Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 28 juni 2010, nr. 138646, houdende wijziging van de regeling tijdelijke maatregelen dierziekten in verband met verlenging van het fokverbod

De Minister Van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

Gelet op artikel 17 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 5.1.5b, vierde lid, vervalt.

B

In artikel 5.2.6a, eerste lid, wordt ‘artikel 5.2.6, aanhef en onderdelen b tot en met d en f’ vervangen door: artikel 5.2.5, aanhef en onderdelen b tot en met d en f’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

TOELICHTING

Eén van de maatregelen die ter bestrijding van de Q-koorts is genomen is de instelling van een fokverbod voor besmette en van besmetting verdachte bedrijven en niet-besmette bedrijven waar meer dan 50 schapen of geiten worden gehouden ten behoeve van de bedrijfsmatige melkproductie. De datum van 1 juli 2010 is opgenomen, omdat bovengenoemde bedrijven op die datum in ieder geval gevaccineerd zouden zijn. Voor deze bedrijven geldt op grond van artikel 5.2.6 van de Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten immers een vaccinatieplicht voor 1 juni 2010. Aanpassing van de Q-koortsmaatregelen, dus ook van het fokverbod, is zoals aangegeven in de Kamerbrief van 22 maart 2010 (Kamerstukken II 2009–2010, 28286, nr. 385) onder meer afhankelijk van volledige en tijdige vaccinatie. Omdat reeds duidelijk is dat nog niet alle bedrijven op 1 juli 2010 aan deze verplichting zullen hebben voldaan, wordt het fokverbod verlengd.

Daarnaast wordt met artikel I, onderdeel B, van deze regeling een onjuiste verwijzing hersteld.

Administratieve lasten

Onderhavige regeling leidt niet tot extra administratieve lasten.

Vaste verandermomenten

Het LNV-beleid van vaste verandermomenten voor regelgeving houdt in dat nieuwe regelingen slechts op 1 januari of 1 juli in werking treden en publicatie minimaal drie maanden voorafgaand aan inwerkingtreding van de regeling plaatsvindt. Dit beleid is neergelegd in de brief van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 28 april 2008 aan de Voorzitter van de Tweede Kamer (Kamerstukken II 2007/08, 29 515 en 31 201, nr. 243).

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. De reden hiervoor is dat introductie van onderhavige verplichting noodzakelijk onderdeel is van de bestrijdingsstrategie Q-koorts. Hiermee wordt voldaan aan de uitzonderingsmogelijkheden die gelden voor afwijking van de Vaste Verandermomenten voor Regelgeving.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

Naar boven