Regeling van de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie van 17 juni 2009, nr. SB2009041651, houdende regels voor het subsidiëren van maatwerkadviezen voor woningen (Tijdelijke subsidieregeling maatwerkadviezen voor woningen)

De Minister voor Wonen, Wijken en Integratie, handelende in overeenstemming met de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer;

Gelet op artikel 15.13, eerste tot en met derde lid, van de Wet milieubeheer;

Besluit:

Artikel 1

In deze regeling wordt verstaan onder:

a. adviseur:

verstrekker van een maatwerkadvies;

b. agentschap:

agentschap SenterNovem;

c. BRL:

door de Raad voor de Accreditatie vastgestelde Nationale Beoordelingsrichtlijn;

d. eigenaar-bewoner:

natuurlijke persoon die een woning in eigendom heeft en daarin zijn hoofdverblijf heeft;

e. maatwerkadvies:

EnergiePrestatieAdvies-maatwerkrapport bestaande woningen als bedoeld in BRL 9500, deel 2;

f. minister:

Minister voor Wonen, Wijken en Integratie.

Artikel 2

Deze regeling heeft tot doel het stimuleren van energiebesparende maatregelen in woningen door middel van het laten opstellen van maatwerkadviezen met het oogmerk om de energieprestatie van deze woningen te verbeteren.

Artikel 3

  • 1. De minister kan aan een eigenaar-bewoner subsidie verstrekken voor het laten opstellen van een maatwerkadvies voor de betrokken woning, indien dat advies:

    • a. is opgesteld door een adviseur die beschikt over een geldig procescertificaat voor het verlenen van diensten op het gebied van de energieprestatie van gebouwen ten behoeve van het maatwerkadvies, en

    • b. is uitgebracht op of na 1 juli 2009.

  • 2. De subsidie wordt slechts éénmaal per woning verstrekt.

Artikel 4

De subsidie, bedoeld in artikel 3, eerste lid, bedraagt de kosten voor het laten opstellen van het maatwerkadvies, tot een bedrag van ten hoogste € 200,–.

Artikel 5

Het subsidieplafond bedraagt voor het jaar 2009: € 3.000.000,–.

Artikel 6

  • 1. De aanvraag tot subsidievaststelling wordt door de eigenaar-bewoner elektronisch of met gebruikmaking van het formulier, waarvan het model is opgenomen in de bijlage bij deze regeling, ingediend.

  • 2. Bij de aanvraag wordt een afschrift van de factuur en van het betalingsbewijs meegezonden.

  • 3. Op verzoek wordt door de eigenaar-bewoner een afschrift van het maatwerkadvies overgelegd.

Artikel 7

  • 1. Op de aanvragen tot subsidievaststelling wordt beslist in volgorde van ontvangst van de aanvragen, met dien verstande dat, indien de aanvrager krachtens artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht de gelegenheid heeft gehad de aanvraag aan te vullen, de dag waarop de aanvraag is aangevuld als datum van ontvangst van de aanvraag geldt.

  • 2. Indien toekenning van aanvragen die op dezelfde datum zijn binnengekomen, leidt tot overschrijding van het subsidieplafond, wordt, in afwijking van het eerste lid, met betrekking tot die aanvragen de volgorde van ontvangst door loting vastgesteld.

Artikel 8

Met een maatwerkadvies als bedoeld in deze regeling wordt gelijkgesteld een maatwerkadvies dat is opgesteld door een adviseur die voldoet aan beroepseisen die worden gesteld in een andere lidstaat van de Europese Unie dan wel een staat, niet zijnde een lidstaat van de Europese Unie, die partij is bij een daartoe strekkend of mede daartoe strekkend verdrag dat Nederland bindt en die een beroepsniveau waarborgen dat ten minste gelijkwaardig is aan het beroepsniveau dat met de nationale eisen wordt nagestreefd.

Artikel 9

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2009 en vervalt met ingang van 1 januari 2011, met dien verstande dat zij van toepassing blijft op vóór laatstgenoemde datum aangevraagde of verstrekte subsidie.

Artikel 10

Deze regeling wordt aangehaald als: Tijdelijke subsidieregeling maatwerkadviezen voor woningen.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Wonen, Wijken en Integratie,

E.E. van der Laan.

BIJLAGE

Aanvraagformulier

Tijdelijke subsidieregeling maatwerkadviezen voor woningen

Met dit formulier kunt u subsidie aanvragen in de kosten voor het opstellen van een maatwerkadvies. Als u voor uw woning een maatwerkadvies door een erkend adviseur laat opstellen, komt u mogelijk in aanmerking voor deze subsidie.

Voor deze subsidie gelden in ieder geval de volgende voorwaarden:

  • U bent eigenaar en bewoner van de woning in Nederland waarvoor het maatwerkadvies is afgegeven;

  • Het advies is opgesteld door een gecertificeerd adviseur die beschikt over een geldig procescertificaat;

  • De subsidie wordt slechts éénmaal per woning verstrekt;

  • De hoogte van het subsidiebedrag bedraagt maximaal € 200,–, inclusief BTW;

  • Het advies is afgegeven op of na 1 juli 2009.

1. Persoonlijke gegevens
 

Aanvrager (eigenaar en bewoner)

 

Achternaam

 
 

Tussenvoegsel(s)

 
 

Voorletters

 
 

Geslacht

0 man 0 vrouw

 

Geboortedatum (dd-mm-jjjj)

 

Voormalig sofi-nummer →

Burgerservicenummer (BSN)

 
 

Rekeningnummer (van aanvrager)

 

adres →

Straat en huisnummer

 
 

Postcode en woonplaats

 
 

Telefoon privé

 
 

Telefoon werk (niet verplicht)

 
 

E-mailadres (niet verplicht)

 
2. Maatwerkadvies
 

Factuurbedrag

€ 

 

Datum waarop het advies is afgegeven (dd-mm-jjjj)

...... -- ...... -- ......

Vraag uw adviseur →

Certificaat nummer bedrijf1

 
XNoot
1

Vraag uw adviseur of kijk op www.kbi.nl/zoek-een-certificaathouder, zoek op BRL 9500–02 Maatwerkadvies Woningen, KOMO.

3. Bewijsstukken

Onderstaande bewijsstukken moeten worden meegestuurd.

  • Kopie van de factuur met omschrijving van de verrichte werkzaamheden op adres.

  • Betalingsbewijs van de factuur.

LET OP!
  • Stuur alle benodigde bewijsstukken mee voor een goede afhandeling van uw subsidieaanvraag.

  • Zie voor de exacte subsidievoorwaarden de Tijdelijke subsidieregeling maatwerkadviezen voor woningen (www.senternovem.nl/maatwerkadvies).

  • Het in strijd met de waarheid ondertekenen en/of het verschaffen van onjuiste/onvolledige informatie in het kader van deze aanvraag kan leiden tot weigeren van verlening en verstrekking van de aangevraagde subsidie dan wel terugvordering van de reeds uitbetaalde subsidie en het doen van aangifte bij het Openbaar Ministerie.

  • Houd rekening met een behandeltermijn van vier weken, na ontvangst door SenterNovem

  • Een spoedprocedure is niet mogelijk.

  • Vragen? Kijk op www.senternovem.nl/maatwerkadvies.

TOT SLOT

Stuur uw volledig ingevulde en ondertekende aanvraagformulier samen met de bewijsstukken naar:

SenterNovem

Afd. MWA

Postbus 17

6130 AA Sittard

4. Ondertekenen

Ik verklaar dat ik dit formulier naar waarheid heb ingevuld. Ik ga ermee akkoord dat mijn gegevens worden gecontroleerd aan de hand van bestanden van externe organisaties (bijvoorbeeld de gemeente of kadaster) en dat mijn gegevens worden vastgelegd in een database van SenterNovem.

Naam aanvrager

  

Handtekening aanvrager

Datum

...... -- ...... -- 20..

TOELICHTING

Algemeen deel

Het doel van de Tijdelijke subsidieregeling maatwerkadviezen voor woningen (hierna: de subsidieregeling) is eigenaar-bewoners van woningen te stimuleren tot het laten opstellen van energieprestatieadviezen (‘maatwerkadviezen’) met het oog op te treffen energiebesparende maatregelen en daarmee het verbeteren van de energieprestatie van hun woning. De verwachting is dat inzicht vooraf in de energieprestatie van de woning en mogelijke energiebesparingsmaatregelen de eigenaar-bewoner een grote stimulans kan geven om tot investeringen in energiebesparing over te gaan.

De subsidieregeling is de uitwerking van de financiële bijdrage vanuit het Rijk waarmee het aanschaffen van een maatwerkadvies aantrekkelijk zal worden gemaakt (Kamerstukken II 2008–2009, 31 209, nr. 69). De subsidieregeling geldt voor maatwerkadviezen die zijn uitgebracht op 1 juli 2009 of later en loopt tot eind 2010. Voor de periode tot en met 31 december 2009 is € 3 miljoen beschikbaar. Slechts eenmaal per woning worden de werkelijke kosten van een uitgebracht maatwerkadvies gesubsidieerd tot een maximum van € 200. Het beoogd aantal te subsidiëren maatwerkadviezen bedraagt 50.000 voor de looptijd van de regeling.

De regeling vormt een onderdeel van het flankerend beleid ter ondersteuning van ‘Meer met minder’. In het kader van het deelprogramma ‘Gebouwde Omgeving van Schoon en Zuinig’ is op 23 januari 2008 het convenant ‘Meer met minder’ gesloten tussen het Rijk en de ‘initiatiefnemers’: energieretailbedrijven, Bouwend Nederland en Uneto-Vni (Kamerstukken II 2007–2008, 31 200 XVIII, nr. 54). Een belangrijke doelgroep van ‘Meer met minder’ is de particuliere woningvoorraad. Doel is om in deze sector een besparing te realiseren van 100 PJ in 2020. Tot en met 2011 is het streven erop gericht om minimaal 500.000 bestaande gebouwen energiezuiniger te maken, door de energieprestatie van deze gebouwen te verbeteren naar minimaal energieklasse B of met minimaal 2 energieklassen. De partijen hebben afgesproken door een gemeenschappelijke aanpak energiebesparing in bestaande gebouwen te stimuleren. De aanpak is erop gericht de eigenaar-bewoners te verleiden om te investeren in de verbetering van de energieprestatie van hun woning. Andere nieuwe mogelijkheden om huiseigenaren daartoe te verleiden zijn de groene lening bij de renovatie van een woning, Regeling groenprojecten 2005 (Stcrt. 2005, nr. 131 en Stcrt. 2008, nr. 132) en de subsidie voor zonneboilers, warmtepompen en micro-warmtekrachtinstallaties, Tijdelijke energieregeling markt en innovatie (Stcrt. 2008, nr. 173).

De subsidieregeling is gebaseerd op artikel 15.13, eerste tot en met derde lid, van de Wet milieubeheer. Het Besluit milieusubsidies is kaderstellend voor regelingen gebaseerd op artikel 15.13 van de Wet milieubeheer. In artikel 16 van het Besluit milieusubsidies is bepaald dat, indien de subsidie strekt tot aanschaf van bepaalde, in een programma aangewezen objecten, of tot opdrachtverlening tot het verrichten van, bepaalde, in een programma aangewezen diensten, verschillende verplichtingen uit het Besluit milieusubsidies niet van toepassing zijn. Aangezien het opstellen van een maatwerkadvies als een dienst is aan te merken, is artikel 16 van het Besluit milieusubsidies van toepassing. Daardoor is geen tussentijdse verantwoording, het voeren van een administratie of verslaglegging vereist. Er dient wel een aanvraag te worden ingediend waarbij een kopie van de factuur en een betalingsbewijs dienen te worden gevoegd. Aanvragen worden behandeld in volgorde van binnenkomst.

Overeenkomstig artikel 4:29 van de Algemene wet bestuursrecht zal bij de uitvoering van de subsidieregeling voorafgaande aan de subsidievaststelling niet eerst een subsidieverlening plaatsvinden maar wordt de subsidie direct vastgesteld. De regeling wordt uitgevoerd door SenterNovem, een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken. Voor het mandaat en de machtiging daartoe zal het Mandaatbesluit Regelingen Wonen, Wijken en Integratie (Stcrt. 2007, nr. 184) worden aangepast. Eigenaar-bewoners kunnen hun aanvraag indienen bij SenterNovem middels een standaard aanvraagformulier. Dat formulier kan in papieren vorm of elektronisch worden aangeleverd. Aldus kost het de aanvrager de minste moeite en worden de uitvoeringskosten tot een minimum beperkt. De administratieve lasten voor de burger zullen door de versoepelde subsidieverstrekking naar verwachting zeer gering zijn. De totale administratieve lasten bedragen naar schatting ca. 17.000 uren en € 8.000,– aan kosten. De regeling is aan het Adviescollege toetsing administratieve lasten (hierna: Actal) voorgelegd. Actal heeft te kennen gegeven de regeling niet te zullen toetsen op administratieve lasten.

Artikelsgewijs

Hieronder worden de artikelen besproken die, na hetgeen is besproken in het algemeen deel, nog nadere toelichting behoeven.

Artikel 1

In onderdeel e is verwezen naar BRL 9500, deel 2. Het betreft de versie zoals vastgesteld op 6 december 2006 inclusief eventuele toekomstige wijzigingen van deze BRL.

Artikel 3

Dit artikel bepaalt dat subsidie kan worden verstrekt aan een eigenaar-bewoner voor een maatwerkadvies voor zijn woning. In artikel 1 is de eigenaar-bewoner gedefinieerd als de natuurlijke persoon die een woning in eigendom heeft en daarin zijn hoofdverblijf heeft. Eigenaren die de woning niet zelf bewonen, komen derhalve niet in aanmerking voor subsidie.

In het eerste lid, onder a, wordt de voorwaarde gesteld dat het maatwerkadvies is opgesteld door een adviseur die beschikt over een procescertificaat ten behoeve van maatwerkadviezen. In artikel 1 is de adviseur gedefinieerd als de verstrekker van het maatwerkadvies. Blijkens BRL 9500, deel 2, worden bedrijven gecertificeerd en niet de individuele bij die bedrijven werkzame personen. Het bedrijf is de verstrekker van het maatwerkadvies. Het bedrijf moet voldoen aan de in voornoemde BRL gestelde eisen en is verantwoordelijk voor het op juiste wijze verrichten van de voor het afgeven van een maatwerkadvies noodzakelijke werkzaamheden. Het doet er in principe niet toe wie van het bedrijf de opnames en andere werkzaamheden voor het afgeven van een maatwerkadvies verricht. Het spreekt overigens voor zich dat een zelfstandig gevestigd adviseur die beschikt over een geldig procescertificaat eveneens maatwerkadviezen kan afgeven. Op www.kbi.nl/zoek-een-certificaathouder/ staat het overzicht van alle gecertificeerde bedrijven conform BRL 9500-02, zoek op BRL 9500-02 Maatwerkadvies Woningen, KOMO.

In het eerste lid, onder b, is opgenomen dat het maatwerkadvies slechts voor subsidie in aanmerking komt indien het is uitgebracht op of na 1 juli 2009. De datum waarop het advies is uitgebracht is de datum waarop het advies definitief is gemaakt, blijkend uit de datum die op het advies is vermeld.

Deze regeling beoogt eigenaren-bewoners te stimuleren een maatwerkadvies voor hun woningen te laten opstellen. Reeds voor inwerkingtreding van deze regeling opgestelde maatwerkadviezen komen niet voor subsidie in aanmerking.

Tot slot is in het tweede lid opgenomen dat de subsidie slechts éénmaal per woning verstrekt wordt. Het is niet de bedoeling dat gedurende de korte looptijd van deze regeling meerdere maatwerkadviezen voor dezelfde woning gesubsidieerd worden.

Artikel 4

De kosten voor het laten opstellen van het maatwerkadvies worden gesubsidieerd tot een maximum van € 200,–, inclusief BTW. Indien de kosten € 200,– of minder bedragen, krijgt de eigenaar-bewoner dit bedrag geheel vergoed. De eventuele meerprijs boven € 200,– dient de eigenaar-bewoner zelf te dragen.

Artikel 6

De eigenaar-bewoner dient de aanvraag in bij het agentschap met behulp van het formulier, waarvan het model als bijlage bij deze regeling is opgenomen. De eigenaar-bewoner heeft de keuze de aanvraag op papier of elektronisch in te dienen. De elektronische aanvraag wordt ingediend op de door het agentschap op de website van het agentschap aangegeven wijze. Verder dienen afschriften van de factuur en het betalingsbewijs gevoegd te worden bij de aanvraag. Indien de aanvraag elektronisch wordt ingediend zullen deze stukken ingescand moeten worden. Aan de hand van de genoemde stukken en gegevens zal het agentschap toetsen of voldaan is aan de voorwaarden voor subsidie, genoemd in artikel 3. Zonodig kan het agentschap ingevolge het derde lid van dit artikel van de eigenaar-bewoner verlangen een afschrift van het maatwerkadvies over te leggen.

Artikel 8

De in artikel 8 opgenomen bepaling strekt tot wederzijdse erkenning van maatwerkadviezen afgegeven door adviseurs afkomstig uit andere lidstaten of uit landen waarmee Nederland een verdrag heeft gesloten op basis waarvan de vrije toegang wordt gewaarborgd. Een niet uit Nederland afkomstige adviseur moet desgevraagd kunnen aantonen dat hij in eigen land gekwalificeerd is en voldoet aan beroepseisen die ten minste gelijkwaardig zijn aan de in Nederland gestelde eisen.

Artikel 9

Deze regeling beoogt de energieprestatie van woningen de komende jaren te verbeteren. Gezien het beschikbare budget is de looptijd van de regeling beperkt. De regeling zal op 1 januari 2011 vervallen. De regeling blijft wel van toepassing op aanvragen die nog voor die datum zijn ingediend.

De Minister voor Wonen, Wijken en Integratie,

E.E. van der Laan.

Naar boven