Besluit van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 22 juli 2009, nr. DMO/PO 2.942.927, houdende instelling van de Stuurgroep Praktijkspoor (Besluit Stuurgroep Praktijkspoor)

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Besluit:

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. de minister:

de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

b. informatiepunt:

een platform om kennis en ervaring over toegankelijkheid van goederen en diensten voor mensen met een handicap of chronische ziekte te delen en te ontsluiten ten behoeve van aanbieders van producten en diensten, beleidsmakers en mensen met een handicap of chronische ziekte.

Artikel 2

  • 1. Er is een Stuurgroep Praktijkspoor.

  • 2. De Stuurgroep Praktijkspoor heeft tot taak de toegankelijkheid van goederen en diensten voor mensen met een handicap of chronische ziekte te verbeteren door voorstellen uit te werken om het informatiepunt op goede wijze vorm te geven en mogelijke problemen bij de uitvoering van het informatiepunt vroegtijdig te signaleren.

  • 3. De Stuurgroep Praktijkspoor kan tevens voorstellen doen die anderszins tot doel hebben de toegankelijkheid van goederen en diensten voor mensen met een handicap of chronische ziekte te bevorderen.

Artikel 3

  • 1. De leden en de plaatsvervangende leden van de Stuurgroep Praktijkspoor worden benoemd en ontslagen door de minister.

  • 2. De minister voegt aan de Stuurgroep Praktijkspoor een secretariaat toe. Het secretariaat is voor de inhoudelijke uitvoering van zijn taak uitsluitend verantwoording schuldig aan de Stuurgroep Praktijkspoor.

Artikel 4

  • 1. De Stuurgroep Praktijkspoor bestaat uit:

    • a. een voorzitter, tevens lid;

    • b. twaalf andere leden.

  • 2. Tien van de in het eerste lid, onder b, bedoelde leden worden benoemd na voordracht van:

    • a. Taakgroep Handicap en lokale samenleving: 1 lid;

    • b. CG-Raad: 1 lid;

    • c. het LSR: 1 lid;

    • d. Koninklijke Vereniging MKB Nederland: 1 lid;

    • e. Stichting Accessibility: 1 lid;

    • f. VNO-NCW: 1 lid;

    • g. Vilans: 1 lid;

    • h. Koninklijke Horeca Nederland: 1 lid;

    • i. LFB Nederland: 1 lid

    • j. Platform VG: 1 lid

  • 3. De in het tweede lid genoemde organisaties kunnen voor elk door hen voorgedragen lid een plaatsvervanger voordragen.

  • 4. De Stuurgroep Praktijkspoor wijst uit haar midden een plaatsvervangend voorzitter aan.

Artikel 5

De Stuurgroep Praktijkspoor stelt zijn eigen werkwijze vast.

Artikel 6

De Stuurgroep Praktijkspoor zendt binnen drie maanden na afloop van het kalenderjaar een rapportage omtrent haar werkzaamheden aan de minister. Hierin gaat de Stuurgroep Praktijkspoor in ieder geval in op het informatiepunt en de mate waarin daarmee wordt bijgedragen aan de toegankelijkheid van goederen en diensten voor mensen met een handicap of chronische ziekte.

Artikel 7

De archiefbescheiden van de Stuurgroep Praktijkspoor worden na haar opheffing of, zo de omstandigheden daartoe eerder aanleiding geven, zoveel eerder, overgebracht naar het archief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Artikel 8

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het besluit wordt gepubliceerd en werkt terug tot en met 28 mei 2009. Dit besluit vervalt met ingang van 1 april 2010.

Artikel 9

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit Stuurgroep Praktijkspoor.

Dit besluit wordt met de toelichting geplaatst in de Staatscourant.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

M. Bussemaker.

TOELICHTING

Op het gebied van toegankelijkheid van goederen en diensten voor mensen met een handicap of chronische ziekte zijn sinds de behandeling van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz) in 2003 van verschillende kanten suggesties gedaan, onder andere tijdens een rondetafelconferentie van 20 mei 2008.

In mijn brief aan de Tweede Kamer van 29 september 2008 (Kamerstukken 2008–2009, 29 355 en 24 170, nr. 37) heb ik aangegeven dat ik met aanbieders van goederen en diensten en de gehandicapten- en chronisch ziekenorganisaties invulling wil geven aan de mogelijkheden om verbetering in de toegang van goederen en diensten in de praktijk te realiseren. Dit proces heeft in genoemde brief de naam ‘praktijkspoor’ gekregen. Doel van het ‘praktijkspoor’ is het verbeteren van de toegankelijkheid van goederen en diensten voor mensen met een handicap of chronische ziekte, in eerste instantie door middel van een informatiepunt, zoals ik in mijn brief van 29 september 2008 heb aangekondigd. Het informatiepunt is een platform om kennis en ervaring over toegankelijkheid te delen en te ontsluiten. Het informatiepunt is er voor iedereen die iets te maken heeft met toegankelijkheid: aanbieders van goederen en diensten, beleidsmakers en mensen met beperkingen.

De Stuurgroep Praktijkspoor heeft tot taak voorstellen uit te werken om het informatiepunt vorm te geven en mogelijke problemen bij de uitvoering van het informatiepunt vroegtijdig te signaleren. Daarnaast hebben de leden van de Stuurgroep Praktijkspoor een belangrijke rol om binnen hun eigen organisaties en netwerken het toekomstbeeld uit te dragen van voor iedereen toegankelijke goederen en diensten, door hierin het goede voorbeeld te geven.

In de Stuurgroep Praktijkspoor hebben personen zitting die een organisatie vertegenwoordigen die al eerder betrokken is geweest bij het ‘praktijkspoor’. Naast hen zal ik ook andere personen met een alom erkende expertise op het gebied van toegankelijkheid voor mensen met een handicap of chronische ziekte als lid benoemen. In de uitwerking van de voorstellen voor het informatiepunt kunnen ook andere organisaties dan vertegenwoordigd in de Stuurgroep Praktijkspoor een bijdrage leveren.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

M. Bussemaker.

Naar boven