Besluit van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 30 november 2009, nr. OWB/WG/166896, houdende instelling van de Begeleidingscommissie Eindevaluatie ICTRegie (Instellingsbesluit Begeleidingscommissie Eindevaluatie ICTRegie)

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, handelende in overeenstemming met de Minister van Economische Zaken;

Besluit:

Artikel 1. Begripsbepalingen

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. minister:

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

b. commissie:

commissie als bedoeld in artikel 2,

c. ICTRegie:

het Nationaal Regieorgaan voor ICT-onderzoek en -innovatie,

d. convenant:

het Convenant Nationaal Regieorgaan voor ICT-onderzoek en -innovatie van 8 september 2004 (Stcrt. 2004, 177), zoals gewijzigd middels de Wijziging Convenant Nationaal Regieorgaan voor ICT-onderzoek en -innovatie van 8 september 2009 (Stcrt. 2009, 16010).

Artikel 2. Instelling en taak

  • 1. Er is een Begeleidingscommissie Eindevaluatie ICTRegie.

  • 2. De commissie heeft tot taak het begeleiden van de eindevaluatie van ICTRegie zoals die wordt uitgevoerd door de onderzoeks- en adviesbureaus Technopolis en Dialogic.

Artikel 3. Instellingsduur

De commissie wordt ingesteld met ingang van 1 november 2009 en wordt opgeheven per 30 april 2010.

Artikel 4. Informatieplicht

De commissie verstrekt aan de minister desgevraagd de door hem gewenste inlichtingen.

Artikel 5. Leden

  • 1. Tot leden van de commissie worden benoemd:

    • a. Prof. dr. R.J. van Duinen, tevens voorzitter,

    • b. Mw. prof. dr. V.A.J. Frissen, en

    • c. Prof. dr. H.A. van der Vorst.

  • 2. De commissie wordt bijgestaan door een ambtelijke klankbordgroep uit wiens midden zij een secretaris kiest. De ambtelijke klankbordgroep noch de secretaris zijn lid van de commissie.

  • 3. De benoeming geschiedt voor de duur van de commissie.

  • 4. Bij tussentijds vertrek van een lid kan de minister in overleg met de minister van Economische Zaken een ander lid benoemen.

Artikel 6. Werkwijze

  • 1. De commissie stelt haar eigen werkwijze vast.

  • 2. De commissie kan zich door andere personen doen bijstaan voor zover dat voor de vervulling van haar taak nodig is, waaronder, op persoonlijke titel, ambtelijke deskundigen.

Artikel 7. Vergoeding

  • 1. De voorzitter en andere leden van de commissie, voor zover niet vallend onder de uitzondering van artikel 2, derde lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies, ontvangen per vergadering een vergoeding.

  • 2. De vergoeding per vergadering van de leden van de commissie bedraagt 3% van het maximum van salarisschaal 18 van bijlage B van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984.

  • 3. De vergoeding per vergadering van de voorzitter van de commissie bedraagt 130% van de hoogte van de vergoeding per vergadering die aan de andere leden van de commissie is toegekend.

  • 4. De voorzitter en andere leden van de commissie ontvangen een vergoeding van reis- en verblijfkosten op de voet van het Reisbesluit binnenland en het Reisbesluit buitenland. Deze vergoeding wordt door de secretaris van de commissie afgehandeld.

  • 5. Twee of meer vergaderingen op dezelfde dag worden als één vergadering aangemerkt.

Artikel 8. Inwerkingtreding

  • 1. Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant, waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 november 2009.

  • 2. Dit besluit vervalt met ingang van 30 april 2010.

Artikel 9. Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Instellingsbesluit Begeleidingscommissie Eindevaluatie ICTRegie.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

R.H.A. Plasterk.

TOELICHTING

In het Convenant Nationaal Regieorgaan voor ICT-onderzoek en -innovatie d.d. 8 september 2004, hebben de convenantpartners, de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de minister van Economische Zaken en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), afgesproken dat er begin 2009 een eindevaluatie van het Nationaal Regieorgaan voor ICT-onderzoek en -innovatie (hierna: ICTRegie) zou plaatsvinden. Met de wijziging van het convenant d.d. 8 september 2009 en de verlenging van ICTRegie tot eind 2010 is de eindevaluatie verschoven naar eind 2009.

De eindevaluatie gaat in op de werkwijze en missie van ICTRegie. De vraag of ICTRegie de gestelde doelen heeft gehaald en de vraag of anno 2011 en verder nog een taak is weggelegd voor een dergelijk regieorgaan.

Tot de uitvoering van de evaluatie is – middels een aanbestedingsprocedure – opdracht verleend aan de onderzoeks- en adviesbureaus Technopolis en Dialogic gezamenlijk. De taak om deze evaluatie te begeleiden is belegd bij de bij dit besluit ingestelde commissie.

Op de commissieleden rust een geheimhoudingsplicht (op grond van artikel 2.5 van de Algemene wet bestuursrecht). Dit wil zeggen dat alle gegevens waarvan een commissielid het vertrouwelijk karakter kent of redelijkerwijs moet vermoeden, tot geheimhouding van deze gegevens is verplicht. De geheimhoudingsplicht geldt niet indien enig wettelijk voorschrift verplicht tot openbaarmaking van bepaalde gegevens.

De vergoeding zoals omschreven in artikel 7, komt er op neer dat de voorzitter per vergadering € 333,11 ontvangt. De overige leden ontvangen per vergadering € 256,24. De bedragen zijn gebaseerd op de BBRA-schalen zoals die voor het laatst op 1 april 2009 zijn gewijzigd.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

R.H.A. Plasterk.

Naar boven