Regeling van de Minister van Economische Zaken van 2 december 2009, nr. WJZ/9217999, tot wijziging van de Regeling statistieken goederenverkeer

De Minister van Economische Zaken,

Gelet op artikel 38c, eerste en derde lid, van de Wet op het Centraal bureau voor de statistiek;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling statistieken goederenverkeer1 wordt als volgt gewijzigd:

Artikel 5 komt te luiden:

Artikel 5

  • 1. De hoogte van de in artikel 10, eerste lid, van verordening 638/2004 bedoelde statistische drempels wordt vastgesteld op € 900.000 aan waarde van de per jaar vanuit de andere lidstaten van de Europese Unie ontvangen of naar die lidstaten verzonden goederen.

  • 2. De in het eerste lid genoemde hoogte van de statistische drempels geldt voor de jaren 2009, 2010 en 2011.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2009.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 2 december 2009

De Minister van Economische Zaken,

M.J.A. van der Hoeven.

TOELICHTING

Wijziging Intrastat-verordening

Verordening (EG) nr. 638/2004 betreffende de communautaire statistieken van het goederenverkeer tussen de lidstaten is gewijzigd door verordening (EG) nr. 222/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2009. De wijziging beoogt een vermindering van de statistische lastendruk door verlaging van de verplichte minimale dekkingsgraad van via Intrastat verzamelde gegevens. Deze verlaging biedt de mogelijkheid de drempel waaronder informatieplichtigen van het verstrekken van Intrastat-informatie zijn vrijgesteld, te verhogen.

Statistische drempels

In de gewijzigde Intrastat-verordening is de verplichte minimale dekkingsgraad voor vanuit de andere lidstaten van de Europese Unie ontvangen goederen (totale aankomsten of verwervingen) gewijzigd van 97 procent naar 95 procent.

Dit biedt ruimte voor verhoging van de drempelwaarde voor de verwervingen waaronder berichtgevers vrijgesteld zijn van opgave ten behoeve van Intrastat. Om deze verhoging gestalte te geven wordt artikel 5, eerste lid, van de Regeling statistieken goederenverkeer gewijzigd. In die bepaling wordt de drempelwaarde voor verwervingen verhoogd van € 400.000 naar € 900.000. De hoogte van de drempelwaarde voor verzonden goederen wordt niet gewijzigd maar blijft € 900.000. Door ook het tweede lid van artikel 5 te wijzigen wordt geregeld dat de in het eerste lid genoemde drempelwaarden zullen gelden voor de jaren 2009, 2010 en 2011.

Terugwerkende kracht

Het CBS heeft de hogere drempelwaarde al met ingang van 2009 toegepast. Dit vooruitlopend op de formele vaststelling van deze regeling. Vandaar dat aan de regeling terugwerkende kracht wordt verleend.

Administratieve lasten

Met deze drempelverhoging worden volgens de netto berekening van de lastendruk circa 2000 extra bedrijven vrijgesteld van het verstrekken van informatie over de intracommunautaire verwervingen (ICV). De administratieve lasten ten gevolge van de statistiek van de internationale handel in goederen verminderen hierdoor netto met ongeveer 12,9 procent. Dit leidt tot een totale daling van de structurele administratieve lasten van ongeveer € 1.300.000.

De Minister van Economische Zaken,

M.J.A. van der Hoeven.

Naar boven