Vaststellen reikwijdte en detailniveau optimalisatie waterberging De Onlanden

 

Waterschap Noorderzijlvest heeft het voornemen de waterberging in De Onlanden te optimaliseren voor meer capaciteit. Om dit mogelijk te maken heeft het Waterschap Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe verzocht een projectprocedure in het kader van de Omgevingswet te doorlopen. Wij zijn het bevoegd gezag voor het vaststellen van het Projectbesluit. Om hierover een besluit te kunnen nemen is het nodig om een Milieueffectrapport (MER) op te stellen. De voorgenomen onderzoeksaanpak, met de reikwijdte en detailniveau, voor dit MER is beschreven in de ‘Toelichting Projectbesluit en Milieueffectrapportage’ (hierna Toelichting).

Ter inzagelegging en reacties

De Toelichting heeft van vrijdag 11 maart 2022 tot en met donderdag 5 mei 2022 ter inzage gelegen (zie https://zoek.officielebekendmakingen.nl/prb-2022-2800.html). De provincie Drenthe ontving tijdens deze periode in totaal 30 reacties. De reacties zijn samengevat en beantwoord in de Nota van Antwoord. Daarnaast ontving de Provincie een advies van de Commissie m.e.r.

Een aantal reacties geeft aanleiding voor aanscherping of aanvulling van de onderzoeken en het MER. Dit is benoemd in de Nota van Antwoord. Daarnaast zijn er in de reacties verschillende koppelkansen aangereikt. Deze hadden voornamelijk betrekking op de thema’s recreatie, natuur, infrastructuur en uitvoering. De koppelkansen zijn in de afgelopen periode besproken met de gebiedspartners om te bepalen of deze kansrijk zijn of niet. Er worden drie koppelkansen door het waterschap meegenomen in de planuitwerking, dit is onder andere beschreven in de Nota kansrijke Oplossingsrichtingen.

Extra oplossingsrichting ter beoordeling

In de Nota Kansrijke Oplossingsrichtingen worden ook de aangedragen oplossingsrichtingen beoordeeld op kansrijkheid, aan de hand van de meegegeven uitgangspunten en voorkeuren uit de Toelichting. Op basis van de beoordeling wordt een extra (derde) oplossingsrichting als kansrijk beoordeeld, namelijk het ‘Optimaal natuuralternatief/Hooiwegvariant’. Deze oplossingsrichting gaat meer in op mogelijkheden voor natuurontwikkeling, dit sluit ook aan op het advies van de Commissie m.e.r.. De oplossingsrichting bevat de volgende onderdelen: het aanleggen van vluchtheuvels voor dieren, het dempen van bermsloten, het aanpassen van het waterpeil op specifieke plekken in het gebied en het verplaatsen van de stuwen aan de kant van het Leekstermeer.

Besluitvorming

Op 29 november jl. heeft Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe de Toelichting, de Nota van Antwoord en Nota van Kansrijke Oplossingsrichtingen vastgesteld. Tegen het besluit is geen bezwaar of beroep mogelijk.

Op basis van dit besluit wordt de m.e.r.-beoordeling uitgevoerd. Dit betekent dat er in het MER in totaal drie alternatieven worden onderzocht, namelijk:

  • De benoemde alternatieven uit de Toelichting:

    • 1.

      Alternatief Droge Voeten 2050;

    • 2.

      Compartimentering kwetsbaar natuurgebied.

  • Naar aanleiding van de reacties en het advies van de Commissie m.e.r. is daar in de Nota van Antwoord en Nota Kansrijke Oplossingsrichtingen aan toegevoegd:

  • 3.

    Optimaal natuuralternatief/Hooiwegvariant’.

Vervolgproces

Met de vaststelling van de Toelichting, Nota van antwoord en Nota van Kansrijke oplossingsrichtingen wordt de verkenning voor de extra waterberging van de Onlanden afgesloten. Nu wordt gestart met het MER en het Projectbesluit. De komende maanden werkt het Waterschap de drie alternatieven verder uit tot een schetsontwerp en worden er onderzoeken uitgevoerd. Vervolgens worden de alternatieven beoordeeld in het MER. Op basis van de uitkomsten van het MER wordt een voorkeursalternatief gekozen.

De Provincie en het Waterschap houden tijdens het hele traject nauw contact met de betrokkenen en gebiedspartners. Dit gebeurt via overleggen, individuele gesprekken en publieksbijeenkomsten. De Nota van Antwoord en Nota Kansrijke Oplossingsrichtingen vindt u ook op: https://www.provincie.drenthe.nl/noordwest/deelgebieden/onlanden. Wilt u op de hoogte blijven, kijk dan voor de meest actuele ontwikkelingen op https://www.noorderzijlvest.nl/optimalisatie-van-de-onlanden

Naar boven