Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 18 september 2009, nr. DJZ/BR/0609-09, tot wijziging van de Regeling op de consulaire tarieven met het oog op een verhoging van het tarief voor het behandelen van een aanvraag tot het verlenen van een machtiging tot voorlopig verblijf voor kennismigranten

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Gelet op artikel 1, tweede en derde lid, van het Rijksbesluit op de consulaire tarieven;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 1, onderdeel s, onder 6°, van de Regeling op de consulaire tarieven, komt het eerste gedachtestreepje te luiden:

  • met toepassing van de verkorte procedure: voor kennismigranten € 750, voor overigen € 250,.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 15 november 2009.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

M.J.M. Verhagen.

TOELICHTING

In april 2008 heeft de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) op verzoek van de Staatssecretaris van Justitie advies uitgebracht over de mogelijke belemmerende werking van leges voor hoogopgeleiden en andere reguliere migranten naar Nederland. Het advies, getiteld ‘Leges voor (arbeids)migratie naar Nederland’, is op 11 december 2008, voorzien van een beleidsreactie, aangeboden aan de Tweede Kamer (Kamerstukken II 2008/09, 30573, nr. 28). Uit het advies blijkt ondermeer dat de keuze van kennismigranten (en andere arbeidsmigranten) voor Nederland niet lijkt te worden beïnvloed door de hoogte van de leges. Zowel de kenniswerker als zijn werkgever (die de leges meestal voor zijn rekening neemt) beschouwen de leges als een gegeven, dat geen beslissende invloed heeft op het al dan niet afsluiten van een arbeidsovereenkomst. Sommige andere categorieën reguliere migranten ondervinden volgens de ACVZ wel degelijk een zware financiële druk door de legesheffing. In dit licht, en gezien de behoefte om tot een hogere graad van kostendekkendheid van alle leges te komen, is besloten de leges voor de verkorte procedure voor mvv-aanvragen van kennismigranten te verhogen.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

M.J.M. Verhagen.

Naar boven