Gedeputeerde Staten van de Provincie Drenthe maken bekend dat voor het project ‘Optimalisatie waterberging De Onlanden’ op 7 november jl. een voorkeursalternatief is vastgesteld. In deze kennisgeving leest u meer informatie hierover.
Waarover gaat het project?
In het gebied De Onlanden komen natuur en waterberging samen. Als er veel neerslag valt, wordt hier water opvangen. Toenemende klimaatveranderingen voorspellen steeds vaker hevige en langdurige regenval. Daarom is meer ruimte voor wateropvang nodig. De drie noordelijke provincies en drie noordelijke waterschappen hebben via het project ‘Droge Voeten 2050’ onderzocht welke maatregelen genomen moeten worden om wateroverlast tot 2050 tegen te kunnen gaan. Een onderdeel van het maatregelenpakket is de optimalisatie van De Onlanden.
Waterschap Noorderzijlvest wil als initiatiefnemer extra waterberging in De Onlanden realiseren, om zo wateroverlast in de regio zoveel mogelijk te voorkomen. Er kan nu 7,5 miljoen kuub water in De Onlanden opgevangen worden. In de plannen voor de extra waterberging moet ruimte komen voor nog eens 5,2 miljoen kuub water. Hierdoor kan tijdelijk (gedurende enkele dagen) meer water opvangen worden bij extreme omstandigheden, voordat het naar zee wordt afgevoerd.
Het voorkeursalternatief
De provincie Drenthe heeft besloten op grond van de resultaten van de verkenningsfase, waaronder de effectbeoordeling in het milieueffectrapport eerste fase, de ‘Hooiwegvariant’ als voorkeursalternatief vast te stellen. De Hooiwegvariant is tijdens het participatieproces door de omgeving ingebracht en op basis van de beoordeling in de Nota Kansrijke Oplossingsrichtingen als extra (derde) oplossingsrichting toegevoegd aan het MER (zie eerdere kennisgeving: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/prb-2022-14141.html).
In de ‘Hooiwegvariant’ wordt de begrenzing van de extra waterberging in het noordwesten teruggebracht tot de Hooiweg. Daar worden stuwen geplaatst, zodat ophoging van de kade bij het Leekstermeer niet meer nodig is. Omdat het plangebied wordt verkleind, is een hoger peil benodigd in het resterende plangebied, zodat dezelfde hoeveelheid water kan worden vastgehouden. Uit onderzoek is gebleken dat dit zorgt voor een verhoging van het peil van circa 3 centimeter. Voor de Hooiwegvariant geldt, net zoals de andere onderzochte alternatieven, dat kades moeten worden opgehoogd en drempels en stuwen vervangen moeten worden door beweegbare stuwen en drempels. Dit voorkeursalternatief is niet alleen goed voor de waterveiligheid, maar draagt ook bij aan het behalen van bepaalde natuurdoelen in dit gebied. De Hooiwegvariant heeft geen ruimtebeslag op Natura 2000 en er worden verschillende maatregelen (zoals vergroten van het peilvak, plagwerkzaamheden en onder andere het aanbrengen van vluchtheuvels voor beschermde soorten) getroffen die bijdragen aan de natuurontwikkeling in het gebied.
Vervolg
De vaststelling van het voorkeursalternatief is een tussenmoment in de m.e.r.-procedure. Tegen dit besluit is geen bezwaar of beroep mogelijk. De komende tijd werkt waterschap Noorderzijlvest verder aan het milieueffectrapport van de ‘Hooiwegvariant’. Zo wordt het voorkeursalternatief in detail uitgewerkt, wordt er nader onderzoek gedaan en wordt gekeken of er maatregelen nodig zijn, die eventuele negatieve effecten kunnen voorkomen. De direct belanghebbenden worden betrokken bij de uitwerking van het plan. De volgende stap in de procedure is het nemen van een Projectbesluit onder de Omgevingswet. Hierover zullen wij u nader informeren.
Op 7 december aanstaande, tussen 16.30 en 20.00 uur, Bij Boon in Peize is er een inloopbijeenkomst. Voor geïnteresseerden is er dan meer informatie over het plan en de mogelijkheid om vragen te stellen. Wilt u op de hoogte blijven, kijk dan voor de meest actuele ontwikkelingen op: https://www.noorderzijlvest.nl/optimalisatie-van-de-onlanden.