Besluit van 6 juli 2021, houdende verlenging van de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 6 juli 2022, kenmerk 3382460-1030972-WJZ;

Gelet op artikel II van de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19;

Hebben goedgevonden en verstaan:

Enig artikel

Het tijdstip van verval van de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19 wordt vastgesteld op 10 oktober 2022.

Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is belast met de uitvoering van dit besluit, dat in het Staatsblad zal worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 6 juli 2021

Willem-Alexander

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers

Uitgegeven de achtste juli 2022

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

NOTA VAN TOELICHTING

Inleiding

Op 10 oktober 2020 is de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19 inwerking getreden. Met deze tijdelijke wet is in de Wet publieke gezondheid geregeld dat CoronaMelder kan worden ingezet ter ondersteuning van de reguliere bron- en contactopsporing (hierna: BCO) door de GGD. De tijdelijke wet vervalt op 10 juli 2022 tenzij bij koninklijk besluit wordt geregeld dat de wet eerder komt te vervallen dan wel voor ten hoogste drie maanden wordt verlengd.

De feitelijke inzet van CoronaMelder is met ingang van 22 april 2022 beëindigd.1 Omdat op dit moment niet kan worden uitgesloten dat zich in het najaar van 2022 een meer ziekmakende variant van het virus voordoet waarbij CoronaMelder weer kan bijdragen aan het bestrijden van de verspreiding van het virus, voorziet het onderhavige besluit in een verlenging van de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19 met drie maanden tot 10 oktober 2022. Daarmee blijft de mogelijkheid behouden om CoronaMelder, indien noodzakelijk en na overleg met beide Kamers, weer aan te zetten.

Stopzetten CoronaMelder en verlengen Tijdelijke wet

CoronaMelder is ondersteunend aan BCO door de GGD en heeft als doel sneller en ook meer nauwe contacten te kunnen waarschuwen voor een mogelijke besmetting met het virus, zodat ketens van besmettingen worden doorbroken en verdere verspreiding van het virus kan worden beperkt.

Op dit moment is de inzet van CoronaMelder bij de hoge immuniteitsgraad en de minder ziekmakende omikronvariant niet noodzakelijk. Bovendien is BCO – waaraan CoronaMelder ondersteunend is – afgeschaald en zijn confirmatietesten bij de GGD beëindigd, waardoor er minder testresultaten zijn die via de app gedeeld kunnen worden. Daarnaast is op 20 april 2022 het quarantaineadvies voor nauwe contacten komen te vervallen waardoor een notificatie van CoronaMelder niet meer leidt tot een handelingsadvies.

CoronaMelder is per 22 april 2022 dan ook stopgezet voor gebruikers. Vanaf dat moment worden geen gegevens meer verwerkt in het kader van CoronaMelder en gebruikers van de app ontvangen geen notificaties meer dat ze in de buurt zijn geweest van iemand die besmet bleek. De servers van CoronaMelder blijven op de achtergrond wel gereed, zodat CoronaMelder indien noodzakelijk op een later moment weer kan worden aangezet.

Helaas is het verloop van het virus op dit moment nog onzeker waardoor niet kan worden uitgesloten dat zich in het najaar van 2022 onverhoopt een meer ziekmakende variant van het virus voordoet. De inzet van CoronaMelder kan dan mogelijk weer van toegevoegde waarde zijn bij het bestrijden van de verspreiding van het virus. Indien de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19 op 10 juli 2022 vervalt, vervalt daarmee ook de wettelijke grondslag om CoronaMelder na deze datum in te kunnen zetten.

Daarom is in dit besluit voorzien in verlenging van de Tijdelijke wet tot 10 oktober 2022. Daarmee wordt de mogelijkheid behouden om CoronaMelder weer aan te zetten, uiteraard alleen voor zover noodzakelijk én na overleg met beide Kamers. Voor de goede orde wordt opgemerkt dat het aanzetten van CoronaMelder alleen aan de orde zal zijn wanneer er sprake is van een meer ziekmakende variant van het virus, grootschalig(er) testen door de GGD en BCO weer onderdeel uitmaken van de corona aanpak en bovendien het advies voor nauwe contacten wordt gewijzigd waardoor een notificatie van CoronaMelder weer leidt tot een handelingsadvies voor gebruikers.

Verder is van belang dat in het debat met de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport van de Tweede Kamer van 19 april 2022 over de ontwikkelingen rondom het coronavirus is toegezegd dat zal worden onderzocht wat de mogelijkheden zijn om CoronaMelder in combinatie met zelftesten door te zetten. De inzet van CoronaMelder zou dan niet langer (alleen) ondersteunend zijn aan de BCO door de GGD. De Taskforce Digitale Ondersteuning Bestrijding covid-19 (DOBC) wordt om advies gevraagd of het proportioneel is – om bij een opleving van het virus – CoronaMelder in combinatie met zelftesten weer aan te zetten om mensen eigen regie te geven bij het tegengaan van verspreiding van het coronavirus. En zo ja, welke mogelijkheden de Taskforce ziet om positieve zelftesten via CoronaMelder te delen, zowel technisch en juridisch als op het gebied van privacy en security. Waarbij ook zal moeten worden betrokken dat voor een dergelijke andere inzet van CoronaMelder wetswijziging nodig zal zijn.

Verlenging vervaldatum

Het onderhavige besluit voorziet in verlenging van de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19 tot 10 oktober 2022 zodat de inzet van CoronaMelder, indien noodzakelijk en ná overleg met beide Kamers weer kan worden aangezet.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers


X Noot
1

Kamerstukken II 2021/22, 25 295, nr. 1837.

Naar boven