Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 17 augustus 2009, nr. 30602, houdende aanpassing van enkele bepalingen in de uitvoeringsregelgeving van de Flora en faunawet.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op de artikelen 38, tweede lid, 62, tweede lid, 67, eerste lid en 75, tweede lid, van de Flora en faunawet, en artikel 7 van het Jachtbesluit;

Besluit

ARTIKEL I

Bijlage 1 bij de Regeling beheer en schadebestrijding dieren wordt als volgt gewijzigd:

A

In de tabel Beschermde inheemse diersoorten vervalt de regel ‘nerts Mustela vison’.

B

In de tabel Andere diersoorten wordt na de regel ‘muskusrat Ondatra zibethicus’ een nieuwe regel ingevoegd, luidende:

Amerikaanse nerts Mustela vison.

ARTIKEL II

De Regeling erkenning jachtexamen en preparateursexamen Flora- en faunawet wordt als volgt gewijzigd:

A

De onderdelen a en b van artikel 1a komen te luiden:

  • a. R.C. Robbertsen te Maarn, Commissaris van de Koningin van Utrecht;

  • b. C. van der Knaap te Bennekom, burgemeester van Ede.

B

In artikel 2a, tweede lid, wordt het zinsdeel ‘artikel 62, eerste lid’ vervangen door: artikel 62, tweede lid.

ARTIKEL III

De Regeling vaststelling modellen en aanvraagformulieren jacht-, valkeniers- en kooikersakten wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste, tweede en derde lid wordt het zinsdeel ‘geldig van 1 april 2009 tot en met 31 maart 2010’ telkens vervangen door: geldig van 1 april 2010 tot en met 31 maart 2011.

2. In het eerste lid wordt het zinsdeel ‘grijze achtergrond (kleuraanduiding PMS 5517)’ vervangen door: blauwe achtergrond (kleuraanduiding PMS 5275).

3. In het tweede lid wordt het zinsdeel ‘blauwe achtergrond (kleuraanduiding PMS 319)’ vervangen door: bruine achtergrond (kleuraanduiding PMS 470).

4. In het derde lid wordt het zinsdeel ‘roze achtergrond (kleuraanduiding PMS 217)’ vervangen door: paarse achtergrond (kleuraanduiding PMS 4985).

B

Bijlagen 4, 5 en 6 worden vervangen door respectievelijk bijlagen 1, 2 en 3 bij deze regeling.

ARTIKEL IV

In de Regeling vrijstelling beschermde dier- en plantensoorten Flora- en faunawet wordt artikel 20a, genoemd in paragraaf 14a Inperking vrijstellingen vernummerd tot artikel 20b.

ARTIKEL V

  • 1. De artikelen I en IV treden in werking met ingang van 1 januari 2010.

  • 2. Artikel II, onderdeel A, treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt terug tot 1 januari 2009.

  • 3. Artikel II, onderdeel B, treedt in werking op het tijdstip waarop het bij Koninklijke boodschap van 7 februari 2009 ingediende voorstel van wet, houdende aanpassing van diverse wetten ter implementatie van richtlijn 2006/123/EG van het Europees parlement en de Raad van de Europese Unie van 12 december 2006 betreffende diensten op de interne markt (PbEU L 376 /6) (Aanpassingswet dienstenrichtlijn) (Kamerstukken II 2008/09, 31 859, nr. 2), nadat het tot wet is verheven, in werking treedt.

  • 4. Artikel III treedt in werking met ingang van 1 april 2010.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 17 augustus 2009

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

BIJLAGE 1

Bijlage 4. als bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Regeling vaststelling modellen en aanvraagformulieren jacht-, valkeniers- en kooikersakten.

stcrt-2009-12733-001.png

BIJLAGE 2

Bijlage 5. als bedoeld in artikel 2, tweede lid, van de Regeling vaststelling modellen en aanvraagformulieren jacht-, valkeniers- en kooikersakten.

stcrt-2009-12733-002.png

BIJLAGE 3

Bijlage 6. als bedoeld in artikel 2, derde lid, van de Regeling vaststelling modellen en aanvraagformulieren jacht-, valkeniers- en kooikersakten.

stcrt-2009-12733-003.png

TOELICHTING

Deze regeling bevat de wijziging van een aantal bepalingen in de uitvoeringsregelgeving van de Flora en faunawet. De wijzigingen treden in werking op 1 januari 2010 conform het beleid inzake de Vaste Verandermomenten (Kamerstukken II 2007/2008, 29 515, nr. 243), met uitzondering van de artikelen II en III. Hieronder zijn alle wijzigingen artikelsgewijs toegelicht.

1. Artikel I

In Bijlage 1 bij de Regeling beheer en schadebestrijding dieren zijn lijsten van beschermde inheemse diersoorten, andere diersoorten en verwilderde dieren opgenomen. Dit zijn de diersoorten, waarvan gedeputeerde staten kunnen bepalen dat de stand beperkt mag worden op grond van artikel 67, eerste lid, van de Flora en faunabeheer. In de lijst Beschermde inheemse diersoorten wordt ook de Amerikaanse nerts (Mustela vison) genoemd. De Amerikaanse nerts is echter geen beschermde inheemse diersoort en behoort daarom in de lijst Andere diersoorten te staan. De bijlage wordt om die reden aangepast. Het bijvoeglijk naamwoord ‘Amerikaanse’ wordt toegevoegd om duidelijker te maken om welke soort het gaat.

2. Artikel II, onderdeel A

In artikel 1a van de Regeling erkenning jachtexamen en preparateursexamen Flora- en faunawet wijst de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de personen aan die belast zijn met het toezicht op de kwaliteit van jachtexamens en de wijze van beoordeling van examenresultaten. Sinds 1 januari 2009 zijn dat de heer Robbertson en de heer van der Knaap. De Regeling erkenning jachtexamen en preparateursexamen Flora- en faunawet wordt dientengevolge met terugwerkende kracht aangepast.

3. Artikel II, onderdeel B

In het kader van de dienstenrichtlijn heeft het Kabinet onder andere voorgesteld om de vergunningsplicht voor preparateurs als voorgeschreven in artikel 62 van de Flora en faunawet, af te schaffen (voorgesteld artikel IX van het wetsvoorstel voor een Aanpassingswet dienstenrichtlijn; Kamerstukken II 2008/09, 31 859, nr. 2). Indien de beide Kamers der Staten-Generaal instemmen met het voorstel, dienen alle verwijzingen naar die vergunningsplicht uit de lagere regelgeving te worden aangepast. Om die reden wordt de verwijzing in artikel 2a, tweede lid, van de Regeling erkenning jachtexamen en preparateursexamen Flora- en faunawet aangepast. Deze aanpassing treedt in werking tegelijkertijd met het van kracht worden van voornoemd wetsvoorstel.

4. Artikel III

Middels dit artikel worden modellen voor de jachtaktezegels, bedoeld in de Regeling vaststelling modellen en aanvraagformulieren jacht-, valkeniers- en kooikersakten vastgesteld. Deze modellen zullen gelden voor de periode van 1 april 2010 tot en met 31 maart 2011. Het artikel treedt daarom pas in werking op 1 april 2010.

5. Artikel IV

In de Regeling vrijstelling beschermde dier- en plantensoorten Flora en faunawet staan een artikel genaamd ‘Artikel 20a (aal)’ en een artikel genaamd ‘Artikel 20a’. Het dubbele gebruik van het nummer ‘20a’ kan tot verwarring leiden. De aanduiding van het artikel genaamd ‘Artikel 20a’ wordt om die reden veranderd in ‘Artikel 20b’.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

Naar boven