Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 2 november 2009, nr. 72466, houdende wijziging van de Regeling LNV-subsidies

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 11 van de verordening (EG) nr. 1857/2006 van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 15 december 2006 betreffende de toepassing van de artikelen 87 en 88 van het Verdrag op staatssteun voor kleine en middelgrote ondernemingen die landbouwproducten produceren, en tot wijziging van verordening (EG) nr. 70/2001 (PbEU L 358), en de artikelen 2 en 4 van de Kaderwet LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

Bijlage 3a van de Regeling LNV-subsidies wordt als volgt gewijzigd:

A

Onderdeel A, eerste lid, komt te luiden:

  • 1. De tegemoetkoming, bedoeld in artikel 2:68, kan worden verstrekt voor sneeuwdrukschade voor zover het boomkwekerijgewassen betreft die zijn opgenomen in tabel 2 van deze bijlage.

B

Onderdeel B, eerste lid, komt te luiden:

  • 1. De ingevolge onderdeel A, punt 1, in aanmerking te nemen sneeuwdrukschade wordt vastgesteld volgens de formule:

    A = (BxCj) – (DxE)

    waarbij:

    A = de voor het betreffende boomkwekerijgewas berekende schadebedrag;

    B = het totaal aantal bomen, per boomkwekerijgewas genoemd in tabel 2, dat de landbouwonderneming in de schadeperiode heeft staan;

    Cj = het in tabel 2 voor het betreffende boomkwekerijgewas vastgestelde normbedrag voor de opbrengst in euro per boom;

    D = de getaxeerde productie per boomkwekerijgewas per landbouwonderneming in aantal bomen;

    E = het in tabel 2 voor het betreffende boomkwekerijgewas vastgestelde normbedrag voor de opbrengst in euro per boom.

C

Tabel 1 vervalt.

D

Het opschrift van tabel 2 wordt als volgt gewijzigd:

De zinsnede ‘variabele E’ wordt vervangen door: variabelen Cj en E.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 25 november 2008.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 2 november 2009

De Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

TOELICHTING

Op 25 november 2008 is de submodule sneeuwdrukschade 2005 in werking getreden. De submodule is in het leven geroepen om boomkwekers die in 2005 financieel verlies hebben geleden als gevolg van een lagere opbrengst, die toe te rekenen is aan extreme sneeuwdruk, een eenmalige tegemoetkoming te bieden. Om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming moet het schadebedrag echter wel meer bedragen dan 30% van de opbrengst per boomkwekerijgewas in euro’s gebaseerd op de referentiejaren.

In de submodule wordt er gewerkt met normbedragen voor de waarde van de boomkwekerijgewassen in de referentieperiode en de normbedragen zijn opgebouwd uit de gemiddelde opbrengst in euro per hectare, onderscheiden naar leeftijd. Uitgangspunt van deze normbedragen is dat er sprake is van een standaard aantal bomen per hectare. De normbedragen zijn genoteerd in tabel 1 van bijlage 3a.

Tijdens de beoordeling van de aanvragen is gebleken dat er in de praktijk grote afwijkingen in aantallen bomen per hectare bestaan, waardoor het hanteren van het normbedrag leidt tot overcompensatie, indien de aanvrager minder bomen per hectare heeft dan het standaard aantal bomen waarop de norm is gebaseerd, en ondercompensatie, indien de aanvrager meer bomen per hectare heeft dan het standaard aantal bomen waarop de norm is gebaseerd.

Kortom, het gevolg van het hanteren van het normbedrag is in alle gevallen waarin afwijking plaats vindt van het normaantal bomen per hectare, dat de landbouwonderneming geen tegemoetkoming ontvangt die gebaseerd is op de werkelijk geleden schade. Verder worden, door het onterechte beslag dat een aantal aanvragers op het budget doet wegens overcompensatie, de overige aanvragers benadeeld. Het budget wordt namelijk overschreden, waardoor hoofdelijke korting volgt.

Om tegemoet te komen aan de hierboven genoemde problematiek, wordt met de onderliggende wijzigingsregeling de formule met terugwerkende kracht gewijzigd. De nieuwe formule werkt alleen nog met normbedragen per boom en niet langer met een normbedrag per hectare.

Dit brengt met zich dat de component (BxCj) wordt gewijzigd.

De variabele B bestaat nu uit het totaal aantal bomen dat de landbouwonderneming in de schadeperiode heeft staan. Alleen sneeuwdrukschade aan de in tabel 2 van bijlage 3a genoemde boomkwekerijgewassen komt voor tegemoetkoming in aanmerking.

De variabele Cj bestaat uit de gemiddelde waarde van de boomkwekerijgewassen en is vastgesteld op basis van marktgegevens in de referentieperiode, waarin kwaliteitsklasse en de teeltmethode van het boomkwekerijgewas zijn meegewogen. Dit onderscheid is per boomkwekerijgewas omschreven in tabel 2 van bijlage 3a.

De formule zal door bovengenoemde wijziging leiden tot een tegemoetkoming die gebaseerd is op een schadebedrag dat de uitkomst is van de werkelijke gemiddelde opbrengst minus de geleden schade. Een dergelijke oplossing betekent dat er een reële en eerlijke verdeling van de tegemoetkomingen plaatsvindt, waarbij de landbouwonderneming 30% van de (werkelijke) sneeuwdrukschade zelf draagt.

De regeling kent terugwerkende kracht tot en met 25 november 2008.

Om de lopende aanvragen zo snel mogelijk af te handelen, is het noodzakelijk dat deze wijziging zo spoedig mogelijk in werking treedt. Met de inwerkingtreding van deze wijziging van de Regeling LNV-subsidies wordt derhalve afgeweken van de LNV-uitgangspunten van vaste verandermomenten van regelgeving (Kamerstukken II 2007–2008, 29 515 en 31 201, nr. 243).

De Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

Naar boven