Besluit van 18 juli 2009, houdende vaststelling van het tijdstip van inwerkingtreding van de artikelen I, onderdelen E, en F, tweede lid, van het Besluit van 3 juli 2009 (Stb. 325) houdende wijziging van het Arbeidstijdenbesluit in verband met een aanpassing van de mijnbouw- en artsenparagraaf

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 14 juli 2009, nr. G&VW/AA/2009/15639;

Gelet op artikel II, tweede lid, van het Besluit van 3 juli 2009 (Stb. 325) houdende wijziging van het Arbeidstijdenbesluit in verband met een aanpassing van de mijnbouw- en artsenparagraaf;

Hebben goedgevonden en verstaan:

Enig artikel

De artikelen I, onderdelen E, en F, tweede lid, van het Besluit van 3 juli 2009 (Stb. 325) houdende wijziging van het Arbeidstijdenbesluit in verband met een aanpassing van de mijnbouw- en artsenparagraaf treden in werking met ingang van 1 augustus 2009.

Onze Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is belast met de uitvoering van dit besluit dat met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.

Tavarnelle, 18 juli 2009

Beatrix

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J. P. H. Donner

Uitgegeven de negenentwintigste juli 2009

De Minister van Justitie,

E. M. H. Hirsch Ballin

NOTA VAN TOELICHTING

Met het besluit van 3 juli 2009 houdende wijziging van het Arbeidstijdenbesluit in verband met een aanpassing van de mijnbouw- en artsenparagraaf (Stb. 325) is overgangsrecht opgenomen in het Arbeidstijdenbesluit waardoor artsen in opleiding tot specialist of tandartsen in opleiding tot tandheelkundig specialist (hierna: artsen in opleiding) bij aanwezigheidsdiensten tot en met 31 juli 2011 gemiddeld maximaal 52 uur per week mogen werken in elke periode van 26 achtereenvolgende weken (tot 31 juli 2009 geldt nog gemiddeld maximaal 56 uur per week). Het is de bedoeling dat artsen in opleiding uiteindelijk komen tot een gemiddelde werkweek van 48 uur gemeten over elke periode van 26 achtereenvolgende weken. Met de betrokken werkgevers- en werknemersorganisaties (de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU) en de Vereniging Van Ziekenhuizen (NVZ) is begin dit jaar afgesproken dat genoemd overgangsrecht in werking treedt als werkgevers- en werknemersorganisaties samen voor 1 augustus 2009 een deugdelijk plan van aanpak opstellen om de wekelijkse arbeidstijd tegen het einde van de overgangsperiode van twee jaar terug te brengen tot een gemiddelde van 48 uur. Genoemde plannen zijn tijdig ontvangen en voldoen aan de gestelde voorwaarde. Met dit inwerkingtredingsbesluit treedt genoemd overgangsrecht dan ook met ingang van 1 augustus 2009 in werking. Dit voornemen is voorgelegd aan de Europese Commissie, die daarop tot heden niet heeft gereageerd. Voor inwerkingtreding van het overgangsrecht is een reactie van de Europese Commissie niet noodzakelijk.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J. P. H. Donner

Naar boven