19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 1899 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 oktober 2014

Uw vaste commissie voor Veiligheid en Justitie heeft mij gevraagd om een schriftelijke reactie op het artikel in de Telegraaf «Bom onder asielbeleid» van 23 september jl. Volgens het artikel heeft Duitsland een brief gestuurd aan de Europese Commissie waarin wordt gesproken over de verdeling van asielzoekers over de lidstaten. Duitsland stelt de kwestie aan de orde dat momenteel slechts een paar landen het overgrote deel van de asielinstroom behandelen; alle 28 lidstaten zouden aan bepaalde quota voor asielzoekers moeten voldoen. Dit gaat in tegen de huidige Dublin-regels, volgens het artikel. Duitsland biedt aan om meer asielzoekers op te nemen in ruil voor nakoming van de Dublin-regels. Als lidstaten zich niet aan deze regels houden, dan moet er verandering komen, aldus het bericht in de Telegraaf.

Ik ondersteun de oproep om aandacht voor de situatie in het Middellandse Zeegebied en versterkte Europese samenwerking in dit kader. Het artikel in de Telegraaf spitst zich toe op het breken met Europese afspraken ten behoeve van quota voor asielzoekers. Voorop staat wat mij betreft dat alle lidstaten zich dienen te houden aan de gemaakte afspraken neergelegd in het gemeenschappelijke Europees asielstelsel, waaronder de Dublin- en Eurodacregels. Ik heb mij ervan laten verzekeren dat mijn Duitse collega deze mening nog steeds deelt.

Zoals al eerder aan uw Kamer aangegeven, ben ik van mening dat er op het asielterrein eerst een gelijk speelveld moet zijn gecreëerd tussen de lidstaten, voordat er over nieuwe solidariteitsinstrumenten wordt gesproken. Dit laat onverlet dat ik mij niet wil onttrekken aan denkexercities die noodzakelijk zijn om dit gelijke speelveld te bereiken. Het kan bijvoorbeeld niet zo zijn dat een klein aantal lidstaten het grootste aandeel van asielzoekers voor zijn rekening neemt. Een houdbaar asielstelsel binnen de EU is ook in het Nederlandse belang, zo tonen de gevolgen van de gebeurtenissen in het Middellandse Zeegebied aan.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven

Naar boven