29 675 Zee- en kustvisserij

32 670 Voortgang Natura 2000

Nr. 140 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 december 2011

Het is mij een zeer groot genoegen u bij deze brief het akkoord over de visserijmaatregelen in de beschermde Natura 2000 gebieden van de Noordzee (VIBEG) aan te mogen bieden. Ik heb dit akkoord vandaag ondertekend samen met het visserijbedrijfsleven en de natuurbeschermingsorganisaties. In dit akkoord hebben wij afspraken gemaakt ter bescherming van de Natura 2000 gebieden in de Nederlandse kustzone. Dit proces werd in mijn opdracht geleid door de heer Jan Heijkoop.

Het VIBEG-akkoord levert een belangrijke bijdrage aan de realisatie van de instandhoudingsdoelen voor de Natura 2000 gebieden in de kustzone. Het bevat een pakket maatregelen dat kan rekenen op draagvlak bij de betrokken partijen.

Al rond februari 2011 waren de hoofdlijnen van dit pakket maatregelen gereed. Het is nadien nog zodanig gewijzigd, dat meer tijd wordt genomen voor de invoering van de maatregelen. Het akkoord bestaat nu in de kern uit de volgende elementen:

  • 25% van het gebied Noordzeekustzone is op korte termijn niet meer toegankelijk voor de boomkorvisserij met wekkerkettingen. Dit gebied groeit per 1 januari 2014 tot iets meer dan 50% en vanaf 1 januari 2016 tot 100% van dit N2000 gebied;

  • 10% van het gebied Noordzeekustzone is op korte termijn niet meer toegankelijk voor garnalenvisserij. Dit gebied groeit tot 25% per 1 januari 2014. Voor een aanvullende 28% kan vanaf 2014 alleen met de best beschikbare techniek worden gevist;

  • Voor het gebied Vlakte van de Raan onderzoeken sector en natuurorganisaties gezamenlijk naar de beste gebieden voor onderzoek naar ecologische effecten van de visserij. Deze gebieden beslaan maximaal 15% van het gebied.

De last wordt niet eenzijdig bij het bedrijfsleven gelegd. Immers, de visserij bevindt zich in een fase waarbij het duurzaam vissen naar de praktijk wordt vertaald.

De sector heeft daarvoor tijd nodig; tijd om te experimenteren en de resultaten van die experimenten naar bedrijfsniveau op te schalen. Met dit akkoord wordt die tijd geboden.

De ondertekenende natuurbeschermingsorganisaties (Stichting de Noordzee, Wereldnatuurfonds, Waddenvereniging, Natuurmonumenten) tonen vertrouwen en hebben ingestemd met een juridische stand still: er zullen geen juridische procedures worden gevoerd tegen de noodzakelijke Natuurbeschermingswet-vergunningen en andere besluiten die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van het VIBEG-akkoord. Daarmee wordt de juridificering van het natuurbeleid teruggedrongen en kan de sector belangrijke stappen zetten naar economische en ecologische duurzaamheid. Het is mij gebleken dat de stakeholders zich bewust zijn van het feit dat we elkaar nodig hebben om de Noordzee weer gezond te maken. En het verheugt mij bijzonder te mogen constateren dat we in staat zijn om daar gezamenlijk uit te komen.

Ook op dit punt hebben we overeenstemming bereikt met het bedrijfsleven en de natuurbeschermingsorganisaties. In het «Perspectief garnalenvisserij» ben ik overeengekomen dat:

  • het beheer van de garnalenvisserij op de Europese agenda moet komen;

  • er nadere afstemming met de NMa dient te komen over de toepassing van de mededingingsregels in de garnalensector;

  • versterking van samenwerking in de garnalenketen nodig is en dat daartoe pilot projecten zullen worden ontwikkeld door de sector;

  • een Masterplan garnalenvisserij tot stand zal worden gebracht. Dit plan is gericht op verduurzaming, regionale ontwikkeling en sociaal flankerend beleid (binnen een half jaar te ontwikkelen plan om de beschikbare € 2 miljoen Euro te besteden);

  • er een gezamenlijke inspanningsverplichting is om aanvullende middelen voor de jaren 2012 en 2013 te zoeken (ter grootte van ca. € 3 miljoen Euro per jaar);

  • de sector en de natuurbeschermingsorganisaties een gezamenlijke aanvraag voor het Waddenfonds zullen doen om een toekomstig akkoord over de Waddenzee t.a.v. de bescherming ervan (VisWad akkoord) te financieren.

Deze brief bevat slechts een samenvatting van het VIBEG-akkoord en het garnalenperspectief. Ik sluit beide documenten bij ter informatie.1

Tenslotte wil ik graag de heer Jan Heijkoop en zijn team bedanken voor zijn tomeloze inzet om deze vaak ingewikkelde onderhandelingen tot een goed einde te brengen. Ik breng daarbij hulde aan alle onderhandelaars die hebben laten zien begrip te hebben voor elkaars belangen. Zowel de sector als de Noordzee zullen hierbij wel varen. Dat is mijn stellige overtuiging.

Dit is een belangrijke stap in de implementatie van Natura 2000 én een belangrijke stap om alle garnalenvissers en andere vissers een toekomstperspectief te bieden. Het akkoord zal uitwijzen dat ecologie en economie hand in hand kunnen gaan, en dat Natura 2000 een goede impuls kan zijn bij de verduurzaming en de verdere innovatie in de sector.

De staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven