Kennisgeving voornemen, participatie en start m.e.r.-procedure Drents Overijsselse Netversterking (DON) Oost

Versterking 110 kV verbindingen in Noordwest-Overijssel en Zuidwest-Drenthe

Netbeheerder TenneT TSO B.V. (TenneT) is voornemens extra 110 kV hoogspanningsverbindingen aan te leggen tussen Steenwijk, Meppel, Zwolle, Harculo, Hoogeveen en Wijster. Om dit mogelijk te maken heeft TenneT Gedeputeerde Staten van Overijssel en Drenthe verzocht een projectprocedure in het kader van de Omgevingswet en een procedure voor een milieueffectrapportage te doorlopen. Gedeputeerde Staten zijn bevoegd voor het nemen van het uiteindelijke projectbesluit en het vaststellen van het daarbij behorende milieueffectrapport.

De opgave tot netwerkversterking wordt verkend in twee afzonderlijke procedures. Voor de ene projectprocedure in Noordwest-Overijssel (DON-West) is de provincie Overijssel het bevoegd gezag. Voor de andere projectprocedure (DON-Oost) zijn Gedeputeerde Staten van de Provincie Drenthe het bevoegd gezag. De voorliggende kennisgeving heeft betrekking op de projectprocedure in Zuidwest Drenthe.

Met deze publicatie geven Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe kennis van het volgende:

  • het voornemen om een verkenning als bedoeld in artikel 5.48 van de Omgevingswet uit te voeren naar nieuwe 110 kV hoogspanningsverbindingen in Zuidwest-Drenthe;

  • de wijze waarop burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen hierbij worden betrokken;

  • een projectbesluit vast te stellen met voorafgaande voorkeursbeslissing als bedoeld in artikel 5.49 van de Omgevingswet

  • de m.e.r.-procedure hierbij te doorlopen, waarbij advies wordt gevraagd bij de commissie milieueffectrapportage;

  • de terinzagelegging van de toelichting kennisgeving voornemen, participatie en milieueffectrapportage (en de wijze waarop hier reacties op kunnen worden ingediend;

In deze kennisgeving leest u wat het project inhoudt, waarover u kunt meedenken en hoe u kunt reageren. U kunt vanaf 23 juni 2023 tot en met 3 augustus 2023 oplossingsrichtingen inbrengen op het voornemen en een reactie geven op het voorstel voor participatie en de toelichting van de m.e.r.-procedure.

Wat houdt het project in?

Onder de naam ‘Drents Overijsselse Netversterking’ (DON) versterkt TenneT, samen met de regionale netbeheerders Enexis Netbeheer en Rendo, het elektriciteitsnetwerk in Noordwest-Overijssel en Zuidwest Drenthe. Concreet heeft deze opgave betrekking op de bouw van nieuwe midden- en hoogspanningsstations op de bedrijventerreinen Riegmeer in Hoogeveen, bij Wijster (110kV en 220kV), Meppel Noord en Zwolle Hessenpoort en het aanleggen van nieuwe, ondergrondse hoogspanningskabels om de hoogspanningsstations met het bestaande netwerk te verbinden. De Drents Overijsselse Netversterking (DON) bestaat uit twee delen:

project DON-oost en project DON-west. Deze twee projecten worden parallel ontwikkeld.

 

Verdeling Drents Overijsselse Netversterking in een oostelijk deel en een westelijk deel

Deze kennisgeving gaat over de nieuwe 110 kV-hoogspanningsverbindingen van het project DON-oost inclusief bijbehorende ondergrondse technische voorzieningen en tijdelijke bouwwerken. Het betreft drie deelprojecten:

  • 1.

    de hoogspanningsverbinding tussen Hoogeveen Riegmeer – Wijster Scheidingsweg

  • 2.

    de hoogspanningsverbinding tussen Hoogeveen Riegmeer – lijn mast 17

  • 3.

    de hoogspanningsverbindingen tussen Dedemsvaart Rollepaal – combilijn mast 54 en 110 kV Hardenberg mast 54

De nieuwe hoogspanningsverbindingen worden ondergronds aangelegd. Het streven is om in 2025 het voorkeurstracé en het projectbesluit van de tracés vast te stellen. De aanleg van de nieuwe kabelverbindingen start in 2026. De aanleg van de nieuwe hoogspanningsstations maken geen onderdeel uit van het project waarop voorliggende kennisgeving betrekking heeft.

Alternatieven en oplossingsrichtingen

Ten behoeve van de projectprocedure en de milieueffectrapportage wordt voor elk van de drie hierboven opgesomde deelprojecten een aantal kansrijke alternatieven verkend. Daarbij wordt onder andere gezocht naar een aantal onderscheidende routes met betrekking tot de geografische ligging.

Bij de tracering van kansrijke alternatieven wordt rekening gehouden met een aantal uitgangspunten en randvoorwaarden. Bij het indienen van oplossingsrichtingen dient rekening te worden gehouden met deze uitgangspunten. Het gaat om de volgende punten:

  • 1.

    Ligging buiten grote concentraties woningen (zowel bestaande locaties als vastgestelde, maar nog niet gerealiseerde plannen);

  • 2.

    Ligging buiten grote industriegebieden en bedrijventerreinen (zowel bestaande locaties als vastgestelde, maar nog niet gerealiseerde plannen);

  • 3.

    Geen tracés die voor meer dan 1.200 m (maximale boorafstand) door Natura 2000-gebied lopen;

  • 4.

    Ligging buiten UNESCO Werelderfgoed;

  • 5.

    De ligging mag geen invloed hebben op luchthavens wanneer dit niet gemitigeerd kan worden;

  • 6.

    Ligging buiten militaire terreinen;

  • 7.

    De ligging mag geen negatieve invloed of belemmering veroorzaken op andere netwerken of objecten in de omgeving (zoals spoor, buisleidingen etc.) wanneer dit niet gemitigeerd kan worden;

  • 8.

    Het zoveel mogelijk beperken van schade aan bodems en het gebruik hiervan;

  • 9.

    De verbinding moet goed en veilig bereikbaar zijn voor realisatie, onderhoud en bij calamiteiten/storingen;

  • 10.

    De verbinding is technisch haalbaar en uitvoerbaar.

Naast de randvoorwaarden zijn de volgende sturende criteria (voorkeuren) opgesteld waaraan de ligging van een tracé zo goed mogelijk aan moet voldoen:

  • 1.

    Zo kort mogelijke route;

  • 2.

    Zoek zoveel mogelijk bundeling met bestaande infra als bestaande verbindingen, (snel)wegen, waterlopen etc.

  • 3.

    Zoveel mogelijk langs perceelgrenzen traceren;

  • 4.

    Vermijd zoveel mogelijk locaties met een extern veiligheidsrisico zoals windturbines en BRZO-bedrijven;

  • 5.

    Vermijd zoveel mogelijk effecten op milieuaspecten zoals archeologie, cultuurhistorie, natuur en waterkeringen;

  • 6.

    Vermijd zoveel mogelijk kruisingen met ondergrondse infrastructuur (kabels, pijpleidingen, rioolwater en drinkwater);

  • 7.

    Rijkswegen, provinciale wegen en spoorwegen (zo veel mogelijk) haaks kruisen.

Nadat de terinzagelegging voorbij is, beoordelen Gedeputeerde Staten de ingebrachte oplossingsrichtingen. Hierbij wordt aan de hand van de hiervoor genoemde uitgangspunten beoordeeld of een oplossingsrichting wordt meegenomen in de verkenning.

Waarom is dit project nodig?

De vraag naar stroom groeit door de komst van windturbines, zonneparken, laadpalen, warmtepompen en de verduurzamingsplannen van de industrie en huishoudens. Deze stroom moet getransporteerd worden. Volgens berekeningen van TenneT is de huidige transportcapaciteit onvoldoende en is er dus een opgave om het bestaande energienetwerk uit te breiden. Middels de aanleg van nieuwe hoogspanningsstations en -verbindingen kan de transportcapaciteit worden vergroot, zodat er voldoende mogelijkheden ontstaan om iedereen aan te sluiten op het net. Het project DON kan daardoor bestaande knelpunten in het elektriciteitsnet in de regio Noordwest-Overijssel en Zuidwest-Drenthe oplossen. In de verkenning die in het kader van de projectprocedure wordt uitgevoerd, worden de mogelijke oplossingen onderzocht voor de opgave tot het vergroten van de transportcapaciteit.

Projectbesluit en m.e.r.-procedure

Er wordt een projectprocedure doorlopen volgens afdeling 5.2 Omgevingswet. Dit gebeurt in het kader van de ondergrondse hoogspanningsverbindingen die ten behoeve van opgave om de transportcapaciteit te vergroten worden aangelegd. Een projectbesluit is een instrument onder de nieuwe Omgevingswet en de opvolger van het provinciaal inpassingsplan. Ten behoeve van het in kaart brengen van alle milieueffecten wordt bij het projectbesluit een milieueffectrapportage opgesteld.

De voorgenomen hoogspanningsverbindingen lopen door verschillende gemeenten in de provincies Overijssel en Drenthe. Om te voorkomen dat meerdere gemeenten besluiten moeten nemen over hetzelfde project, hebben Drenthe en Overijssel met de betrokken gemeenten in hun provincie afgesproken om de provinciale projectprocedure te volgen. Dat betekent dat de provincie waar het project in hoofdzaak is gelegen uiteindelijk een besluit neemt over de tracés voor de nieuwe hoogspanningsverbindingen. De provincies zorgen samen met TenneT voor nauwe betrokkenheid van de gemeenten. Op 1 januari 2024 treedt de nieuwe Omgevingswet in werking. Daarom wordt voor dit project vanaf de start gewerkt volgens de eisen van de Omgevingswet. Dit betekent dat we de procedure volgen voor een projectbesluit en daarom ook vroegtijdig participatie organiseren.

Aan de projectprocedure is de m.e.r.-procedure gekoppeld. Dit betekent dat de milieueffecten van het voorgenomen project in beeld worden gebracht en meegenomen bij de besluitvorming. De opgestelde toelichting kennisgeving voornemen, participatie en milieueffectrapportage is de eerste stap in de m.e.r.-procedure. In deze toelichting wordt de reikwijdte en het detailniveau van het op te stellen milieueffectrapport (MER) beschreven. De ‘reikwijdte’ geeft aan wat het voornemen is, welke alternatieven worden onderzocht en welke thema’s (milieu- en omgeving) in beeld worden gebracht. Het ‘detailniveau’ betreft de diepgang van het onderzoek en de te gebruiken methoden. Voordat een projectbesluit wordt uitgewerkt, wordt door Gedeputeerde Staten een voorkeursbeslissing genomen. Ten behoeve van deze beslissing wordt een plan MER voorbereid. Dit wordt de MER fase 1 genoemd. Gedeputeerde Staten nemen op basis van de uitgevoerde verkenning een voorkeursbeslissing. Deze voorkeursbeslissing wordt genomen in het kader van de projectprocedure en wordt samen met de MER fase 1voor eenieder ter inzage gelegd. Hierna volgt een uitwerking van de oplossing in het projectbesluit. Hiervoor wordt een project MER opgesteld (MER fase 2). Het ontwerpprojectbesluit wordt samen met de MER fase 2 ter inzage gelegd waarna het projectbesluit kan worden vastgesteld.

De toelichting kennisgeving voornemen, participatie en milieueffectrapportage wordt ook voorgelegd aan de wettelijke adviseurs, relevante bestuursorganen en de commissie m.e.r.

Samenhang met andere projecten

Om het electriciteitsnetwerk in Overijssel en Drenthe te versterken bouwt TenneT samen met de regionale netbeheerders nieuwe hoog- en middenspanningstations en worden bestaande hoog- en middenspanningstations uitgebreid. De nieuwe stations voor het project DON komen in Zwolle (locatie Berkummerbroekweg), Meppel (locatie Meppel Noord), Wijster (locatie Scheidingsweg) en Hoogeveen (locatie Hoogeveen-Riegmeer). De bestaande hoog- en middenspanningstations in Zwolle (locatie Hessenweg) en Steenwijk worden uitgebreid. De stations worden met elkaar verbonden door nieuwe ondergrondse kabels aan te leggen.

Voorliggende kennisgeving heeft alleen betrekking op de nieuwe ondergrondse hoogspanningsverbindingen binnen DON-oost. Voor de nieuwe ondergrondse hoogspanningsverbindingen binnen DON-west wordt een aparte project- en m.e.r.-procedure doorlopen waarvoor Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel het bevoegde gezag zijn.

Participatie: uw mening en inbreng zijn belangrijk

Het project raakt de belangen van veel partijen zoals inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen. Wij vinden het belangrijk dat alle partijen de mogelijkheid hebben om ideeën in te brengen en mee te denken over het project. In het voornemen en voorstel voor participatie staat beschreven hoe de verschillende partijen worden betrokken in de huidige fase van het project.

De voorbereiding van het projectbesluit loopt volgens de uitgangspunten voor de participatie van de Omgevingswet. Met de start van de terinzagelegging van voorliggende kennisgeving en toelichting kennisgeving voornemen, participatie en milieueffectrapportage begint ook het participatieproces.

Tijdens het participatieproces vinden inloopbijeenkomsten plaats om belangstellenden te informeren over het project en de procedure. De informatiebijeenkomsten die plaatsvinden in het kader van de terinzagelegging van deze kennisgeving vinden op de volgende momenten plaats:

  • Donderdag 6 juli van 19.00 tot 21.00 uur (Dedemsvaart) MFC Trefpunt Balkbrug, Meppelerweg 34, Balkbrug

  • Woensdag 12 juli van 19.00 tot 21.00 uur (Hoogeveen/Wijster) Zalencentrum De Schildhoeve, Fluitenbergseweg 69, Fluitenberg

Tijdens de informatiebijeenkomsten vindt u informatie over het project en over de procedure. Ook kunt u uw vragen stellen aan medewerkers van TenneT en de provincie. U bent van harte welkom om informatie te halen. Daarnaast kunt u ideeën inbrengen via de officiële kanalen. Aanmelden voor de informatiebijeenkomst kan via het aanmeldformulier op de website. Als u uw vragen van tevoren doorgeeft dan kunnen we deze beantwoorden op de informatiebijeenkomst. We doen ons uiterste best om vragen die tijdens de informatiebijeenkomst worden gesteld alsnog tijdens of na de informatiebijeenkomst te beantwoorden.

Hoe kunt u reageren?

In de periode van 23 juni 2023 tot en met 3 augustus 2023 zijn de kennisgeving, de toelichting op de kennisgeving voornemen, participatieplan en milieueffectrapportage digitaal beschikbaar via www.provincie.drenthe.nl/bekendmakingen en als inkijkexemplaar op het:

  • compagnieshuis van Hoogeveen, Raadhuisplein 24, 7901 BW Hoogeveen;

  • gemeentehuis van Midden-Drenthe, Kon. Emmastraat 2, 9422 GW Smilde;

  • gemeentehuis van De Wolden, Raadhuisstraat 2, 7921 GD Zuidwolde;

  • gemeentehuis van Hardenberg, Stephanuspark 1, 7772 HZ Hardenberg;

  • gemeentehuis van Coevorden, Kasteel 1, 7741 GC Coevorden;

  • provinciehuis van Overijssel, Luttenbergstraat 2, 8012 EE Zwolle;

  • provinciehuis van Drenthe, Westerbrink 1, 9405 BJ Assen.

Gedurende de periode van terinzagelegging kan eenieder een zienswijze indienen via post@drenthe.nl onder vermelding van ‘Zienswijze KVPN DON Oost’. Het is ook mogelijk om schriftelijk uw reactie in te dienen bij:

Gedeputeerde Staten van provincie Drenthe

t.a.v. de heer G. Leinenga

o.v.v. ‘Zienswijze KVPM DON Oost’

Postbus 122, 9400 AC Assen

Wat gebeurt er met uw reactie?

Alle ingestuurde zienswijzen verwerken we in een reactienota. Daarin stelt Gedeputeerde Staten voor hoe zij reageren op de zienswijzen. Iedereen die een zienswijze heeft ingediend krijgt, voordat Gedeputeerde Staten een besluit nemen, een kopie van de Reactienota.

Voor zover een oplossingsrichting voor de gestelde opgave wordt ingediend, wordt door Gedeputeerde Staten beoordeeld of de oplossingsrichting moet worden meegenomen in de verkenning.

Meer informatie?

Voor meer informatie over:

  • de inhoud van het plan, kunt u contact opnemen met TenneT via DON@tennet.eu of 0800 83 66 388.

  • de procedure van het projectbesluit en de vergunningen kunt u contact opnemen met Gerard Leinenga via post@drenthe.nl.

 

 

Naar boven