Besluit van 25 september 2009, no. 09.002663 tot gedeeltelijke goedkeuring van het besluit van de raad van de gemeente Echt-Susteren van 18 december 2008, tot onteigening krachtens artikel 77 van Titel IV van de onteigeningswet

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van 13 augustus 2009, nr. BJZ 2009050863, Directie Bestuurlijke en Juridische Zaken, gedaan mede namens Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Gelezen de brief van het college van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren van 27 januari 2009;

Gelet op Titel IV van de onteigeningswet, Titel V van de Gemeentewet en Titel 10.2 van de Algemene wet bestuursrecht.

De Raad van State gehoord (advies van 9 september 2009, no. W08.09.0324/IV).

Gezien het nader rapport van Onze Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van 21 september 2009, nr. BJZ 2009054742, Directie Bestuurlijke en Juridische Zaken, uitgebracht mede namens Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Beschikken bij dit besluit over de goedkeuring van het besluit van de raad van de gemeente Echt-Susteren van 18 december 2008, tot onteigening ingevolge artikel 77, eerste lid, aanhef en onder 1°, van de onteigeningswet, ten name van die gemeente, van de bij dat besluit aangewezen percelen, kadastraal bekend gemeente Echt, sectie AD, nos. 1040, 881 en 878 alsmede sectie S, nos. 133, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142 en 143 alsmede sectie M, no. 2145, onderscheidenlijk de grondplannummers 13, 14, 15, 28, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 en 30.

Overwegingen

Het raadsbesluit tot onteigening

Op grond van artikel 77 van de onteigeningswet kan onteigening plaatsvinden onder meer ten behoeve van de uitvoering van een bestemmingsplan. De ter onteigening aangewezen gronden zijn begrepen in het door de raad van de gemeente Echt-Susteren op 14 februari 2008 vastgestelde, en door Gedeputeerde Staten van Limburg op 14 oktober 2008 gedeeltelijk goedgekeurde bestemmingsplan ‘Bedrijventerrein De Berk II’, verder te noemen: het bestemmingsplan. Omdat ten tijde van het nemen van het raadsbesluit tot onteigening het bestemmingsplan nog niet onherroepelijk was goedgekeurd zijn aan het raadsbesluit een ontbindende en een opschortende voorwaarde verbonden. Het bestemmingsplan is inmiddels op 1 mei 2009 onherroepelijk geworden.

Noodzaak en urgentie

Het bestemmingsplan voorziet in de aanleg van een duurzaam regionaal bedrijventerrein, aansluitend op het bestaande bedrijventerrein De Berk. Het bedrijventerrein past binnen het provinciale beleid ten aanzien van de ontwikkeling van bedrijventerreinen. Het bestemmingsplan voorziet voor de bestemming bedrijventerrein in de aanleg van netto 39,7 hectare uit te geven bedrijfskavels. Daarnaast voorziet het bestemmingsplan in de wijziging van een aantal aangrenzende bestemmingsplannen in verband met de toepassing van de Wet geluidhinder.

De in de onteigening begrepen gronden zijn bestemd voor ‘Bedrijventerrein’ en ‘Groen’. Op deze bestemmingen rusten gedeeltelijk dubbelbestemmingen ten behoeve van onder- en bovengrondse (nuts)leidingen.

Het bestemmingsplan is een globaal eindplan waarbij uitdrukkelijk is voorzien in mogelijkheden om binnen de bestemmingen tot een flexibele planinvulling te kunnen komen in verband met zich wijzigende (bedrijfs)economische omstandigheden. In de door de gemeente Echt-Susteren voorgestane wijze van planuitvoering wordt inzicht verschaft door het bestemmingsplan en de daarbij behorende voorschriften en toelichting. De gewenste flexibiliteit komt met name tot uiting in paragraaf 3.3.13. op pagina 41 van de toelichting op het bestemmingsplan. Daar wordt in een verkavelingsschets/inrichtingsplan een eerste concrete planinvulling gepresenteerd. De raad geeft echter aan met een uiteindelijk andere invulling rekening te houden. Die andere invulling kan geboden zijn door marktconforme uitgifte van kavels en door het kunnen werken met ruimtelijke varianten.

Met betrekking tot het noordwestelijke deel van het bedrijventerrein is op 15 mei 2008 een raadsbesluit tot onteigening door de gemeenteraad genomen. Dit besluit is op 21 februari 2009, onder no. 09.000475, door de Ons goedgekeurd. Ter gelegenheid van de terinzagelegging van het hier aan de orde zijnde onteigeningsplan heeft een aangepast verkavelingsplan (versie 30/06/08) mede ter inzage gelegen. Daarin worden grotere bedrijfskavels aangegeven die nodig zijn om het bestemmingsplan economisch aanvaardbaar te kunnen uitvoeren. De gedeeltelijke onthouding van goedkeuring aan het bestemmingsplan door gedeputeerde staten heeft in zoverre betrekking op de in de onteigening betrokken gronden, dat het provinciaal bestuur een voorschrift heeft geschrapt, dat de bouw van afzonderlijke kantoren op het bedrijventerrein mogelijk maakt. Dit heeft evenwel geen invloed op de mogelijkheid om bedrijfskavels uit te geven die overigens conform het bestemmingsplan zullen worden bebouwd.

Uit het raadsbesluit blijkt dat de in de onteigening begrepen gronden bezwaarlijk kunnen worden gemist bij de uitvoering van het bestemmingsplan.

Bedenkingen

Het raadsbesluit tot onteigening heeft overeenkomstig artikel 84, eerste lid, van de onteigeningswet met ingang van 30 januari 2009 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage gelegen op het gemeentehuis van Echt-Susteren. De algemene kennisgeving van de terinzagelegging heeft op 29 januari 2009 plaatsgevonden in het lokaal verschijnende ‘’t Waekblaad’. De persoonlijke kennisgeving is geschied bij brieven van 27 januari 2009.

Tegen het raadsbesluit tot onteigening zijn bij Ons geen bedenkingen naar voren gebracht.

Overige overwegingen

In het verzoek aan Ons om goedkeuring van het raadsbesluit tot onteigening heeft de gemeente aangegeven dat het verzoek geen betrekking meer heeft op de percelen met de grondplannummers 13, 14 ,15, 38, 39 en 40 aangezien met de eigenaren van die percelen tot minnelijke overeenstemming is gekomen. Ten aanzien van deze percelen zal de goedkeuring dan ook worden onthouden.

Het moet in het belang van een goede ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente Echt-Susteren worden geacht, dat de gemeente de eigendom verkrijgt van de overige in het raadsbesluit tot onteigening aangewezen percelen. Er bestaan ook voor het overige geen redenen om aan het raadsbesluit de goedkeuring te onthouden.

Beslissing

Wij hebben goedgevonden en verstaan:

het besluit van de raad van de gemeente Echt-Susteren van 18 december 2008 goed te keuren, behalve voor zover dit ziet op de onteigening van de percelen, kadastraal bekend gemeente Echt, sectie AD, nos. 1040, 881 en 878 alsmede sectie S, nos. 141, 142 en 143 onderscheidenlijk de grondplannummers 13, 14, 15, 38, 39 en 40, aan welke gedeelten van het raadsbesluit de goedkeuring wordt onthouden.

Onze Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer is belast met de uitvoering van dit besluit, dat met het raadsbesluit in de Staatscourant zal worden geplaatst en waarvan afschrift zal worden gezonden aan de Raad van State.

Den Haag, 25 september 2009

Beatrix

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.M. Cramer.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

G. ter Horst.

RAADSBESLUIT

De raad van de gemeente Echt-Susteren,

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 23-4-2008

overwegende dat:

  • de gemeenteraad van Echt-Susteren in zijn vergadering van 14 februari 2008, het bestemmingsplan: ‘bedrijventerrein De Berk II’ heeft vastgesteld;

  • u per besluit d.d.15 mei 2008 heeft besloten tot onteigening van een aantal percelen gelegen in het plangebied van De Berk II; voor het deelgebied waarvoor lopende de procedure het verkavelingsplan is gewijzigd, is opnieuw uw beoogd raadsbesluit tot onteigening voorbereid en voor dit deelgebied wordt thans voorgesteld over te gaan tot onteigening;

  • met ingang van 21 juli 2008, het onteigeningsplan voor voornoemd deelgebied waarin o.a. de nog niet verworven voormelde percelen zijn opgenomen, met de in artikel 80, tweede lid van de Onteigeningswet genoemde stukken en het (gewijzigd) verkavelingsplan gedurende zes weken op het gemeentehuis voor een ieder ter inzage heeft gelegen;

  • van deze terinzagelegging tevoren door publicatie in ‘t Waekblaad, d.d. 17-07-2008 openbare kennisgeving is gedaan en alle belanghebbenden per aangetekende post hiervan zijn bericht waarbij is gewezen op de mogelijkheid voor belanghebbenden tot het kenbaar maken van hun zienswijzen binnen de termijn van zes weken en waarbij aan hen uw voorgenomen besluit met voorstel is toegezonden;

  • een deel van de gronden, benodigd voor de ontwikkeling en realisering van het bestemmingsplan inmiddels verworven is;

  • de gemeente Echt-Susteren ter realisering van dit bestemmingsplan spoedig dient te beschikken over de percelen, welke op de van dit besluit deel uitmakende ‘lijst van de te onteigenen percelen’ zijn vermeld;

gelet op het bepaalde in de Onteigeningswet:

Besluit:

  • 1. kennis te nemen van de zienswijzen en onze reactie hierop en op grond hiervan deze zienswijzen ongegrond verklaren en besluiten ook tot onteigening van de percelen van de indieners van deze zienswijzen;

  • 2. in het belang van de ruimtelijke ontwikkeling ten behoeve van de realisering van het bestemmingsplan ‘bedrijventerrein De Berk II’ te onteigenen ten name van de gemeente Echt-Susteren, de eigendommen en zakelijke rechten die zijn vermeld op het bij dit besluit behorende en als zodanig gewaarmerkte Grondplan en de lijst met de te onteigenen percelen.

  • 3. dat inzake het besluit tot onteigening, het volgende dubbele voorbehoud wordt gemaakt, te weten:

    • 1. dit raadsbesluit komt te vervallen voor zover wanneer aan het bestemmingsplan in hoogste instantie goedkeuring wordt onthouden en;

    • 2. dat geen dagvaarding zal worden uitgebracht voor het bestemmingsplan onherroepelijk is geworden.

Aldus besloten door de raad in de openbare vergadering van 18 december 2008.

De raad voornoemd,

de griffier,

M.M.W.H.Y. Hermans.

De burgemeester,

D.A.M. Akkermans.

Nr.

Te onteigenen grootte

als

Van het perceel, bij het kadaster bekend gemeente Echt

 

 

In m2

 

Ter grootte van in m2

Sectie

Nr

Ten name van

Recht

Aandeel

Gehuwd met

13

25044

Terrein (akkerbouw)

25044

AD

1040

Mevr. A.A.J. Hendrickx HEIDEWEG 2 5953 TL REUVER

Eigendom

1

Dhr. L.A.L. Faassen

          

14

915

Terrein (akkerbouw)

915

AD

881

Mevr. A.A.J. Hendrickx HEIDEWEG 2 5953 TL REUVER

Eigendom

1

Dhr. L.A.L. Faassen

      

NV Maatschappij voor elektriciteit en gas Limburg

Zakelijk recht als bedoeld in Art.5,Lid 3,onder B, van de Belemmeringenwet Privaatrecht

  
          

15

18455

Terrein (akkerbouw)

18455

AD

878

Mevr. A.A.J. Hendrickx HEIDEWEG 2 5953 TL REUVER

Eigendom

1

Dhr. L.A.L. Faassen

          

28

515

Terrein (akkerbouw)

515

S

133

Mevr. T.R.W.M. Cuijpers MAASBRACHTERWEG 51 6101 XV ECHT

Eigendom

1

 
          

30

270

Terrein (akkerbouw)

270

M

2145

Mevr. T.R.W.M. Cuijpers MAASBRACHTERWEG 51 6101 XV ECHT

Eigendom

1

 
          

33

493

Terrein (akkerbouw)

493

S

136

Mevr. M.J.T. Cuijpers PEYERSTRAAT 97 6101 GC ECHT

Eigendom

1

 
          

34

5730

Terrein (akkerbouw)

5.730

S

137

Mevr. A.E.H.M. Cuijpers PEYERSTRAAT 97 6101 GC ECHT

Eigendom

1

 
          

35

1630

Terrein (akkerbouw)

1.630

S

138

Mevr. A.E.H.M. Cuijpers PEYERSTRAAT 97 6101 GC ECHT

Eigendom

1

 
          

36

5325

Terrein (akkerbouw)

5.325

S

139

Dhr. P.H. Meuwissen OUDE SINT JOOSTERWEG 6 6112 CD MAASBRACHT

Eigendom

1

Mevr. M.E. Willems

          

37

2100

Terrein (akkerbouw)

2.100

S

140

Dhr. P.H. Meuwissen OUDE SINT JOOSTERWEG 6 6112 CD MAASBRACHT

Eigendom

1

Mevr. M.E. Willems

          

38

4085

Terrein (akkerbouw)

4.085

S

141

Mevr. C.H. VAN Buggenum WILLEM ALEXANDERLAAN 1 6077 BX ST ODILIENBERG

Eigendom

1

Dhr. P.R. Smeets

          

39

23020

Terrein (akkerbouw)

23.020

S

142

Mevr. M.L.J. Omloo BEEKHUIZENSEWEG 16 6881 AJ VELP GLD

Eigendom belast met vruchtgebruik

1/5

Dhr. L.H.J. van Kempen

      

Mevr. C.J.M. Omloo VAN STOLKWEG 34 2585 JR S GRAVENHAGE

Eigendom belast met vruchtgebruik

1/5

Dhr. W.T.F. Filippini

      

Mevr. J.A.M.A. Omloo WALBREUKERGRAAF 9 6041 NW ROERMOND

Eigendom belast met vruchtgebruik

1/5

Dhr. A.J. Jansen

      

Dhr. W.J.G. Omloo KALMOESGAARDE 13 3436 HH NIEUWEGEIN

Eigendom belast met vruchtgebruik

1/5

Mevr. J.M.T. Covers

      

Dhr. P.A.A. Omloo WALBREUKERGRAAF 9 6041 NW ROERMOND

Eigendom belast met vruchtgebruik

1/5

Mevr. A.V.M. Van Boven

      

Mevr. A.H.P. Joosten WALBREUKERGRAAF 9 6041 NW ROERMOND

Vruchtgebruik

1

 
          

40

27550

Terrein (akkerbouw)

27.550

S

143

Mevr. M.L.J. Omloo BEEKHUIZENSEWEG 16 6881AJ VELP GLD

Eigendom belast met vruchtgebruik

1/10

Dhr. L.H.J. van Kempen

      

Mevr. C.J.M. Omloo VAN STOLKWEG 34 2585JR S GRAVENHAGE

Eigendom belast met vruchtgebruik

1/10

Dhr. W.T.F. Filippini

      

Mevr. J.A.M.A. Omloo WALBREUKERGRAAF 9 6041 NW ROERMOND

Eigendom belast met vruchtgebruik

1/10

Dhr. A.J. Jansen

      

Dhr. W.J.G. Omloo KALMOESGAARDE 13 3436 HH NIEUWEGEIN

Eigendom belast met vruchtgebruik

1/10

Mevr. J.M.T. Covers

      

Dhr. P.A.A. Omloo WALBREUKERGRAAF 9 6041 NW ROERMOND

Eigendom belast met vruchtgebruik

1/10

Mevr. A.V.M. Van Boven

      

Mevr. A.H.P. Joosten WALBREUKERGRAAF 9 6041 NW ROERMOND

Eigendom

1/2

Dhr. H. Omloo

      

Mevr. A.H.P. JoostenWALBREUKERGRAAF 9 6041 NW ROERMOND

Vruchtgebruik

1/2

Dhr. H. Omloo

Ondergetekende mr. M.M.W.H.Y. Hermans verklaart hierbij dat deze lijst met daarop aangegeven de te onteigenen percelen behoort bij het raadsbesluit van de gemeente Echt-Susteren d.d. 18 december 2008 tot onteigening van percelen gelegen in het plangebied van het vastgesteld bestemmingsplan: bedrijventerrein: De Berk II

de griffier,

M.M.W.H.Y. Hermans.

Naar boven