Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 18 augustus 2009, nr. IVV/BBO/2009/16837, tot wijziging van de Regeling Wfsv in verband met de afdracht aan het toeslagenfonds voor tegemoetkomingen voor arbeidsongeschikten

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Financiën;

Gelet op artikel 122 van de Wet financiering sociale verzekeringen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling Wfsv wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 5. 29a komt te luiden:

Artikel 5.29a Middelen Toeslagenfonds en Arbeidsongeschiktheidsfonds jonggehandicapten

  • 1. Deze paragraaf heeft betrekking op de middelen voor het Toeslagenfonds en het Arbeidsongeschiktheidsfonds jonggehandicapten, waarin voorzien wordt door rijksbijdragen.

  • 2. De middelen voor Arbeidsongeschiktheidsfonds jonggehandicapten dienen ter dekking van uitgaven die op grond van enige wettelijk voorschrift ten laste van het Arbeidsongeschiktheidsfonds jonggehandicapten komen.

  • 3. De middelen voor het Toeslagenfonds dienen ter dekking van de uitgaven van het UWV voor:

    • a. toeslagen op grond van de TW;

    • b. uitkeringen op grond van de Tijdelijke wet BIA;

    • c. tegemoetkomingen op grond van de Tijdelijke regeling inkomensgevolgen herbeoordeelde arbeidsongeschikten;

    • d. tegemoetkomingen op grond van artikel 10 van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten.

B

Na artikel 5.29a wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 5.29b Begripsbepalingen

In deze paragraaf wordt verstaan onder:

a. toeslagen:

toeslagen op grond van de TW, inclusief de op grond van enige wet over de toeslagen door het UWV verschuldigde premies die niet op deze toeslagen in mindering kunnen worden gebracht en de door het UWV verschuldigde vergoedingen, bedoeld in artikel 46 van de Zorgverzekeringswet;

b. uitkeringen:

uitkeringen op grond van de Tijdelijk wet BIA en de Wajong, inclusief de op grond van enige wet over de uitkeringen door het UWV verschuldigde premies, die niet op deze uitkeringen in mindering kunnen worden gebracht, de door het UWV verschuldigde vergoedingen, bedoeld in artikel 46 van de Zorgverzekeringswet, en de tegemoetkomingen op grond van artikel 9a van de Wajong;

c. tegemoetkomingen:

tegemoetkomingen op grond van artikel 10 van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten.

C

Artikel 5.30 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het opschrift wordt na ‘toeslagen’ ingevoegd: tegemoetkomingen

2. Aan het artikel wordt twee leden toegevoegd, luidende:

  • 6. Uiterlijk 1 september van een kalenderjaar verstrekt het UWV aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een raming van de tegemoetkomingen over dat kalenderjaar overeenkomstig de bij deze regeling behorende bijlage 8.

  • 7. Uiterlijk 1 november van een kalenderjaar verstrekt het UWV aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid overeenkomstig de bij deze regeling behorende bijlage 9 een opgave van de in september uitbetaalde tegemoetkomingen en de over de tegemoetkomingen verschuldigde belasting die als over een eindheffingsbestanddeel als bedoeld in artikel 31, eerste lid, onderdeel c, van de Wet op de loonbelasting 1964 bij het UWV is geheven.

D

Artikel 5.31 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het opschrift wordt na ‘toeslagen’ ingevoegd: tegemoetkomingen

2. Aan het artikel worden twee leden toegevoegd, luidende:

  • 3. Met als valutadag de elfde dag van de maand september van een kalenderjaar stort de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het bedrag van de geraamde tegemoetkomingen en de in het jaarplan en begroting opgenomen uitvoeringskosten van artikel 10 van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten op een rekening-courant als bedoeld in artikel 5.16, onderdeel b.

  • 4. Met als valutadag de elfde dag van de maand november verrekent de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het verschil tussen de uitbetaalde en de geraamde tegemoetkomingen.

E

In artikel 5.32 wordt na ‘wet BIA’ ingevoegd: , artikel 10 van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten .

F

Artikel 5.34 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt na ‘de uitkeringen’ ingevoegd: de tegemoetkomingen.

2. In het tweede lid wordt na ‘de uitkeringen’ ingevoegd ‘de tegemoetkomingen uitgesplitst naar de soort arbeidsongeschiktheidsuitkering van de ontvanger’ en wordt na ‘de Tijdelijke wet BIA’ ingevoegd: , artikel 10 van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten .

G

In artikel 5.35 wordt na ‘uitkeringen’ ingevoegd: , tegemoetkomingen .

H

Aan artikel 5.36 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. In deze paragraaf wordt onder uitkeringen verstaan de uitkeringen inclusief de door het UWV over die uitkeringen verschuldigde premies en vergoedingen als bedoeld in artikel 46 van de Zorgverzekeringswet die niet op deze uitkeringen in mindering kunnen worden gebracht.

ARTIKEL II

De Regeling van 29 mei 2009, nr. UB/A/2009/11373, tot wijziging van de Regeling SUWI in verband met financiering landelijke cliëntenraad en wijziging van de Regeling Wfsv in verband met de rijksbijdrage UWV (Stcrt. nr. 104) treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst en werkt terug tot en met 12 juni 2009.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting en de bijlagen in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 18 augustus 2009

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J.P.H. Donner.

BIJLAGE 8

9XX

Tegemoetkoming AO Wtcg

Geraamde uitgaven Toeslagenfonds

Jaar

 

Raming uitgaven AO Wtcg als bedoeld in art 5.30, lid 6 van de Regeling Wfsv.

 

Maand

 
 

Bedrag in hele euro’s

 

Rubriek

Categorie WAO

  

1

Categorie WAZ

  

1

Categorie IVA

  

1

Categorie WGA

  

1

Categorie Wajong

  

2

Totaal

   
  

Datum:

 

Opsteller:

Controller:

  
  

Zenden aan:

FWEBGOBBSSubsidies@minszw.nl

BIJLAGE 9

type formulier

09XX.01.1.00

Tegemoetkoming AO Wtcg

Gerealiseerde uitgaven Toeslagenfonds

Jaar

 

Opgave van de uitgaven AO Wtcg als bedoeld in art 5.30, lid 7 van de Regeling Wfsv.

 

Maand

 
 

Bedrag in hele euro’s

Regel

Rubriek

Categorie WAO

 

101

1

Categorie WAZ

 

101

1

Categorie IVA

 

101

1

Categorie WGA

 

101

1

Categorie Wajong

 

102

2

Totaal

 

999

 
  

Datum:

 

Opsteller:

Controller:

  
  

Zenden aan:

FWEBGOBBSSubsidies@minszw.nl

TOELICHTING

Met deze regeling wordt in eerste instantie geregeld op welke wijze de afdracht van de rijksbijdrage plaats vindt voor het UWV ter financiering van de tegemoetkomingen, die aan arbeidsongeschikten worden verstrekt op grond van artikel 10 van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg).

De tegemoetkomingen worden eenmaal per jaar in september verstrekt. Het UWV betaalt via de eindheffing de daarover verschuldigde loonbelasting op grond van artikel 31 van de Wet op de loonbelasting 1964. De rijksbijdrage wordt via de rekening courant voor het Toeslagenfonds aan het UWV afgedragen.

De raming en opgave van de betalingen vindt plaats met opgave van de bij deze regeling behorende bijlagen 8 en 9.

Er is aangesloten bij de systematiek van afdracht en afrekening van de rijksbijdragen voor de financiering van andere regelingen, die via fondsen lopen. De afwijkingen hebben betrekking op het feit, dat het hier om een tegemoetkoming gaat die eenmaal per kalenderjaar wordt verstrekt.

In deze regeling zijn nog twee aanvullende wijzigingen opgenomen:

  • 1. In artikel 5.29b en 5.36 en van de Regeling Wfsv is verduidelijkt dat de uitkeringen en toeslagen waarvoor via het Toeslagenfonds resp. het Arbeidsongeschiktheidsfonds een rijksbijdrage wordt verstrekt ook betrekking hebben op de door het UWV verschuldigde premies en de vergoeding voor de inkomensafhankelijke bijdragen Zorgverzekeringswet over de desbetreffende uitkeringen en toeslagen.

  • 2. De wijziging van de Regeling SUWI en de Regeling Wfsv die gepubliceerd is in de Staatscourant van 10 juni 2009, nr. 104 is niet voorzien van een inwerkingtredingsbepaling. Deze is in deze regeling opgenomen.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J.P.H. Donner.

Naar boven