32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Nr. 1047 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 mei 2022

De vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat heeft mij op 22 april 2022 verzocht een reactie te ontvangen op het rapport van de KNAC «Op weg met waterstof. Verhalen, feiten en cijfers».

Het rapport van de KNAC geeft een beeld van en de voor- en nadelen van het rijden van personenauto’s op waterstof. Het rapport van de KNAC bevestigt dat naast de inzet op batterij-elektrisch rijden, ook de toepassing van waterstof als energiedrager voor personenauto’s een mogelijkheid is om bij te dragen aan zero emissie. De KNAC stelt terecht dat voor de ontwikkeling van waterstof als energiedrager voor zero emissie mobiliteit in voertuigen, de ontwikkeling van meer Hydrogen Refilling Stations (HRS, oftewel waterstoftankstations) noodzakelijk is. In het Klimaatakkoord van 2019 is een doelstelling opgenomen voor de ontwikkeling van 50 HRS met een gezonde economische basis in 2025. Inmiddels zijn er daarvan 13 gerealiseerd en ik verwacht dat er later dit jaar nog enkele stations bijkomen. Deze tankstations zijn ook beschikbaar voor personenauto’s.

Om de toepassing van waterstof in mobiliteit, vooral voor zwaar (weg)transport, verder te ontwikkelen, ben ik met stakeholders in gesprek over een convenant en actieprogramma. Zoals ik heb aangegeven in de recente Kamerbrief van 22 maart 2022 over de stand van zaken duurzame mobiliteit (Kamerstukken 32 813 en 31 305, nr. 1004), verwacht ik u voor de zomer over de voortgang hiervan nader te kunnen informeren.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen

Naar boven