Vaststelling Toelichting kennisgeving Voornemen, participatie en milieueffectrapportage Drents Overijsselse Netversterking (DON) Oost

 

TenneT heeft het voornemen om, samen met de regionale netbeheerders Enexis Netbeheer en Rendo, het elektriciteitsnetwerk in Zuidwest-Overijssel en Noordwest-Drenthe te versterken. Om dit mogelijk te maken, heeft TenneT Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe verzocht een projectprocedure in het kader van de Omgevingswet te doorlopen. Gedeputeerde Staten zijn het bevoegd gezag voor het vaststellen van het projectbesluit. Om hierover een besluit te kunnen nemen, is het nodig om een milieueffectrapport (MER) op te stellen. De voorgenomen onderzoeksaanpak, met reikwijdte en detailniveau, voor dit MER is beschreven in de ‘Toelichting kennisgeving Voornemen, participatie en milieueffectrapportage Drents Overijsselse Netversterking (DON) Oost’ (hierna: Toelichting).

Terinzagelegging en reacties

De Toelichting heeft van vrijdag 23 juni 2023 tot en met donderdag 3 augustus 2023 ter inzage gelegen (zie https://zoek.officielebekendmakingen.nl/prb-2023-7033.html). Hierbij zijn in totaal tien reacties ontvangen. De reacties zijn samengevat en beantwoord in de Nota van Antwoord. Daarnaast ontving de provincie een advies van de Commissie m.e.r.

Geen van de reacties heeft aanleiding gegeven tot aanscherping of aanvulling van de onderzoeken en het MER. Dit is benoemd in de Nota van Antwoord.

Besluitvorming

Op 31 oktober 2023 hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe de Toelichting en de Nota van Antwoord vastgesteld. Tegen dit besluit is geen bezwaar of beroep mogelijk.

De Toelichting geeft richting aan de inhoud van het op te stellen plan-MER. Dit betekent dat in het MER alleen de benoemde alternatieven uit de Toelichting worden onderzocht.

Vervolgproces

De komende maanden werkt TenneT de vijf alternatieven verder uit en worden er onderzoeken uitgevoerd. Vervolgens worden de alternatieven beoordeeld in het MER. Op basis van het MER wordt een voorkeursbeslissing genomen die wederom ter inzage zal worden gelegd.

De provincie en TenneT houden tijdens het hele traject nauw contact met de betrokkenen. Dit gebeurt via overleggen en publieksbijeenkomsten. Wilt u op de hoogte blijven, kijk dan voor de meest actuele ontwikkelingen op: https://www.provincie.drenthe.nl/don. De Nota van Antwoord vindt u hier ook.

Naar boven