Regeling van de Minister van Justitie van 13 oktober 2009, nr. 5617135/09, houdende wijziging van de Organisatieregeling Ministerie van Justitie 2007 in verband met aanpassingen in de organisatiestructuur van het Ministerie van Justitie

De Minister van Justitie,

Gelet op artikel 2, eerste lid, van het Coördinatiebesluit organisatie en formatie rijksdienst 2007;

Besluit:

ARTIKEL I

De Organisatieregeling Ministerie van Justitie 2007 wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 2 wordt gewijzigd als volgt:

1. In onderdeel a, subonderdeel 10°, wordt ‘de Gemeenschappelijke Beheerorganisatie (GBO)’ vervangen door: het Gemeenschappelijk Dienstencentrum ICT (GDI).

2. In onderdeel b, subonderdeel 3°, wordt ‘de directie Vreemdelingenbeleid (DVB)’ vervangen door: de directie Migratiebeleid (DMb).

3. In onderdeel b, subonderdeel 5°, wordt ‘de stafdirectie Coördinatie Vreemdelingenketen (SCV)’ vervangen door: het secretariaat van de Commissie Integraal Toezicht Terugkeer (secretariaat CITT).

B

Artikel 13 wordt gewijzigd als volgt:

1. In artikel 13, eerste lid, vervalt: ICT.

2. In het tweede lid vervalt onderdeel b en worden de onderdelen c, d en e verletterd tot b, c en d.

C

Artikel 14 komt te luiden:

Artikel 14

  • 1. Het Gemeenschappelijk Dienstencentrum ICT (GDI) is belast met het leveren van generieke ICT-beheerdiensten (financiële systemen, websites en infrastructurele ICT-diensten), specifieke ICT-beheerdiensten (beheer van netwerk, werkplekken en applicaties) aan het Ministerie van Justitie en andere ministeries.

  • 2. Het GDI bestaat uit:

    • a. de afdeling Bedrijfsvoering;

    • b. de afdeling Business Development;

    • c. de afdeling Front Office;

    • d. de afdeling Beheer.

D

Artikel 18 wordt gewijzigd als volgt:

1. Het derde lid vervalt onder vernummering van het vierde lid tot derde lid.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 4. Onder de sector Privaatrecht ressorteert het Bureau Religie en Levensbeschouwing in het Publiek Domein (BRLPD), dat is belast met algemene aangelegenheden op het terrein van religie en levensbeschouwing, waaronder het namens de centrale overheid onderhouden van betrekkingen met kerkgenootschappen en genootschappen op levensbeschouwelijke grondslag.

E

Artikel 20 komt te luiden:

Artikel 20

  • 1. De directie Migratiebeleid (DMb) is belast met de zorg voor een gereglementeerde en beheerste toelating tot verblijf in en vertrek uit Nederland of terugkeer van vreemdelingen op een in nationaal en internationaal opzicht maatschappelijk verantwoorde wijze.

  • 2. De directie bestaat uit:

    • a. de afdeling Toezicht, Regulier en Nationaliteit;

    • b. de afdeling Besturing, Informatie en Control;

    • c. de afdeling Asiel, Opvang en Terugkeer;

    • d. de stafafdeling Juridische en Algemene Zaken.

F

Artikel 21 komt te luiden:

Artikel 21

  • 1. Het secretariaat van de Commissie Integraal Toezicht Terugkeer (secretariaat CITT) is belast met de ambtelijke ondersteuning van de Commissie Integraal Toezicht Terugkeer.

  • 2. Hiertoe verricht het secretariaat de volgende taken:

    • a. het verzamelen en bewerken van informatie van toezichthouders en organisaties die betrokken zijn bij het terugkeerproces;

    • b. het organiseren en begeleiden van werkbezoeken;

    • c. het opstellen van conceptadviezen.

G

Artikel 27, tweede lid, komt te luiden:

  • 2. De directie is voorts belast met het beheer van de Hoge Raad, de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak en het bureau van het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen.

H

In artikel 40, eerste lid, wordt ‘Het Stafbureau NCTb’ vervangen door: Het bureau Algemene Zaken.

ARTIKEL II

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, met uitzondering van artikel I, onderdeel G, dat in werking treedt met ingang van 1 januari 2010.

  • 2. Artikel I, onderdelen A.3 en F, werkt terug tot en met 1 juli 2008.

  • 3. Artikel I, onderdelen A.1, A.2, B, C en E werkt terug tot en met 1 januari 2009.

  • 4. Artikel I, onderdeel H, werkt terug tot en met 17 oktober 2007.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie,

E.M.H. Hirsch Ballin.

TOELICHTING

In de Organisatieregeling Ministerie van Justitie 2007 is de organisatiestructuur van het ministerie tot en met afdelingsniveau vastgelegd.

Deze organisatieregeling wordt door middel van de onderhavige regeling aangepast. De redenen hiervoor zijn de volgende:

  • het Gemeenschappelijk Dienstencentrum ICT (GDI)

    Het GDI is per 1 januari 2009 opgericht uit een bundeling van de Gemeenschappelijke Beheerorganisatie (GBO) en de ICT-afdeling van het bestuursdepartement (DBOB/ICT). De status van baten-lastendienst van de GBO is door het nieuwe GDI overgenomen. Daarmee is 2009 het eerste jaar waarin het GDI een passend aanbod van ICT-diensten levert aan het ministerie van Justitie én diverse andere onderdelen van de Rijksdienst. Het GDI is gevestigd in Zoetermeer.

  • de directie Migratiebeleid (DMb)

    Per 1 januari 2009 zijn de directie Vreemdelingenbeleid en de stafdirectie Coördinatie Vreemdelingenketen samengevoegd in de Directie Migratiebeleid (DMb). DMb draagt zorg voor het besturen van de vreemdelingenketen en het vormgeven van (inter)nationaal vreemdelingenbeleid dat past binnen de maatschappelijke kaders.

  • het secretariaat van de Commissie Integraal Toezicht Terugkeer (secretariaat CITT)

    De Commissie Integraal Toezicht Terugkeer is per 6 juli 2007 ingesteld ingevolge de Regeling Commissie Integraal Toezicht Terugkeer (Stcrt. 2007, 126). Per 1 juli 2008 is ter ondersteuning van deze commissie het secretariaat CITT ingesteld. Het secretariaat van de commissie bestaat uit een onafhankelijk secretaris, die leiding geeft aan het secretariaat, adjunct-secretarissen, waarvan een plaatsvervangend secretaris en een secretarieel administratief medewerker. Het secretariaat valt formatief en budgettair direct onder de directeur-generaal Wetgeving Internationale Aangelegenheden en Vreemdelingenzaken en kan voor wat betreft logistiek en ondersteuning ten aanzien van personele aangelegenheden een beroep doen op de directie Migratiebeleid.

  • het bureau van het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (bureau NRGD)

    Ingevolge de Wet deskundige in strafzaken en het Besluit register deskundige in strafzaken wordt per 1 januari 2010 het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD) ingesteld. Dit register heeft ingevolge artikel 11, eerste lid, van het Besluit register deskundige in strafzaken een bureau ter ondersteuning van het College. De directie Rechtsbestel wordt belast met het beheer van het bureau.

  • Bureau Religie en Levensbeschouwing in het Publiek Domein (BRLPD)

    Gelet op de toegenomen hoeveelheid taken op het terrein van religie en levensbeschouwing is besloten tot instelling van een afzonderlijke eenheid die op dit terrein een coördinerende rol vervult, welke wordt ondergebracht bij de sector Privaatrecht van de directie Wetgeving.

  • Het bureau Algemene Zaken NCTb

    In artikel 40 lid 1 staat per abuis Stafbureau NCTb. Dit moet zijn het bureau Algemene Zaken.

De Minister van Justitie,

E.M.H. Hirsch Ballin.

Naar boven