Besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 30 juni 2010, nr. DMO/SSO-2995676, houdende wijziging van de Subsidieregeling VWS-subsidies en vaststelling van het subsidieplafond voor deskundigheidsbevordering van vrijwilligers

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op de artikelen 3 en 5 van de Kaderwet VWS-subsidies en artikel 7 van de Subsidieregeling VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

Aan artikel 7 van de Subsidieregeling VWS-subsidies1 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 5. De minister kan tegelijk met het vaststellen van het subsidieplafond bepalen dat het ingevolge het subsidieplafond beschikbare bedrag op een wijze wordt verdeeld die afwijkt van het tweede, derde of vierde lid.

ARTIKEL II

  • 1. Het subsidieplafond voor het verlenen in 2010 van subsidies op grond van de Subsidieregeling VWS-subsidies voor activiteiten ten behoeve van landelijke deskundigheidsbevordering van vrijwilligers die worden uitgevoerd in het jaar 2011 bedraagt € 2,2 miljoen.

  • 2. In afwijking van artikel 7, tweede en derde lid, van de Subsidieregeling VWS-subsidies wordt het beschikbare bedrag verdeeld in volgorde van ontvangst van de aanvragen, met dien verstande dat:

    • a. wanneer de aanvrager krachtens artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht de gelegenheid heeft gehad een volledige en correcte aanvraag van een projectsubsidie, die is ingediend voor inwerkingtreding van dit besluit, aan te vullen tot een volledige en correcte aanvraag van een instellingssubsidie, de dag waarop de oorspronkelijke aanvraag is ontvangen, met betrekking tot de verdeling als de datum van ontvangst geldt;

    • b. wanneer de aanvrager krachtens artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht de gelegenheid heeft gehad een onvolledige of incorrecte aanvraag aan te vullen, de dag waarop de aangevulde aanvraag is ontvangen, met betrekking tot de verdeling als de datum van ontvangst geldt. Indien de gelegenheid tot het aanvullen van de aanvraag meer dan vier weken na ontvangst van de aanvraag is geboden, wordt de datum van ontvangst van de aangevulde aanvraag met betrekking tot de verdeling vervroegd met het aantal dagen waarmee de termijn van vier weken is overschreden;

    • c. indien honorering van alle aanvragen die op dezelfde dag zijn ontvangen ertoe zou leiden dat het subsidieplafond zou worden overschreden, de minister voorrang geeft aan aanvragen met het laagst aangevraagde subsidiebedrag.

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

TOELICHTING

Sinds 2009 worden op grond van de Subsidieregeling VWS-subsidies subsidies verstrekt voor landelijke deskundigheidsbevordering van vrijwilligers. Daarvoor is een beleidskader vastgesteld (Stcrt. 2008, nr. 134). In dat ‘Beleidskader voor landelijke deskundigheidsbevordering van vrijwilligers’ is aangegeven dat het budget voor het verstrekken van subsidies begrensd is. Daarom is aangekondigd dat een subsidieplafond wordt vastgesteld en dat het aldus beschikbaar gestelde budget wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van honorabele aanvragen. Voortzetting van deze wijze van subsidiëring zou ertoe leiden dat er met ingang van 2011 naast projectsubsidies ook instellingssubsidies verstrekt zouden worden. Bij de verdeling van de middelen die uit hoofde van een subsidieplafond beschikbaar zijn gesteld, zouden aanvragen van instellingssubsidies, anders dan projectsubsidies, niet kunnen worden behandeld in volgorde van binnenkomst. Dat is echter wel de bedoeling. Om dit mogelijk te maken, wordt met artikel I van het onderhavige besluit de Subsidieregeling VWS-subsidies aangepast. Artikel 7, vijfde lid, van de Subsidieregeling VWS-subsidies voorziet nu in de mogelijkheid bij de vaststelling van een subsidieplafond te bepalen hoe de verdeling van de ingevolge een subsidieplafond beschikbare middelen geschiedt.

In artikel II van het onderhavige besluit wordt het subsidieplafond vastgesteld voor het verstrekken van subsidies voor landelijke deskundigheidsbevordering van vrijwilligers in 2011. Voor het verstrekken van subsidies ten behoeve van deskundigheidsbevordering van vrijwilligers is in 2011 in totaal € 3,5 mln beschikbaar. Hiervan is in 2009 reeds € 1,3 mln aangewend voor de toekenning van meerjarige subsidies die zich uitstrekken over 2010 en 2011. Voor nog te verlenen subsidies resteert derhalve € 2,2 mln. Daarbij wordt aangetekend dat er al subsidieaanvragen zijn ontvangen voor deskundigheidsbevordering van vrijwilligers in 2011. Op het moment van vaststelling van deze regeling is in totaal reeds voor ongeveer € 2 mln subsidie aangevraagd. Voor zover deze aanvragen worden gehonoreerd, komt toekenning van deze aanvragen ten laste van het subsidieplafond van € 2,2 mln.

Op de aanvragen wordt in volgorde van ontvangst besloten. De volgorde wordt bepaald aan de hand van de datum waarop de volledige en correcte aanvraag is ontvangen. Hierop gelden twee uitzonderingen. Ten eerste wordt aan degene die een volledige en correcte aanvraag van een projectsubsidie heeft ingediend, niet tegengeworpen dat er eigenlijk een instellingssubsidie zou moeten zijn aangevraagd. Ten tweede zal een vertraging in de afhandeling van een onvolledige of incorrecte subsidieaanvraag niet ten nadele van de aanvrager komen. Van een vertraging die niet voor rekening en risico van de aanvrager mag komen, is sprake indien het meer dan vier weken duurt om te constateren dat de aanvraag onvolledig of onjuist is. Subsidies kunnen worden toegekend zolang het subsidieplafond niet is bereikt. Indien het plafond wordt bereikt door het toekennen van slechts een deel van alle aanvragen die op één bepaalde dag zijn ontvangen, worden die aanvragen gerangschikt naar omvang van het gevraagde subsidiebedrag. Te beginnen met de aanvraag van het laagste subsidiebedrag, wordt in die volgorde beslist op de aanvragen totdat het subsidieplafond is bereikt.

Tegelijk met dit besluit wordt het beleidskader voor landelijke deskundigheidsbevordering van vrijwilligers zelf aangepast: er worden alleen nog subsidies verleend voor activiteiten die in 2011 worden verricht. De beperking van de geldigheid van het beleidskader tot en met het jaar 2011 houdt verband met de aanstaande inhoudelijke evaluatie van het beleidskader en met de implementatie per 2012 van de Aanwijzingen voor de subsidieverstrekking (Stcrt. 2009, nr. 20306). In de loop van 2011 zal besloten worden over de subsidiëring van landelijke deskundigheidsbevordering van vrijwilligers in 2012 en daaropvolgende jaren. Het is mogelijk dat er vanaf 2012 in het geheel geen subsidies meer worden verstrekt voor landelijke deskundigheidsbevordering van vrijwilligers.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.


XNoot
1

Stcrt. 2006, 116; laatstelijk gewijzigd bij ministeriële regeling van 19 augustus 2008 (Stcrt. 185)

Naar boven