Kennisgeving voornemen, participatie en MER optimalisatie waterberging De Onlanden

Het Waterschap Noorderzijlvest heeft het voornemen om de waterberging in De Onlanden te optimaliseren om meer waterbergingscapaciteit te realiseren in het gebied. Om dit mogelijk te maken heeft het waterschap Gedeputeerde Staten verzocht een projectprocedure in het kader van de Omgevingswet te doorlopen en een procedure voor een milieueffectrapportage. Gedeputeerde Staten zijn bevoegd voor het nemen van het uiteindelijke Projectbesluit en het vaststellen van het daarbij behorende milieueffectrapport.

Met deze publicatie geven Gedeputeerde Staten van Provincie Drenthe kennis van het volgende:

  • het voornemen om een verkenning als bedoeld in artikel 5.48 van de Omgevingswet uit te voeren naar een optimalisatie van de waterberging in De Onlanden;

  • de wijze waarop burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen hierbij worden betrokken;

  • een Projectbesluit vast te stellen zonder voorafgaande voorkeursbeslissing als bedoeld in artikel 5.49 van de Omgevingswet;

  • De uitgebreide MER-procedure hierbij te doorlopen, waarbij advies wordt gevraagd bij de commissie milieueffectrapportage;

  • de terinzagelegging van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau en de wijze waarop hier reacties op kunnen worden ingediend.

Deze kennisgeving gaat vergezeld met het document ‘Toelichting projectbesluit en milieueffectrapportage’. Dit document functioneert als ter inzage liggend stuk voor zover het de NRD betreft en kennisgeving voor zover betrekking hebbend op de toelichting van het voornemen en het participatieproces.

Het Project Optimalisatie Onlanden

Het gebied De Onlanden ligt op de grens van Groningen en Drenthe en is in de periode 2007 -2012 ingericht voor de berging van water in combinatie met natuur. Hierdoor is een robuuste klimaatbuffer ontstaan. Daarnaast heeft het gebied zich ontwikkeld tot een waardevol natuurgebied. Door ontwikkelingen als klimaatverandering, bodemdaling en aangepaste veiligheidsnormen is onderzocht of meer maatregelen nodig zijn om wateroverlast in de toekomst te voorkomen. Uit het daarvoor uitgevoerde onderzoek (Droge voeten 2050) komt naar voren dat aanvullende maatregelen nodig zijn om wateroverlast in de toekomst tegen te gaan. De optimalisatie van waterberging De Onlanden is één van de maatregelen om wateroverlast in de toekomst tegen te gaan. Binnen de optimalisatie wordt het gebied ingericht als gestuurde waterberging. Daarvoor vinden wijzigingen plaats aan stuwen en kades om de bergingscapaciteit ten opzichte van de huidige situatie te vergroten.

Projectbesluit en mer

Er wordt een projectprocedure volgens afdeling 5.2 Omgevingswet doorlopen in het kader van alle maatregelen voor het vergroten van de waterbergingscapaciteit in De Onlanden. Een projectbesluit is een instrument onder de nieuwe Omgevingswet en de opvolger van het provinciaal inpassingsplan. Ten behoeve van het in kaart brengen van alle milieueffecten wordt bij het projectbesluit een milieueffectrapportage opgesteld.

Projectprocedure

De procedure voor een projectbesluit start met de kennisgeving van het voornemen en het kennis geven van de wijze waarop inwoners, maatschappelijke partners, bestuursorganen en bedrijven worden betrokken.

De projectprocedure loopt parallel met de uitgebreide mer-procedure. Een eerste stap hierin is om kennis te geven van het voornemen om een besluit te nemen waarvoor een milieueffectrapport moet worden opgesteld en om daarbij de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ter inzage te leggen. In het geval van het project Optimalisatie Onlanden is de NRD genaamd; ’Toelichting projectbesluit en milieueffectrapportage’, en wordt het hierna ‘Toelichting’ genoemd.

In de Toelichting is op hoofdlijnen beschreven voor welke activiteit het milieueffectrapport wordt opgesteld. Er staat in wat er onderzocht gaat worden, op welke manier en tot welk detailniveau. Deze toelichting, is bedoeld om betrokkenen vooraf te informeren en raadplegen over de gewenste inhoud en diepgang van de MER, ofwel de reikwijdte en het detailniveau. De ‘reikwijdte’ geeft aan wat het voornemen is, welke alternatieven worden onderzocht en welke (milieu- en omgeving) thema’s in beeld worden gebracht. Het ‘detailniveau’ betreft de diepgang van het onderzoek en de te gebruiken methoden. Ook geeft de ‘Toelichting Projectbesluit en milieueffectrapportage’ informatie over het initiatief en het participatieproces. De reikwijdte en het detailniveau van de MER kan worden aangevuld met aangereikte kansrijke alternatieven vanuit het participatieproces.

Reactie indienen

De Notitie Reikwijdte en Detailniveau (Toelichting Projectbesluit en milieueffectrapportage) ligt voor iedereen ter inzage van vrijdag 11 maart 2022 tot en met donderdag 5 mei 2022. De stukken zijn voor iedereen op papier in te zien, op de volgende locaties;

  • bij de balie in het provinciehuis, Westerbrink 1, 9405 BJ Assen;

  • in het kantoor van waterschap Noorderzijlvest, Stedumermaar 1, 9735 AC Groningen;

  • in het gemeentehuis van Noordenveld, Raadhuisstraat 1, 9301 AA Roden;

  • in het gemeentehuis van Tynaarlo, Kornoeljeplein 1, 9481 AW Vries.

De stukken zijn ook te downloaden via www.offcielebekendmakingen.nl

Iedereen kan in deze periode een schriftelijke of mondelinge reactie indienen op deze stukken. Een schriftelijke reactie dient u te richten aan het college van Gedeputeerde Staten. Dit kan zowel per mail via post@drenthe.nl onder vermelding van ‘reactie optimalisatie waterberging De Onlanden’ of per post via het adres Gedeputeerde Staten, Postbus 122 9400 AC Assen. Wilt u mondeling reageren, dan kunt u hiervoor een afspraak maken via het telefoonnummer 0592-365555.

Participatie

De voorbereiding van het projectbesluit loopt volgens de uitgangspunten voor de participatie van de Omgevingswet. Met de start van de terinzagelegging begint ook het participatieproces. In deze periode kan iedereen oplossingsrichtingen aandragen. In de Toelichting projectbesluit en milieueffectrapportage wordt in paragraaf 2.1.2 uiteen gezet binnen welke randvoorwaarden oplossingsrichtingen kunnen worden aangedragen.

Informatiebijeenkomsten

Tijdens dit proces vinden bijeenkomsten (inloopbijeenkomsten of digitale bijeenkomsten) plaats om belangstellenden te informeren over het project en de procedure. De informatiebijeenkomsten vinden op de volgende momenten plaats:

  • Dinsdag 22 maart van 20.00 uur tot 21.00 uur online via een livestream te vinden op www.noorderzijlvest.nl/optimalisatie-van-de-onlanden/ .

  • Dinsdag 29 maart van 20.00 uur tot 22.00 uur in Van der Valk Hoogkerk, Borchsingel 53 in Eelderwolde;

  • Dinsdag 5 april van 20.00 uur tot 22.00 uur in MFA Roderwolde, Hoofdstraat 21- 21A in Roderwolde;

  • Donderdag 7 april van 20.00 uur tot 22.00 uur in Bij Boon, Hoofdstraat 12 in Peize.

Meer informatie over de informatiebijeenkomsten is te vinden op www.noorderzijlvest.nl/optimalisatie-van-de-onlanden/. Alle vragen die binnenkomen tijdens de periode van terinzagelegging worden in een document vastgelegd en voorzien van antwoorden geplaatst op de website van de provincie en het waterschap.

Naar boven