19 637 Vreemdelingenbeleid

33 042 Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)

Nr. 2751 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 juni 2021

Op 21 april jl. vond er een steekincident plaats op het asielzoekerscentrum (azc) in de gemeente Echt-Susteren. Uw Kamer heeft mij gevraagd te reageren op dit incident en ook een reactie te geven op een brief van LGBT Asylum support waarin in wordt gegaan op de situatie op het azc te Echt.

Allereerst ga ik in op het steekincident. Uw Kamer heeft hier op 23 april 2021 ook vragen over gesteld die ik op 17 mei jl. heb beantwoord1. Omdat het strafrechtelijk onderzoek naar dit incident nog loopt, kan ik niet uitgebreid op deze situatie ingaan. Wel kan ik aangeven dat er inderdaad een steekincident heeft plaatsgevonden, waarbij naar vermeend een van de bewoners meerdere andere bewoners heeft aangevallen met een mes en dat daarbij verschillende slachtoffers zijn gevallen.

Naar aanleiding van dit incident zijn verschillende hulpverlenende instanties ter plaatse gegaan, waaronder een traumateam met inzet van een traumahelikopter uit Duitsland. Deze hulpverleners hebben zich ontfermd over de slachtoffers. Zeven slachtoffers zijn vervolgens voor verdere behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Ik ben de hulpverleners maar ook de medewerkers van het COA en de beveiliging dankbaar voor hun optreden bij dit incident.

Ik vind het verschrikkelijk dat dit incident heeft plaatsgevonden. Bewoners en medewerkers op het azc moeten op een veilige wijze kunnen wonen en werken op het centrum. Het incident heeft een grote impact gehad op deze bewoners en de medewerkers. Na het incident zijn de medewerkers in gesprek gegaan met bewoners die direct en indirect betrokken zijn geweest bij het incident. Er is ook slachtofferhulp ingeschakeld en voor het personeel is specialistische nazorg ingezet.

Het COA en de andere organisaties in de vreemdelingenketen zetten zich dagelijks in om het verblijf en de werkomstandigheden in de opvanglocaties zo veilig mogelijk te laten zijn.

Ik heb uw Kamer reeds eerder geïnformeerd over de maatregelen die ik heb genomen in het kader van de aanpak van overlastgevende en criminele asielzoekers2. Daarnaast zijn er ook nog verschillende andere maatregelen genomen in het kader van de (sociale) veiligheid op de centra. In mijn brief van 23 september 20203 over de sociale veiligheid heb ik u hierover ook geïnformeerd. Hierin ben ik onder meer ingegaan op de inzet van aandachtsfunctionarissen, de bejegening van de bewoners en het stellen van grenzen, maar ook maatregelen ten behoeve van de veiligheid van LHBTI-ers en bekeerlingen en bescherming van slachtoffers van seksueel en eergerelateerd geweld. Naar aanleiding van het steekincident wordt met de verschillende betrokken organisaties op en rondom de locaties gesproken om te kijken of er lessen kunnen worden getrokken en eventuele verbeteringen kunnen worden doorgevoerd.

Uw Kamer heeft ook gevraagd om in te gaan op de brief van LGBT Asylum Support. LGBT Asylum Support schrijft onder andere over de veiligheid en de zwijgcultuur op het azc te Echt. Ik herken niet dat er sprake is van een zwijgcultuur bij het COA. Ik ken het COA als organisatie die met voldoende zelfreflectie open en eerlijk communiceert over zijn handelen. Dit betekent echter niet dat het COA vrijelijk aan iedereen alle informatie mag verschaffen. Het COA dient zich onder meer te houden aan de privacyregelgeving. Ik heb de brief van 19 maart inmiddels beantwoord, inclusief een reactie op de brief van 22 april. Een afschrift is opgenomen in de bijlage4. Kortheidshalve verwijs ik u graag naar mijn reactie op de brieven van LGBT Asylum Support.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, A. Broekers-Knol


X Noot
1

Aanhangsel Handelingen II 2020/21, nr. 2766

X Noot
2

Kamerstuk 19 637, nr. 2671

X Noot
3

Kamerstuk 33 042, nr. 38

X Noot
4

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven