Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 25 juni 2010, nr. 138487, houdende wijziging van de Regeling identificatie en registratie in verband met de actualisering van de registratie van met Q-koorts besmette bedrijven

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

Gelet op verordening (EG) nr. 21/2004 van de Raad van de Europese Unie van 17 december 2003 tot vaststelling van een identificatie- en registratieregeling voor schapen en geiten en tot wijziging van verordening (EG) nr. 1782/2003 en de richtlijnen 92/102/EEG en 64/432/EEG (PbEU L 5);

Gelet op beschikking nr. 2006/968/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 15 december 2006 tot uitvoering van verordening (EG) nr. 21/2004 van de Raad wat betreft richtsnoeren en procedures voor de elektronische identificatie van schapen en geiten (PbEU L 401);

Gelet op de artikelen 105 en 107 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren en op artikel 3 van het Besluit identificatie en registratie van dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

Aan artikel 44c van de Regeling identificatie en registratie van dieren worden na het elfde lid twee leden toegevoegd, luidende:

  • 12. In afwijking van het eerste, tweede en derde lid, stelt de houder van schapen of geiten op een bedrijf waar op grond van artikel 22, eerste lid, onderdeel d, van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren voor 1 juli 2010 een besmetting met Q-koorts is geconstateerd, de minister voor 15 juli 2010 ten aanzien van alle door hem gehouden schapen en geiten in kennis van de gegevens, bedoeld in deel B, onderdeel 2, onder a, b en d, van de bijlage bij verordening 21/2004.

  • 13. In afwijking van het eerste, tweede en derde lid, stelt de houder van schapen of geiten op een bedrijf waar op grond van artikel 22, eerste lid, onderdeel d, van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren vanaf 1 juli 2010 een besmetting met Q-koorts is geconstateerd, de minister binnen twee weken na voornoemde constatering ten aanzien van alle door hem gehouden schapen en geiten in kennis van de gegevens, bedoeld in deel B, onderdeel 2, onder a, b en d, van de bijlage bij verordening 21/2004.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2010.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

TOELICHTING

Ter bestrijding van Q-koorts zijn diverse maatregelen genomen. Eén van deze maatregelen is dat op besmette bedrijven alle drachtige dieren zijn geruimd. De niet-drachtige dieren krijgen een levenslang fokverbod opgelegd. Dit fokverbod is noodzakelijk vanwege het risico voor de volksgezondheid dat deze dieren vormen. De niet-drachtige dieren kunnen namelijk al besmet zijn. Vaccinatie heeft dan geen effect meer. Het is ook niet mogelijk om deze dieren individueel te testen.

Om handhaving van het levenslange fokverbod mogelijk te maken is het noodzakelijk dat de Algemene Inspectiedienst weet om welke dieren het gaat. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het I&R-systeem schapen en geiten waarin vanaf 1 januari 2010 alle schapen en geiten in Nederland individueel worden geregistreerd. In het I&R-systeem zal zichtbaar worden gemaakt op welke dieren een levenslang fokverbod rust.

Op grond van de Regeling identificatie en registratie van dieren moeten schapen en geiten binnen zes maanden na hun geboorte in het I&R-systeem zijn geregistreerd. Schapen en geiten die ten tijde van de invoering van het systeem al ouder waren dan zes maanden dienen op grond van het overgangsrecht voor 1 juli 2010 geregistreerd te zijn. Op besmette bedrijven kunnen schapen en geiten aanwezig zijn die jonger zijn dan zes maanden. Als deze dieren nog niet in het I&R-systeem zijn opgenomen, kan een opgelegd levenslang fokverbod ook niet zichtbaar worden gemaakt. Dit is echter wel noodzakelijk. In de Regeling identificatie en registratie van dieren wordt de verplichting opgenomen om deze dieren eerder dan binnen zes maanden in het I&R-systeem te registreren.

Houders van schapen en geiten op bedrijven die voor 1 juli 2010 besmet zijn verklaard moeten alle schapen en geiten op hun bedrijf voor 15 juli 2010 individueel in het I&R-systeem hebben geregistreerd.

Houders van schapen en geiten op bedrijven die op of na 1 juli 2010 besmet zijn verklaard, zijn verplicht om alle aanwezige dieren binnen twee weken na de besmetverklaring te registreren in het I&R-systeem. Deze korte termijn is mogelijk omdat de doelgroep de registratie over het algemeen goed op orde heeft en omdat dieren, ouder dan zes maanden, al in het I&R-systeem geregistreerd staan.

Administratieve lasten

Onderhavige regeling leidt niet tot extra administratieve lasten. De verplichting voor houders tot individuele registratie van schapen en geiten wordt inhoudelijk niet gewijzigd. Deze gaat alleen eerder in voor houders van schapen en geiten op bedrijven waar een besmetting van Q-koorts is geconstateerd.

Vaste verandermomenten

Het LNV-beleid van vaste verandermomenten voor regelgeving houdt in dat nieuwe regelingen slechts op 1 januari of 1 juli in werking treden en publicatie minimaal drie maanden voorafgaand aan inwerkingtreding van de regeling plaatsvindt. Dit beleid is neergelegd in de brief van de Minister van LNV van 28 april 2008 aan de Voorzitter van de Tweede Kamer (Kamerstukken II 2007/08, 29 515 en 31 201, nr. 243).

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2010. Publicatie vindt echter minder dan drie maanden voorafgaand aan inwerkingtreding van de regeling plaats. Reden hiervan is dat onderhavige verplichting noodzakelijk onderdeel is van de bestrijdingsstrategie Q-koorts.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

Naar boven