Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek | Datum ondertekening |
---|---|---|---|---|
Ministerie van Veiligheid en Justitie | Staatsblad 2015, 329 | AMvB |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek | Datum ondertekening |
---|---|---|---|---|
Ministerie van Veiligheid en Justitie | Staatsblad 2015, 329 | AMvB |
Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.
Op de voordracht van Onze Minister van Veiligheid en Justitie van 30 juni 2015, nr. 659458;
Gelet op artikel 19b van de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren en artikel II van de Wet van 24 juni 2015 tot wijziging van de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren in verband met het verrichten van werkzaamheden op zondagen en feestdagen (Stb. 2015, 270);
De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van 22 juli 2015, nr. W03,15.0208/II);
Gezien het nader rapport van Onze Minister van Veiligheid en Justitie van 28 augustus 2015, nr. 672890;
Hebben goedgevonden en verstaan:
Het Besluit rechtspositie rechterlijke ambtenaren wordt als volgt gewijzigd:
A
Na artikel 6g wordt een artikel ingevoegd, luidende:
1. De rechterlijk ambtenaar, bedoeld in artikel 1, onderdeel b, onder 7, van de Wet op de rechterlijke organisatie, en de rechterlijke ambtenaar in opleiding, voor zover werkzaam bij een arrondissementsparket of bij het parket centrale verwerking openbaar ministerie, ontvangt een toeslag indien de werkzaamheden bedoeld in artikel 40, tweede lid, van de wet, en artikel 8ca, worden verricht op de uren gelegen tussen:
a. 18.00 en 22.00 uur op maandag tot en met vrijdag;
b. 08.00 en 22.00 uur op zaterdag en zondag;
c. 08.00 en 22.00 uur op algemeen erkende feestdagen als bedoeld in de Algemene termijnenwet.
2. Onze Minister stelt regels over de hoogte van de toeslag.
B
In artikel 8c, tweede lid, wordt «Onder werktijdregeling wordt verstaan» vervangen door: Onder werktijdregeling wordt in dit besluit verstaan.
C
Na artikel 8c wordt een artikel ingevoegd, luidende:
1. In afwijking van artikel 8c kunnen aan rechterlijke ambtenaren als bedoeld in artikel 1, onderdeel b, onder 7, van de Wet op de rechterlijke organisatie, en aan rechterlijke ambtenaren in opleiding, voor zover werkzaam bij een arrondissementsparket of bij het parket centrale verwerking openbaar ministerie, op grond van een door de functionele autoriteit opgestelde werktijdregeling werkzaamheden worden opgedragen indien de aard en of de organisatie van de arbeid dit onvermijdelijk maakt, op de uren gelegen tussen:
a. 08.00 en 22.00 uur op maandag tot en met zondag;
b. 08.00 en 22.00 uur op algemeen erkende feestdagen als bedoeld in de Algemene termijnenwet.
2. In bijzondere gevallen kan door de functionele autoriteit voor beperkte duur worden afgeweken van de werktijdregeling of worden afgezien van het vaststellen van een werktijdregeling.
Dit besluit en de Wet van 24 juni 2015 tot wijziging van de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren in verband met het verrichten van werkzaamheden op zondagen en feestdagen (Stb. 2015, 270) treden in werking met ingang van 1 januari 2016.
Lasten en bevelen dat dit besluit met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.histnoot
Wassenaar, 2 september 2015
Willem-Alexander
De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur
Uitgegeven de veertiende september 2015
De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur
Een van de onderdelen van het actieprogramma van de Minister van Veiligheid en Justitie «Minder regels, meer op straat»1 richt zich op de versnelling van de afhandeling van veel voorkomende delicten door samenwerking tussen politie en openbaar ministerie (hierna: OM). Door de politie en/of het OM wordt in een zo vroeg mogelijk stadium vastgesteld of zaken kunnen worden afgedaan en waar mogelijk wordt direct een afdoeningsbeslissing genomen. Deze werkwijze staat centraal in het programma ZSM. ZSM staat hier voor zo snel, slim, selectief, simpel, samen en samenlevingsgericht mogelijk.
In 2011 is ervaring opgedaan met de ZSM werkwijze in 5 pilotregio’s en bij de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM). Mede op basis van deze uitkomsten is een landelijke aanpak ZSM ontwikkeld en uitgerold. Tegelijk met de invoering van de ZSM-werkwijze in elk arrondissementsparket zijn de werktijden verruimd naar zeven dagen per week en 14 uur per dag.
De aard en organisatie van de ZSM-werkwijze maken een dagelijkse openstelling van het OM gedurende het gehele kalenderjaar, van 8.00 uur in de ochtend tot 22.00 uur in de avond, ook op zaterdagen, zondagen en feestdagen (7 x 14-uursdiensten) onvermijdelijk.
De huidige rechtspositieregelingen van de rechterlijke ambtenaren en de rechterlijke ambtenaren in opleiding bepalen dat het opdragen van werkzaamheden op zaterdagen, zondagen en de bij of krachtens de Algemene termijnenwet aangemerkte algemeen erkende feestdagen2 niet mogelijk is, tenzij het dienstbelang dit naar het oordeel van de functionele autoriteit onvermijdelijk maakt. Voor het werken op zondagen en feestdagen is dit vastgelegd in artikel 40 van de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren, voor het werken op zaterdagen in artikel 8c, vijfde lid, van het Besluit rechtspositie rechterlijke ambtenaren.
Zoals hiervoor al is aangegeven behoort binnen de ZSM-dienst het werken op zaterdagen, zondagen en feestdagen tot het normale werkproces bij alle arrondissementsparketten. In deze context is voor het opdragen van werkzaamheden in de weekeinden en op feestdagen feitelijk dan ook geen sprake meer van een bijzondere omstandigheid waarvoor een beroep op het dienstbelang aangewezen is. De voor het OM werkzame rechterlijke ambtenaren en rechterlijke ambtenaren in opleiding die in het werkproces van ZSM inzetbaar zijn, draaien mee in de 7 x 14-uursdiensten, ook op zaterdagen, zondagen en feestdagen.
In de vergadering van het Sectoroverleg Rechterlijke Macht (hierna: SORM) van 27 juni 2013 is daarom overeengekomen dat de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren en het Besluit rechtspositie rechterlijke ambtenaren in die zin worden gewijzigd dat het mogelijk wordt om de in de ZSM-diensten in te zetten rechterlijke ambtenaren werkzaamheden op te dragen op zaterdagen, zondagen en feestdagen zonder dat een expliciet beroep op het dienstbelang hoeft te worden gedaan. In ieder arrondissementsparket waar met de ZSM-werkwijze wordt gewerkt, wordt gestreefd naar een beperkt aantal daarvoor geselecteerde functionarissen dat structureel kan worden ingeroosterd in de ZSM-dienst. Deze selectie vindt zoveel mogelijk plaats op basis van vrijwilligheid. Het (verwachte) werkaanbod in relatie tot de inzetbaarheid van de groep die structureel kan worden ingeroosterd, kan vereisen dat ook anderen dan de aldus geselecteerde functionarissen incidenteel kunnen worden ingeroosterd, dan wel in geval van onvoorziene omstandigheden ad hoc kunnen worden ingezet. Indien de betreffende functionaris in deze gevallen aangeeft op bepaalde dagen niet te willen werken in verband met het belijden van zijn godsdienst, zal de werkgever hier zoveel mogelijk rekening mee houden door functionarissen in te zetten die niet aangeven daar een bezwaar tegen te hebben.
Daarnaast is in het SORM van 27 juni 2013 afgesproken een toeslag toe te kennen voor de inzet buiten de reguliere werktijden. Deze afspraak geldt dus niet alleen voor de zaterdagen, zondagen en feestdagen, maar ook voor de avonduren op weekdagen. Voorts is afgesproken dat deze afspraken gelden voor alle in artikel 1, onderdeel b, onder 7, van de Wet op de rechterlijke organisatie genoemde rechterlijke ambtenaren, voor zover werkzaam bij een arrondissementsparket, en de eventueel bij deze parketten werkzame rechterlijke ambtenaren in opleiding.
Met dit besluit wordt invulling gegeven aan deze afspraken, voor zover deze zien op de aanpassing van het Besluit rechtspositie rechterlijke ambtenaren.
Tegelijkertijd met de inwerkingtreding van dit besluit treedt de Wet van 24 juni 2015 tot wijziging van de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren in verband met het verrichten van werkzaamheden op zondagen en feestdagen (Stb. 2015, 270) in werking (zie hierna in paragraaf 1.3). Dit besluit voorziet tevens in de inwerkingtreding van die wijzigingswet. De wijzigingswet en dit besluit treden in werking op 1 januari 2016.
Artikel 40 van de Wet op de rechtspositie rechterlijk ambtenaren is in die zin aangepast, dat het mogelijk wordt hoofdofficieren van justitie, plaatsvervangende hoofdofficieren van justitie, senior officieren van justitie A, senior officieren van justitie, officieren van justitie, substituut-officieren van justitie, plaatsvervangend officieren van justitie, officieren enkelvoudige zittingen, plaatsvervangend officieren enkelvoudige zittingen, en rechterlijke ambtenaren in opleiding, die werkzaam zijn bij een arrondissementsparket of bij het parket centrale verwerking openbaar ministerie ook op zondagen en algemeen erkende feestdagen in te zetten voor ZSM-diensten.
De kosten van de invoering van de maatregel, opgenomen in dit besluit worden opgevangen binnen de voor de sector rechterlijke macht beschikbare middelen.
Dit besluit brengt geen administratieve lasten voor burgers, bedrijven of publieke professionals met zich. De in artikel 1, onderdeel b, onder 7, van de Wet op de rechterlijke organisatie genoemde rechterlijke ambtenaren en rechterlijke ambtenaren in opleiding voor zover werkzaam bij een arrondissementsparket of bij het parket centrale verwerking openbaar ministerie, krijgen een toeslag wanneer zij buiten de reguliere werktijden worden ingezet. Het regelen van deze toeslagen vergt alleen enige aanvullende administratieve handelingen voor het OM als organisatie.
Over de inhoud van dit besluit is in de Sectorcommissie rechterlijke macht de ingevolge artikel 51 van de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren vereiste overeenstemming bereikt. Het College van procureurs-generaal, de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak en de Raad voor de rechtspraak hebben positief geadviseerd over een ontwerp van dit besluit.
Binnen de ZSM-dienst vormen de uren van 08.00 uur tot en met 18.00 uur op maandag tot en met vrijdag de reguliere werktijden (het zogenoemde dagvenster). De uren buiten het dagvenster worden aangemerkt als onregelmatige uren. In het eerste lid wordt geregeld dat de onregelmatige uren gelegen zijn tussen:
• 18.00 uur en 22.00 uur op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag;
• 08.00 uur en 22.00 uur op zaterdag, zondag en op algemeen erkende feestdagen als bedoeld in de Algemene termijnenwet.
Wanneer een hoofdofficier van justitie, een plaatsvervangend hoofdofficier van justitie, een senior officier van justitie A, een senior officier van justitie, een officier van justitie, een substituut-officier van justitie, een plaatsvervangend officier van justitie, een officier enkelvoudige zittingen, een plaatsvervangend officier enkelvoudige zittingen, en een rechterlijk ambtenaar in opleiding, die werkzaam is bij een arrondissementsparket in het kader van de ZSM-werkwijze op basis van een werktijdregeling werkzaam is geweest op onregelmatige uren, wordt aan hem over deze onregelmatige uren een toeslag toegekend.
Het tweede lid bepaalt dat de Minister regels stelt ten aanzien van de hoogte van de in het eerste lid genoemde toeslag. Naast een regeling over de hoogte van het bedrag zal de ministeriële regeling een indexeringsbepaling bevatten.
Dit wijzigingsonderdeel betreft een technische aanpassing in verband met het invoegen van artikel 8ca.
Zoals onder 1.2 Doel van het besluit is aangegeven, is het thans alleen mogelijk om de rechterlijke ambtenaren als bedoeld in artikel 1, onderdeel b, onder 7, van de Wet op de rechterlijke organisatie, en aan rechterlijke ambtenaren in opleiding, voor zover werkzaam bij een arrondissementsparket of bij het parket centrale verwerking openbaar ministerie, werkzaamheden op te dragen op zaterdagen, zondagen en de bij of krachtens de Algemene termijnenwet aangemerkte erkende feestdagen indien het dienstbelang dit naar het oordeel van de functionele autoriteit onvermijdelijk maakt. Dit wijzigingsonderdeel regelt dat hoofdofficieren van justitie, plaatsvervangend hoofdofficieren van justitie, senior officieren van justitie A, senior officieren van justitie, officieren van justitie, substituut-officieren van justitie, plaatsvervangend officieren van justitie, officieren enkelvoudige zittingen, plaatsvervangend officieren enkelvoudige zittingen, en rechterlijke ambtenaren in opleiding, die werkzaam zijn bij een arrondissementsparket van maandag tot en met zondag en ook op erkende feestdagen op de uren gelegen tussen 08.00 tot 22.00 kunnen worden ingezet voor ZSM-diensten zonder dat daarvoor een beroep op het dienstbelang aangewezen is. Dit wijzigingsonderdeel regelt tevens dat de functionele autoriteit in bijzondere gevallen voor beperkte duur kan afwijken van een werktijdregeling of kan afzien van het vaststellen van een werktijdregeling. Hierbij moet gedacht worden aan het vervangen van een officier van justitie die wegens ziekte een voor hem ingeroosterde ZSM-dienst niet kan draaien.
Voor wat betreft de mogelijkheid om hoofdofficieren van justitie, plaatsvervangend hoofdofficieren van justitie, senior officieren van justitie A, senior officieren van justitie, officieren van justitie, substituut-officieren van justitie, plaatsvervangend officieren van justitie, officieren enkelvoudige zittingen, plaatsvervangend officieren enkelvoudige zittingen, en rechterlijke ambtenaren in opleiding, die werkzaam zijn bij een arrondissementsparket op zondagen en feestdagen in te zetten op ZSM-diensten wordt verwezen naar de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren in verband met het verrichten van werkzaamheden op zondagen en feestdagen, dat tegelijkertijd met onderhavig besluit in werking is getreden.
Dit artikel voorziet in de gelijktijdige inwerkingtreding van onderhavig besluit en de Wet van 24 juni 2015 tot wijziging van de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren in verband met het verrichten van werkzaamheden op zondagen en feestdagen (Stb. 2015, 270) op 1 januari 2016.
De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur
Algemeen erkende feestdagen in de zin van deze wet zijn: de Nieuwjaarsdag, de Christelijke tweede Paas- en Pinksterdag, de beide Kerstdagen, de Hemelvaartsdag, de dag waarop de verjaardag van de Koning wordt gevierd en de vijfde mei.
Het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State wordt niet openbaar gemaakt op grond van artikel 26, zesde lid j° vijfde lid, van de Wet op de Raad van State, omdat het zonder meer instemmend luidt.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2015-329.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.