Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 14 september 2009, nr. 50864, houdende wijziging van de Regeling doden van dieren

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 1, tweede lid, en artikel 10, eerste lid, van het Besluit doden van dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling doden van dieren wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 1 komt te luiden:

Artikel 1

In deze regeling wordt verstaan onder:

a. besluit:

Besluit doden van dieren;

b. vleeskuikenouderdier:

kip die wordt gehouden voor de productie van vleeskuikenbroedeieren.

B

Artikel 2 komt te luiden:

Artikel 2

  • 1. Bij het bedwelmen van pluimvee bedraagt de blootstellingsduur aan de stroom ten minste 4 seconden, waarbij de gebruikte spanning voldoende is om de dieren die in de waterbak hangen onmiddellijk in een staat van bewusteloosheid te brengen.

  • 2. Voor de verschillende soorten pluimvee is de gebruikte spanning, bedoeld in het eerste lid, zodanig dat de totale stroomsterkte door de waterbak bij het gebruik van de in de onderstaande tabel opgenomen frequentie ten minste het product is van de aldaar vermelde waarde in mA en het aantal stuks pluimvee dat gelijktijdig in de waterbak hangt.

    Tot 1 januari 2011:

    Frequentie (Hz)

    Vleeskuikens en vleeskuikenouderdieren

    Legkippen

    Kalkoenen

    Eenden en ganzen

    Kwartels

    tot 200 Hz

    100 mA

    100 mA

    250 mA

    130 mA

    45 mA

    van 200 tot 400 Hz

    100 mA

    150 mA

    400 mA

    130 mA

    niet toegestaan

    van 400 tot 1500 Hz

    200 mA

    200 mA

    400 mA

    niet toegestaan

    niet toegestaan

    Vanaf 1 januari 2011:

    Frequentie (Hz)

    Vleeskuikens en vleeskuikenouderdieren

    Legkippen

    Kalkoenen

    Eenden en ganzen

    Kwartels

    tot 200 Hz

    100 mA

    100 mA

    250 mA

    130 mA

    45 mA

    van 200 tot 400 Hz

    150 mA

    150 mA

    400 mA

    130 mA

    niet toegestaan

    van 400 tot 1500 Hz

    200 mA

    200 mA

    400 mA

    niet toegestaan

    niet toegestaan

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 14 september 2009

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

TOELICHTING

Inleiding

Deze regeling strekt tot wijziging van artikel 2 van de Regeling doden van dieren (hierna: de regeling). De wijziging heeft betrekking op de nadere invulling van een aantal voorwaarden voor de bedwelming van verschillende soorten pluimvee. Deze aanpassing van de regeling is in april van dit jaar aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer (Kamerstukken II 2008/09, 28286, nr. 291).

Bedwelming pluimvee

Recent onderzoek door de Animal Science Group (ASG) heeft uitgewezen dat bij het toepassen van de huidige waterbadmethode voor de bedwelming van pluimvee het zeer aannemelijk is dat een deel van de dieren niet voldoende wordt bedwelmd. Dit heeft onder andere te maken met de verschillen in elektrische weerstand tussen de dieren onderling, zelfs binnen hetzelfde koppel, en het feit dat de tot op heden geldende parameters niet voor alle soorten pluimvee in dezelfde mate geschikt zijn. Voorts is voor effectieve bedwelming een koppeling tussen de frequentie (Hz) en stroomsterkte (mA) noodzakelijk gebleken.

De Regeling doden van dieren bevatte tot op heden nog geen differentiatie naar soorten pluimvee en bevatte evenmin een koppeling tussen stroomsterkte en frequentie. Door middel van de onderhavige wijziging wordt artikel 2 van de regeling in genoemde zin aangepast.

In de nieuwe Europese Verordening inzake de bescherming van dieren bij het doden (2008/0180/CNS) die per 1 januari 2013 van kracht wordt, zijn parameters opgenomen voor vleeskuikens, kalkoenen eenden en ganzen, waarbij tevens een koppeling is aangebracht tussen stroomsterkte en frequentie.

De Nederlandse pluimveeslachterijen hebben hun zorgen geuit over de effecten op productkwaliteit ingeval van directe invoering van deze parameters voor vleeskuikens, vleeskuikenouderdieren en eenden volgens de waarden die zijn opgenomen in de nieuwe verordening.

Naar aanleiding daarvan heeft de Animal Science Group van de Wageningen Universiteit waarnemingen verricht naar de productkwaliteit bij deze stroomsterkte en frequentie voor vleeskuikens. Uit deze waarnemingen komt naar voren dat de productkwaliteit in grote mate verslechtert. Verder blijkt uit bestaand onderzoek van ASG dat eenden bij een frequentie tot 400 Hz voldoende effectief worden bedwelmd bij toediening van een stroomsterkte van minimaal 130mA. Om die reden is gekozen voor het gefaseerd invoeren van de stroomsterkte en frequentie voor vleeskuikens, vleeskuikenouderdieren en eenden volgens de waarden die zijn opgenomen in genoemde Europese verordening. Vanaf 1 januari 2011 zullen voor vleeskuikens en vleeskuikenouderdieren de stroomsterkte en frequentie gelden, zoals deze zijn opgenomen in de verordening.

Ten aanzien van de huidige waterbadmethode kan ik voorts het volgende melden. ASG voert onderzoek uit naar de welzijnsaspecten van twee alternatieve bedwelmingsmethoden. Met de sector is overeengekomen dat één jaar na het bekend worden van de resultaten van dit onderzoek alle huidige waterbadverdovers in de bij Nepluvi aangesloten pluimveeslachterijen zullen zijn vervangen. Het valt daarom te voorzien dat de huidige elektrische waterbadmethode per 1 januari 2011 feitelijk uitgefaseerd zal zijn.

Afwijking vaste verandermomenten

Ten aanzien van deze regeling wordt afgeweken van het LNV-beleid inzake vaste verandermomenten voor regelgeving. Dit beleid bestaat eruit dat er per jaar twee vaste data zijn voor de inwerkingtreding van nieuwe regelgeving, te weten 1 januari en 1 juli. Regelgeving wordt drie maanden daaraan voorafgaand gepubliceerd. Dit beleid is neergelegd in een brief aan de Tweede Kamer (Kamerstukken II 2007/08, 29515 en 31201, nr. 243). Het moment van inwerkingtreding van deze regeling houdt verband met de eerder genoemde toezegging aan de Tweede Kamer. Eerdere inwerkingtreding was niet haalbaar vanwege het feit dat voor de handhaving van de nieuwe parameters nieuwe meetapparatuur nodig was die nog moest worden ontwikkeld en getest. Nu deze apparatuur ter beschikking is gekomen, wordt het vanuit het oogpunt van dierenwelzijn niet opportuun geacht nog langer wachten tot het volgende vaste verandermoment op 1 januari 2010.

Consultatie

De regeling is ter consultatie voorgelegd aan de voor dit onderwerp meest relevante organisaties, zoals de Dierenbescherming, het Productschap voor Vee en Vlees en de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi). De Dierenbescherming is voorstander van het aansluiten bij de parameters, zoals deze zijn vastgelegd in de nieuwe verordening. Ook had de Dierenbescherming graag meer differentiatie willen zien opgenomen binnen de afzonderlijke categorieën pluimvee, om het dierenwelzijn nog verder te vergroten. Daarnaast dringt de Dierenbescherming aan op het laten ontwikkelen van bedwelmingsmethoden waarbij pluimvee niet hoeft te worden aangehangen.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

Naar boven