19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2781 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 november 2021

De vaste commissie van Justitie en Veiligheid van uw Kamer heeft mij op 13 oktober jl. verzocht om te reageren op «de push-backs in Kroatië in het licht van het onderzoek van Lighthouse Report» van 6 oktober 2021. Dat verzoek doe ik hierbij gestand.

Ik heb kennisgenomen van de berichtgeving van Lighthouse Reports over het met geweld terugsturen van migranten over de grens door Kroatische agenten. Tevens heb ik kennisgenomen van de uitspraken van de Kroatische Minister van Binnenlandse Zaken van 8 oktober jl. waarin hij meldde dat een onderzoeksteam heeft bevestigd dat Kroatische politieagenten betrokken waren bij het gewelddadig terugdringen van migranten aan de grens met Bosnië. Hij noemt dit gedrag onacceptabel. Dat deel ik. Het is zeer belangrijk dat mijn Kroatische collega zich hier ook zo duidelijk over uitspreekt. Het beheer van de EU-buitengrenzen dient te allen tijde plaats te vinden binnen de geldende Europese en internationale kaders.

Zoals uw Kamer bekend is, is het de Europese Commissie die als hoedster van de verdragen toeziet op de naleving van het Europees recht. De Commissie heeft op de berichtgeving naar aanleiding van dit rapport gereageerd. Daarbij onderstreepte de Commissie – terecht – dat het sterk gekant is tegen alle vormen van pushbacks waarbij mensen van het grondgebied van een lidstaat worden verwijderd zonder dat rekening wordt gehouden met individuele omstandigheden. De Commissie heeft tevens aangegeven de Kroatische autoriteiten voortdurend te hebben duidelijk gemaakt dat dergelijke praktijken onwettig zijn en dat eventuele beschuldigingen onderzocht moeten worden. Dit geldt ook voor berichtgeving over misbruik van financiële middelen.

De Kroatische autoriteiten hebben in reactie op het rapport aangekondigd een onderzoek te starten. Dit verwelkom ik zeer. Tevens acht ik het passend dat Kroatië heeft aangekondigd maatregelen te treffen en agenten op non-actief heeft gesteld. Ik wacht de uitvoering van dit onderzoek en het resultaat van de getroffen maatregelen af.

Tot slot zal ik gezamenlijk met mijn collega’s in het kabinet, in relevante gremia en contacten actief en mede op verzoek van uw Kamer blijven benadrukken dat grensbeheer aan de EU-buitengrenzen te allen tijde plaats dient te vinden binnen de geldende Europese en internationale kaders.

Eerder dit jaar heb ik deze zorgen ook overgebracht aan mijn Kroatische ambtsgenoot en eind oktober jl. heb ik dit in een bilateraal gesprek opnieuw gedaan. Ik zal dat blijven doen, ook in het kader van besprekingen over de Schengentoetreding van Kroatië.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, A. Broekers-Knol

Naar boven