33 750 XII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (XII) voor het jaar 2014

Nr. 80 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 april 2014

Met mijn brief van 3 maart 20141 heb ik melding gemaakt van de gesprekken met alle partijen rond de veerdienst van en naar Terschelling en Vlieland (de betrokken gemeenten en de rederijen EVT en TSM), om te verkennen welke andere mogelijkheden er nog zijn om de continuïteit van de veerverbindingen te garanderen.

Ik heb daarbij ook toegezegd u nader te informeren als er meer duidelijkheid is over een mogelijke oplossing. Met mijn brieven van 27 maart en 1 april 2014 heb ik u over deze uitkomsten geïnformeerd (Kamerstuk 33 750 XII, nrs. 78 en 79).

Het doet mij genoegen u te kunnen melden dat, na mijn brieven van 27 maart en 1 april, er op 3 april toch weer overleg heeft plaatsgevonden tussen betrokken partijen.

Het resultaat hiervan is dat het toch gelukt is tot een schikkingsarrangement te komen: na ruim zes weken overleg is een einde gekomen aan acht jaar (concurrentie)strijd op de veerverbinding tussen Harlingen en Terschelling, en aan de juridische procedures die hiermee gepaard gingen. Daarmee is een einde gekomen aan een periode van onzekerheid voor de eilandbewoners.

Ik wil mijn waardering uitspreken voor de rederijen EVT en TSM, die in staat bleken het belang van de eilanders en de bezoekers van de eilanden voorop te stellen bij het zoeken naar een oplossing. Dit ondanks het feit dat de emoties in het verleden vaak hoog opliepen, en dat beide rederijen elkaar met procedures bestookten.

EVT en TSM zijn samen overeengekomen dat EVT stopt met varen en dat TSM bepaalde bedrijfsmiddelen van EVT, waaronder het schip ms Spathoek, overneemt en TSM als enige rederij de veerdienst naar Terschelling en Vlieland gaat verzorgen.

Naast deze overeenkomst tussen de rederijen (waar de Staat buiten staat) hebben de betrokken partijen, waaronder de Staat, TSM, EVT en de gemeente Terschelling, een schikking getroffen.

Deze schikking houdt allereerst in dat alle – met name door EVT – in het verleden ingestelde juridische procedures over de Waddenveren worden ingetrokken, waaronder de beroepen tegen de vervoerconcessies voor de veerverbindingen met de Friese Waddeneilanden. Intrekking van deze beroepen is erop gericht dat de verleende vervoerconcessies voor de veerverbindingen van en naar Terschelling en Vlieland in werking treden.

Daar komt bij dat de betrokken partijen in de toekomst geen nieuwe juridische procedures zullen starten of schadeclaims zullen indienen met betrekking tot de Waddenveren. In ruil voor deze afspraken ontvangt EVT van de Staat een vergoeding van € 9 mln. De dekking hiervan vindt plaats uit de Investeringsruimte Regionaal Lokaal (IF 14.01.04) van de begroting van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, en gaat niet ten koste van andere OV-projecten.

Over de onderhandelingen zelf kan ik geen nadere mededelingen doen gezien het vertrouwelijke karakter ervan en het risico van precedentwerking. Wel kan ik u berichten dat bij de hoogte van de vergoeding rekening is gehouden met de door EVT (en aanverwante bedrijven) ingediende en mogelijk nog in te dienen claims en de staatssteunregels.

Daarnaast houdt de schikking in dat TSM een Raad van Advies instelt, waarin eilanders en belanghebbenden bij de eilanden worden benoemd, zodat het belang van de eilanders wordt versterkt. Deze Raad van Advies krijgt als onderdeel van een reeds bestaand consumentenplatform onder het concessieregime inspraak bij het jaarlijks door TSM op te stellen Vervoerplan en adviseert in die hoedanigheid over de verdere verbetering van het vervoeraanbod van TSM.

Ook kan ik u melden dat ik heb toegezegd – met de mogelijkheden die het concessieregime mij daartoe biedt – nadrukkelijk te zullen toezien op de borging van het belang van de eilanders via inspraak en advisering van de Raad van Advies.

Sinds 2006 heeft EVT zich als pleitbezorger opgeworpen voor het belang van de eilanden en de eilanderbewoners. Dat belang is voor de toekomst adequaat geborgd met dit schikkingsresultaat. En zodra de concessies in werking treden zal de vervoerder meer aandacht moeten besteden aan de consumentenbelangen: binnen de concessies zijn de eisen daarvoor veel hoger dan bij de openbare dienstcontracten,

Door de overname door TSM van de activiteiten van EVT en de schikking tussen alle betrokken partijen is een einde gekomen aan de strijd tussen de rederijen. Ik heb er alle vertrouwen in dat daarmee de continuïteit van de veerdiensten is geborgd op de korte en langere termijn. De eilandbewoners zijn verzekerd van een veilige, betrouwbare en continue veerverbinding. Ook krijgen zij meer invloed bij TSM door de in te stellen Raad voor Advies.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, W.J. Mansveld


X Noot
1

Kamerstuk 33 750 XII, nr. 74.

Naar boven