Provinciaal blad van Flevoland
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Flevoland | Provinciaal blad 2021, 3854 | Overige besluiten van algemene strekking |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Flevoland | Provinciaal blad 2021, 3854 | Overige besluiten van algemene strekking |
Besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland houdende regels omtrent het openstellen van niet-productieve investeringen voor biodiversiteit , natuur en landschap en hydrologische maatregelen PAS van de Subsidieverordening POP3 Flevoland 2014-2020 voor het indienen van aanvragen (Openstellingsbesluit Niet-productieve investeringen voor biodiversiteit juni 2021)
Gedeputeerde Staten van Flevoland, gelet op artikel 1.3 en hoofdstuk 2, paragraaf 5 van de Subsidieverordening POP3 Flevoland 2014-2020:
Open te stellen hoofdstuk 2, paragraaf 5, maatregel Niet-productieve investeringen voor biodiversiteit, natuur en landschap en hydrologische maatregelen PAS van de Subsidieverordening POP3 Flevoland 2014-2020, voor de periode van maandag 7 juni 2021 09:00 uur tot en met vrijdag 16 juli 2021 17:00 uur voor het indienen van aanvragen.
Artikel 2. Subsidiabele activiteiten
Subsidie kan worden verstrekt voor boven wettelijke niet-productieve investeringen voor herstelmaatregelen en inrichting van natuur, landschap en biodiversiteit. Deze investeringen dienen gericht te zijn op het versterken van de natuurkwaliteit en biodiversiteit in de natuurgebieden van het Natuurnetwerk Nederland in Flevoland, zoals op de kaart in bijlage 1 is weergegeven, en zoals genoemd in het vigerende natuurbeleid van Flevoland benoemd onder artikel 1.
Subsidie kan eveneens verstrekt worden voor boven wettelijke niet productieve investeringen in inrichting en herstelmaatregelen, die in direct aangrenzende terreinen van het Natuurnetwerk plaatsvinden én die randvoorwaardelijk zijn voor het behalen van (systemische) kwaliteitsverbetering van de natuur ín het Natuurnetwerk Nederland in Flevoland.
Artikel 4. Geografisch selectiecriterium
In afwijking van het bepaalde in lid 2 geldt het geografisch selectiecriterium niet voor activiteiten die in direct aangrenzende terreinen van het Natuurnetwerk in Flevoland plaatsvinden én die randvoorwaardelijk zijn voor de (systemische) kwaliteitsverbetering van de natuur ín het Natuurnetwerk Nederland in Flevoland.
De subsidie bedraagt 100% van de subsidiabele kosten. Geen subsidie wordt verleend indien de na de beoordeling berekende subsidie lager is dan € 250.000,-.
Een subsidieaanvraag wordt ingediend bij Gedeputeerde Staten via een daarvoor ontwikkeld web-portaal dat bereikbaar is via https://www.pop3-webportal.nl
Het project dient uiterlijk 31 december 2024 te zijn afgerond. Een definitieve eindafrekening dient uiterlijk 1 april 2025 te zijn ingediend.
Onverminderd het bepaalde in artikel 1.8 van de subsidieverordening wordt subsidie geheel of gedeeltelijk geweigerd indien:
Aldus vastgesteld in de vergadering van Gedeputeerde Staten van provincie Flevoland van
11 mei 2021.
Gedeputeerde Staten van Flevoland,
de secretaris,
de voorzitter,
BIJLAGE 1 : Geografisch gebied: Natuurnetwerk Nederland in Flevoland
De digitale kaart van het Natuurnetwerk in Flevoland waaraan de aanvragen getoetst worden, inclusief de beschrijving van de wezenlijke kenmerken en waarden zijn te raadplegen op: Natuurnetwerk Nederland.
Op deze website staat ook het tabblad wezenlijke kenmerken en waarden, waaronder per deelgebied van het Natuurnetwerk is aangegeven wat de beoogde natuurdoelen en landschapstypen zijn.
NB: Op enkele plaatsen in Flevoland kan het zo zijn dat herstelmaatregelen in direct aangrenzende terreinen van het NNN in Flevoland randvoorwaardelijk zijn om (systemische) kwaliteitsverbetering ín het NNN daadwerkelijk te kunnen realiseren. Deze activiteiten zijn ook subsidiabel. Dit dient dan wel goed onderbouwd te zijn in het projectplan bij de aanvraag.
Doel van deze vierde openstelling is versterking van de biodiversiteit in de natuurgebieden van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) in Flevoland. Daarbij ligt de nadruk op de versterking van de kwaliteit van de natuurgebieden zoals voor Flevoland aangewezen in het Natuurnetwerk Nederland.
De afgelopen jaren is gebleken dat de biodiversiteit en kwaliteit van de natuur in het Flevolandse Natuurnetwerk onder druk zijn komen te staan. De moerassen verlanden en de bossen zijn onvoldoende kwalitatief verbonden om op lange termijn een robuust en weerbaar systeem te vormen. Daarom is de kwaliteitsverbetering van het Natuurnetwerk Flevoland noodzakelijk. Ook als het gaat om het versterken van de landbouw in Flevoland. De akkerbouw (waaronder bestuiving) is in grote mate afhankelijk van een goede biodiversiteit en natuurlijk systeem. Daarom is voor deze openstelling gekozen om in te zetten op versterking van de (internationale) natuurwaarden zodat de biodiversiteit en natuurkwaliteit in Flevoland weer hersteld en verhoogd kunnen worden.
Niet productieve en boven wettelijke investeringen
Aanvragen die betrekking hebben op productieve of wettelijk verplichte investeringen, zijn niet subsidiabel en worden geweigerd.
Aanvragen dienen bij te dragen aan de kwaliteitsverbetering van de natuurgebieden die onderdeel zijn van het Natuurnetwerk Flevoland.
Echter, de Natura2000-gebieden, die ook onderdeel zijn van het Natuurnetwerk Nederland zijn expliciet uitgesloten van deze regeling. Voor investeringen in deze gebieden is in 2019 al een openstelling geweest.
Voor niet-productieve investeringen in biodiversiteit is in het Plattelandsontwikkelings-comité van 25 mei 2016 door de Europese Commissie gesuggereerd om te werken met een geografisch selectiecriterium. Het is aannemelijk dat indien een gebied problemen kent op het gebied van biodiversiteit, elke activiteit die past binnen vigerend beleid zal bijdragen aan vermindering van het probleem. In dit geval is in de openstelling bepaald dat alleen maatregelen in de specifiek genoemde probleemgebieden en maatregelen in het gebied dat van directe invloed is op het vergroten van de biodiversiteit binnen het probleemgebied, voor subsidie in aanmerking komt.
In het Omgevingsprogramma en in de Omgevingsverordening heeft de provincie Flevoland diverse beleidsuitgangspunten geformuleerd met betrekking tot versterking van biodiversiteit in de natuurgebieden die als kader dienen voor de investeringen en herstelmaatregelen binnen de specifiek benoemde geografische gebieden.
Omgevingsprogramma en Omgevingsverordening Flevoland
Flevoland is een waterrijke provincie met hoge natuurkwaliteit. De grote wateren en randmeren zijn belangrijke pleisterplaatsen voor watervogels op hun internationale trekroutes. Regelmatig zijn hier duizenden vogels te vinden. Binnendijks versterken de aangrenzende moerasgebieden, natte assen en bosgebieden deze kwaliteit.
Het bestaande Natuurnetwerk vormt het fundament voor behoud van de (internationale) natuurwaarden. Wij willen het bestaande Natuurnetwerk als fundament voor de natuurkwaliteit blijven beschermen en gericht versterken. Speerpunten zijn: natte natuur, gevarieerde bosgebieden, goede verbindingen, overgangen tussen water en land en een duurzaam (natuur)beheer.
Welke Flevolandse gebieden onderdeel zijn van het NNN is vastgelegd in de Omgevingsverordening Flevoland. De actuele begrenzing van het NNN in Flevoland is te zien op de kaart Natuurnetwerk Nederland. De wezenlijke kenmerken en waarden vindt u onder het tabblad ‘Wezenlijke kenmerken en waarden' door te klikken op een natuurgebied binnen het NNN.
Subsidieaanvragen die onder het POP3 worden ingediend, dienen een directe link met de landbouw te hebben. In het geval van deze openstelling is die link gegarandeerd wanneer een projectplan bijdraagt aan de genoemde doelen en het geografisch selectiecriterium.
Immers, landbouw - en dan met name de akkerbouw, zoals die veel voorkomt in Flevoland - is afhankelijk van goede biodiversiteit en milieuomstandigheden. Een robuust ecosysteem c.q. sterke biodiversiteit heeft een positieve invloed op de landbouw in de omringende gebieden. Daarmee sluiten we aan op de uitgangspunten van het Europese landbouwbeleid voor de verduurzaming en vergroening van de sector, waarmee ook versteviging van biodiversiteit wordt beoogd.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/prb-2021-3854.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.