen om geen rekening te houden met de vaste verandermomenten of een invoeringstermijn van ten minste twee maanden. Het is van belang dat de hiervoor genoemde inspectiediensten op korte termijn bevoegd zijn om toezicht te houden op de naleving van de CLP-verordening, omdat de CLP-verordening op dit moment al toegepast kan worden en vanaf 1 december 2010 gefaseerd verplicht wordt (zie voor meer informatie kamerstukken II 2008–2009, 31 894, nr. 3, blz. 6 en 7).

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.C. Huizinga-Heringa.


XNoot
2

Verordening nr. 1907/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 18 december 2006 inzake de registratie en beoordeling van en de autorisatie en beperkingen ten aanzien van chemische stoffen (REACH), tot oprichting van een Europees Agentschap voor chemische stoffen, houdende wijziging van Richtlijn 1999/45/EG en houdende intrekking van Verordening (EEG) nr. 793/93 van de Raad en Verordening (EG) nr. 1488/94 van de Commissie alsmede Richtlijn 76/769/EEG van de Raad en de Richtlijnen 91/155/EEG, 93/67/EEG en 2000/21/EG van de Commissie (PbEU 2007, L 136).

Naar boven