Provincie Zuid-Holland - Besluit tot vaststelling van de wegenlegger van de gemeente Krimpenerwaard d.d. 21 april 2021, besluit nr. PZH-2021-772402378, DOS-2020-001493

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland

 

Overeenkomstig artikel 34, eerste lid, van de Wegenwet hebben burgemeester en Wethouders van de gemeente Krimpenerwaard op 12 november 2019 een ontwerp-wegenlegger opgemaakt. Bij besluit van 26 mei 2020 heeft het college van Burgemeester en Wethouders ons verzocht de wegenlegger vast te stellen.

1. Procedure bij de gemeente

De ontwerp wegenlegger heeft van 3 maart 2020 tot en met 14 april 2020 ter inzage gelegen. Belanghebbenden konden een mondelinge of schriftelijke zienswijze indienen. De volgende personen of organisaties hebben van deze mogelijkheid gebruik gemaakt.

 

  • 1.

    Indiener 1;

  • 2.

    Indiener 2;

  • 3.

    Indiener 3;

  • 4.

    Indiener 4;

  • 5.

    Indiener 5;

  • 6.

    Indiener 6;

  • 7.

    Indiener 7;

  • 8.

    Indiener 8;

  • 9.

    Indiener 9;

  • 10.

    Indiener 10.

2. Beoordeling aanvraag

Gedeputeerde Staten hebben de ontwerp-wegenlegger beoordeeld. De ontwerp-wegenlegger voldoet aan de vereisten, bedoeld in de artikelen 1 en 2 van het wegenleggerbesluit. Voor zover zienswijzen zijn ingediend op de ontwerp-wegenlegger volgt hierna onze reactie daarop. Verder dient de ontwerp-wegenlegger op diverse punten te worden aangepast. Daarop wordt hierna eveneens ingegaan.

 

2.1 Zienswijze Indiener 1

De zienswijze houdt in:

 

Indiener 1 geeft aan geen eigenaar te zijn van de wegen waarbij zij als onderhoudsplichtige wordt vermeld in de wegenlegger. Indiener 1 beheert op basis van overeenkomst wel gronden ten behoeve van het recreatieschap Groenalliantie Midden-Holland. Op basis van deze overeenkomst kan Indiener 1 niet aangemerkt worden als onderhoudsplichtige om de volgende redenen:

 

  • 1.

    Het is niet na te gaan of alle wegen waar Indiener 1 als onderhoudsplichtige is vermeld binnen deze overeenkomst vallen;

  • 2.

    Mocht Indiener 1 op basis van het contract onderhoud uitvoeren voor Groenalliantie Midden-Holland, dan betekent dit nog niet dat Indiener 1 daarmee ook onderhoudsplichtige is in de zin van de Wegenwet;

  • 3.

    Het recreatieschap Groenalliantie Midden-Holland is geen wegbeheerder en kan daarmee geen overeenkomst hebben gesloten met Staatsbosbeheer over onderhoud van een weg.

Reactie Gedeputeerde Staten

 

Wegnummers

Eigenaar

44, 46, 46.1, 47

Groenalliantie Midden-Nederland

999901 t/m 999924

Groenalliantie Midden-Nederland

999926 t/m 999964

Groenalliantie Midden-Nederland

999967, 999991, 999994

Groenalliantie Midden-Nederland

1325414, 1325414.1, 2037048.1, 20377048.3

Groenalliantie Midden-Nederland

Tabel 1

 

De in tabel 1 genoemde wegnummers zijn gelegen in gebieden die in eigendom zijn van de Groenalliantie Midden-Nederland. Op deze wegen kan de door Indiener 1 genoemde overeenkomst van toepassing zijn.

 

Wegnummers

Eigenaar

41

Betreft alleen een duiker

55, 56, 999997

Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

999966

????

1309500

Deels particulier en deels Zuid-Hollands landschap

Tabel 2

De in tabel 2 genoemde wegnummers komen voor op de overzichtskaart van de Groenalliantie Midden-Nederland met het onder hun beheer vallend areaal.

 

Uit nader onderzoek naar de rechtspositie van de Groenalliantie Midden-Holland en omstreken is gebleken dat de alliantie een gemeenschappelijke regeling is van gezamenlijke gemeenten en een openbaar lichaam is. Deze gemeenschappelijke regeling is vastgesteld door Provinciale Staten en is in werking sinds 1-1-2018 in de huidige vorm, zie publicatie van de Staatscourant 2017, nr. 74833.

 

Uit diverse controleverordeningen van gemeenten blijkt dat Staatsbosbeheer onderhoud uitvoert op basis van een overeenkomst met de Groenalliantie Midden-Holland en omstreken.

 

Met de gemeente zijn wij zijn van mening dat uit de gemeenschappelijke regeling blijkt dat de Groenalliantie Midden-Holland en omstreken verantwoordelijk is voor het onderhoud. In tegenstelling tot het voorstel van de gemeente moet het gezag over de wegen en kunstwerken die in onderhoud zijn bij de Groenalliantie Midden-Holland en omstreken liggen bij de gemeente Krimpenerwaard op basis van artikel 16 en 17 van de Wegenwet.

 

2.2 Zienswijze Indiener 2

In de zienswijze wordt aangegeven dat de verharding in het Boezemmolenpad (wegnr. 6)/ Oostvlisterdijk (wegnr. 1971178) geen asfalt is, maar half verhard.

 

Reactie Gedeputeerde Staten

Bij controle van de verharding van wegnr. 6 blijkt het weggedeelte vanaf kunstwerk a tot de Zijdeweg in wegnr. 6 een half verharding te zijn.

 

Bij controle van de verharding van wegnr. 1971178 blijkt het weggedeelte vanaf de Zijdeweg tot kunstwerk a. een half verharding te zijn.

 

Verder blijkt bij controle van wegnr. 6 dat in kolom III achter de tekst “Zijdeweg” (wegnr. 8) moet worden geplaatst en bij wegnr. 8 in kolom II de naam “Zijdestraat” moet worden gewijzigd in “Zijdeweg”.

 

Met de gemeente zijn wij van mening dat de opmerking over de verharding juist is en aanleiding geeft tot wijziging van de ontwerp-wegenlegger.

 

2.3 Zienwijze Indiener 3

In de zienswijze wordt aangegeven dat:

 

  • Het Boezemmolenpad een half verharding heeft in plaats van asfalt.

  • Het Hoonaardpad een half verharding heeft in plaats van asfalt.

  • De Oostvlisterdijk een half verharding heeft in plaats van asfalt voor het gedeelte tussen het Boezemmolenpad (wegnr. 6) en de voormalige sluiswoning.

Reactie Gedeputeerde Staten

Bij controle van de verharding van wegnr. 6 blijkt het weggedeelte vanaf kunstwerk a tot de Zijdeweg in wegnr. 6 een half verharding te zijn.

 

Bij controle van de verharding van het Hoonaardpad (wegnr. 5) blijkt het weggedeelte vanaf 47.- m. voorbij het begin tot het einde een half verharding te zijn met uitzondering van de brugdekken.

 

Bij controle van de verharding van wegnr. 1971178 blijkt het weggedeelte vanaf de Zijdeweg tot kunstwerk a. een half verharding te zijn.

 

Met de gemeente zijn wij van mening dat de opmerking over de verharding juist is en aanleiding geeft tot wijziging van de ontwerp-wegenlegger.

 

2.4 Zienswijze Indiener 4

In de zienswijze wordt aangegeven dat Indiener 4 niet akkoord gaat met een andere onderhoudspartij van een weg die bij hen in eigendom is zonder dat eerst overleg heeft plaatsgevonden. In het verleden zijn problemen geweest met de huidige beheerder en Indiener wil vooraf duidelijke afspraken maken over o.a. de bereikbaarheid van een eigen perceel.

 

Reactie Gedeputeerde Staten

Indiener is eigenaar van het perceel kadastraal bekend gemeente Stolwijk, sectie D, perceelnr. 1736. Dit perceel is gelegen onder de Koolwijkseweg (wegnr. 1971206). Als onderhoudsplichtige van het betreffende weggedeelte is het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard vermeld.

 

Het hoogheemraadschap heeft gedurende meer dan 10 jaar onderhoud uitgevoerd op deze weg en is daarmee op basis van artikel 15 lid 2 van de Wegenwet onderhoudsplichtige geworden van de weg.

 

Met de gemeente zijn wij van mening dat de zienswijze geen reden geeft tot het wijzigen van de ontwerp-wegenlegger.

 

2.5 Zienswijze Indiener 5

In de zienswijze worden een aantal verbeterpunten voor de ontwerp-wegenlegger genoemd, namelijk:

 

  • 1.

    Er zijn wegen in de wegenlegger opgenomen die geen functie meer vervullen.

  • 2.

    Er ontbreken een aantal wandelpaden over polderkaden in de wegenlegger.

  • 3.

    Bij enkele locaties is de feitelijke grens tussen binnen- en buiten de bebouwde kom verschoven door de bouw van woningen. Hier is een correcte komgrens gewenst.

Indiener dringt erop aan dat genoemde verbeterpunten worden doorgevoerd voordat de wegenlegger definitief wordt vastgesteld.

 

Reactie Gedeputeerde Staten

Ad. 1

Wegen die geen functie meer vervullen blijven openbaar tenzij de weg wordt onttrokken aan het openbaar verkeer of tenzij de weg meer dan 30 jaar niet meer in gebruik is. De huidige in de ontwerp-wegenlegger vermelde wegen zijn getoetst en voldoen niet aan de genoemde voorwaarden.

 

Met de gemeente zijn wij van mening dat dit deel van de zienswijze geen aanleiding geeft tot het wijzigen van de ontwerp-wegenlegger. Na vaststelling van de wegenlegger is het openbare areaal duidelijk en kan in overleg worden bepaald welke wegen eventueel in aanmerking komen voor een onttrekkingsprocedure.

 

Ad. 2

Bij het opstellen van de ontwerp-wegenlegger is getoetst welke paden openbaar zijn op basis van artikel 4 van de Wegenwet. Ontbrekende wandelpaden over kades worden gebruikt door wandelaars, maar het gebruik is niet dusdanig dat daarmee kan worden gesteld dat het openbare paden betreffen zoals bedoeld in artikel 4 van de Wegenwet.

 

Met de gemeente zijn wij van mening dat dit deel van de zienswijze geen aanleiding geeft tot het wijzigen van de ontwerp-wegenlegger. Na vaststelling van de wegenlegger is het openbare areaal duidelijk en kan in overleg worden bepaald of kades formeel moeten worden opengesteld voor wandelaars.

 

Ad 3.

Het opstellen van een wegenlegger is een langlopend project. Bij aanvang van het project worden de komgrenzen geïnventariseerd en wordt de besluitvorming in gang gezet. Tijdens de periode van besluitvorming en opmaak van de wegenlegger is het mogelijk dat wijzigingen ontstaan. Deze wijzigingen worden meegenomen bij vaststelling van de volgende wijzigings- of nieuwe wegenlegger.

 

Met de gemeente zijn wij van mening dat dit deel van de zienswijze geen aanleiding geeft tot het wijzigen van de ontwerp-wegenlegger.

 

2.6 Zienswijze Indiener 6

In de zienswijze wordt aangegeven dat het van groot belang is dat de hekken op de Tiendweg (wegnr. 57) ter afscheiding voor overstekend vee blijven bestaan. In de praktijk blijken mensen die gebruik maken van de Tiendweg de hekken nagenoeg nooit te sluiten na passeren. Daarnaast wordt het weiland van Indiener 6 gebruikt om de hond uit te laten ondanks dat er bordjes “verboden toegang” zijn geplaatst. Dit levert gevaar op voor het vee in verband met de Neospora-bacterie die een hond via uitwerpselen kan overbrengen. Gebruikers van de Tiendweg laten soms afval achter bij hun wandeling.

 

Indiener vindt het prima dat de weg wordt gebruikt maar verzoekt om het gebruik beter te reguleren en automatisch sluitende hekken te plaatsen.

 

Reactie Gedeputeerde Staten

De zienswijze richt zich niet tegen de openbare status van de weg, alleen tegen het gedrag van de gebruiker. Het gedrag van de gebruiker wordt niet geregeld in de Wegenwet en daaruit voortvloeiend in de wegenlegger.

 

Met de gemeente zijn wij van mening dat de ingediende zienswijze geen aanleiding geeft tot het wijzigen van de ontwerp-wegenlegger.

 

2.7 Zienswijze Indiener 7

In de zienswijze wordt aangegeven dat de weg gelegen op eigendom van Indiener 7 (Oudelandseweg, wegnr. 2060505) niet hoeft te worden opgenomen in de wegenlegger. In de zienswijze wordt verzocht om de weg te verwijderen uit de wegenlegger.

 

Reactie Gedeputeerde Staten

De Oudelandseweg komt voor als openbare weg in de wegenlegger van Ouderkerk onder wegnr. 13. De weg is vrij toegankelijk en wordt gebruikt voor afwikkeling van verkeer en ontsluiting van woningen en percelen en voldoet daarmee aan de voorwaarden zoals genoemd in artikel 4 van de Wegenwet. De weg is niet onttrokken aan het openbaar verkeer.

 

Met de gemeente zijn wij van mening dat de zienswijze geen aanleiding geeft tot het wijzigen van de ontwerp-wegenlegger.

 

2.8 Zienswijze Indiener 8

In de zienswijze wordt aangegeven dat het onderhoud van de Verbindingsweg (wegnr. 16) bij de gemeente Krimpenerwaard ligt. Dit blijkt uit:

 

  • 1.

    Afspraken die zijn gemaakt met de voormalige gemeente Nederlek in de brief van 14-8-2006 met kenmerk 2006009081 aan de gemeente Nederlek;

  • 2.

    De BGT;

  • 3.

    De website van Rijkswaterstaat waarbij alle wegbeheerders worden aangegeven.

Reactie Gedeputeerde Staten

Uit luchtfoto’s blijkt dat de Verbindingsweg in de periode 2010-2011 is aangelegd. Omdat de vigerende wegenlegger van eerdere datum is, is niet vanuit de wegenlegger te achterhalen wie onderhoudsplichtige is van de weg.

 

Ad. 1

In de genoemde brief van de gemeente Krimpen aan den IJssel aan de gemeente Nederlek wordt aangegeven dat de gemeente Nederlek verantwoordelijk wordt voor het onderhoud van de weg en wordt verzocht aan de gemeente Nederlek om dit te bevestigen. In reactie op deze brief heeft de gemeente Nederlek op 17 augustus 2006 per brief met kenmerk 0602849 aangegeven dat het onderhoud de eerste 20 jaar komt te liggen bij de aannemer omdat de aanbesteding plaatsvindt op basis van een DBM (Design, Build, Maintain) contract. De provincie Zuid-Holland wordt op de hoogte gebracht van dit standpunt van de gemeente Nederlek.

 

Op 16 oktober 2006 reageert de gemeente Nederlek nogmaals op de brief van de gemeente Krimpen aan den IJssel en geeft daarbij aan dat over de aspecten eigendom, beheer en onderhoud nog contact wordt opgenomen om nadere afspraken te maken. Er zijn geen bewijzen terug gevonden waaruit blijkt dat er een vervolg is gegeven aan deze brief.

 

Ad. 2

De BGT is een basisregistratie, maar registreert formeel geen onderhoudsplichtigen. De registratie van onderhoudsplichtigen vindt plaats in de wegenlegger. De BGT kan dan ook niet als bewijs voor onderhoudsverplichting worden gebruikt.

 

Ad. 3

De site van Rijkswaterstaat geeft een overzicht van alle wegbeheerders in Nederland, maar dit is geen registratie die is gebaseerd op achterliggende wetgeving. Daarnaast wordt de beheerder genoemd, maar niet de onderhoudsplichtige. Uit deze kaart kan geen formele onderhoudsverplichting worden afgeleid.

 

Samenvattend blijkt dat er geen duidelijke afspraken zijn terug gevonden of zijn gemaakt over het onderhoud van deze weg. Verder is nog niet aantoonbaar wie gedurende meer dan 10 achtereenvolgende jaren onderhoud heeft uitgevoerd en daarmee onderhoudsplichtige is op basis van artikel 15, lid 2 van de Wegenwet, gezien het jaar waarin de weg is aangelegd.

 

Op basis van artikel 16 van de Wegenwet moet de gemeente waarin de weg is gelegen erop toezien dat de weg in goede staat verkeert. Dit blijkt uit de vermelding van de gemeente Krimpenerwaard in kolom X. Omdat het onderhoud niet nader is geregeld zal de gemeente Krimpenerwaard hiermee ook verantwoordelijk zijn voor het onderhoud. Mocht de weg toch zijn aangelegd op basis van een “DBM” contract, dan heeft dit geen invloed op de vermelding in de wegenlegger. De gemeente Krimpenerwaard blijft daarbij formeel onderhoudsplichtige, er zijn in dat geval alleen aanvullende afspraken gemaakt over de feitelijke uitvoering en betaling van het onderhoud.

 

Met de gemeente zijn wij van mening dat de zienswijze aanleiding geeft tot wijziging van de ontwerp-wegenlegger waarbij we opmerken dat bovenstaande eveneens van toepassing is op het naastgelegen fietspad.

 

2.9 Zienswijze Indiener 9

In de zienswijze wordt aangegeven dat Indiener 9 graag afstand wil doen van het stukje eigendom van de Schoonouwenseweg.

 

Reactie Gedeputeerde Staten

De zienswijze is een verzoek tot eigendomsoverdracht. Eigendommen worden niet geregeld in de wegenlegger.

 

Met de gemeente zijn wij van mening dat de zienswijze geen aanleiding geeft tot het wijzigen van de ontwerp-wegenlegger, maar wel is gebleken dat de schrijfwijze van de Schoonouwenseweg (wegnr. 1971303) moet worden gewijzigd.

 

2.10 Zienswijze Indiener 10

In de zienswijze wordt aangegeven dat de toegangsweg naar het adres Provincialeweg Oost 44 particulier eigendom is en geen openbare weg. Toegang tot 2 andere bewoners is geregeld via “recht van overpad” in een notariële akte.

 

Reactie Gedeputeerde Staten

De toegangsweg naar het adres Provincialeweg Oost 44 is opgenomen in de ontwerp wegenlegger onder wegnr. 1971281,1. Deze weg is eveneens vermeld in de vigerende wegenlegger van de gemeente Haastrecht onder wegnr. 4, destijds als verbinding naar het overzetveer Hekendorp.

 

De weg wordt tot op heden gebruikt ter ontsluiting van woningen.

 

Er is niet gebleken dat er een onttrekking aan het openbaar verkeer heeft plaatsgevonden. Na nader onderzoek blijkt dat de weg niet geheel overeenkomstig het tracé uit de wegenlegger van de gemeente Haastrecht, wegnr. 4 is overgenomen. De openbare weg is volledig gelegen op het perceel kadastraal bekend gemeente Haastrecht, sectie F, perceelnr. 455 en loopt tot aan de IJssel. Het weggedeelte gelegen op het perceel kadastraal bekend gemeente Haastrecht, sectie F, perceelnr. 499 komt niet voor in de wegenlegger van Haastrecht.

 

Met de gemeente zijn wij van mening dat de zienswijze aanleiding geeft tot het wijzigen van de ontwerp-wegenleggerkaart.

 

2.11 Controle van de ingediende ontwerp-wegenlegger en verwijzing naar historie

Bij de ontwerp-wegenlegger is een verwijzingslijst opgesteld waarin wordt verwezen naar de herkomst van de openbare status van elke weg. In de opgestelde lijst wordt verwezen naar niet vastgestelde wegenleggers van de voormalige gemeenten Ouderkerk en Nederlek.

 

Voor een juiste verwijzing moeten de geldende vastgestelde wegenleggers worden gebruikt van de voormalige gemeenten waaruit Ouderkerk en Nederlek zijn ontstaan.

 

Wij zijn van mening dat de wijzigingslijst op dit punt moet worden gewijzigd.

 

 

 

 

 

2.12 Afwijkingen van het opgemaakte ontwerp

Op basis van onze reactie op de zienswijzen en op basis van de na bestudering van de ontwerp-wegenlegger geconstateerde wijzigingen in de verwijzingslijst moeten naar onze mening de onderstaande gegevens worden aangepast in rood (om onderscheid te duiden is cursief de doorhaling).

 

Wegnr. 41

Wegnr. 44

Wegnr. 46

Wegnr. 46,1

Wegnr. 47

Wegnr. 55

Wegnr. 56

Wegnr. 999901 t/m wegnr. 999924

Wegnr. 999926 t/m 999964.

Wegnr. 999966 t/m wegnr. 999967

Wegnr. 999991

Wegnr. 999994

Wegnr. 999997

Wegnr. 1309500

Wegnr. 1325414

Wegnr. 1325414.1

Wegnr. 2037048,1

Wegnr. 2037048,3

 

In kolom VII “Staatbosbeheer” wijzigen in “Groenalliantie Midden-Holland en omstreken” en in kolom VIII toevoegen “het gehele onderhoud”.

 

Wegnummer 5.

Va

Vb

Vb

Vb

Vc

Verharding

Breedte1

Breedte2

Breedte3

Lengte

Asfalt

2,3  2,8

1777 47

Halfverhard

1,8

271

Beton (brugdek)

3,3

13

Halfverhard

1,8

697

Beton (brugdek)

1,9

20

Halfverhard

1,8

303

Beton (brugdek)

1,9

21

Halfverhard

1,8

405

 

Wegnummer 6.

I

II

III

IV

Weg-nummer

Straatnaam

Richting

Beperking

6

Boezemmolenpad

Van de grens van de bebouwde kom van Haastrecht in oostelijke en zuidelijke en wederom oostelijke richting tot de Zijdeweg (wegnr. 1971178 8).

Fietspad

 

Wegnummer 6.

Va

Vb

Vb

Vb

Vc

Verharding

Breedte1

Breedte2

Breedte3

Lengte

Betontegels

2,3

6

Kunststof (brugdek)

3

24

Asfalt  Halfverhard

2

1112

 

Wegnummer 8.

I

II

Weg-nummer

Straatnaam

8

Zijdestraat  Zijdeweg

 

Wegnr . 16

Va

Vb

Vb

Vb

Vc

VI

VII

Verharding

Breedte1

Breedte2

Breedte3

Lengte

Kunstwerk

Onderhoudsplicht

Asfalt

7,9

173

De gemeente Krimpen aan den IJssel  De gemeente Krimpenerwaard

 

Wegnr . 16.01

Va

Vb

Vb

Vb

Vc

VI

VII

Verharding

Breedte1

Breedte2

Breedte3

Lengte

Kunstwerk

Onderhoudsplicht

Asfalt

3,8

193

De gemeente Krimpen aan den IJssel  De gemeente Krimpenerwaard

 

Wegnr . 1971178

Va

Vb

Vb

Vb

Vc

Verharding

Breedte1

Breedte2

Breedte3

Lengte

Asfalt  Halfverhard

2,2

1122

Beton (brugdek)

3,3

3

Asfalt

2,2

502

 

Wegnummer 1971303.

I

II

III

IV

Weg-nummer

Straatnaam

Richting

Beperking

1971303

Schoonouwerseweg  Schoonouwenseweg

Van de grens van de bebouwde kom van Stolwijk in oostelijke en zuidelijke richting tot de Bergweg (wegnr. 38).

Geen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanpassing van de wegenleggerkaart

 

Aanpassing van de verwijzingslijst

Wegnaam

Wegnummer

Ontstaan uit

Beijersewegje

2060428

Stolwijk 32 en 36, Ouderkerk 2 Gouderak 4

C.G. Roosweg met parallelweg en voetpaden

2037082

Herinrichting Krimpen en Nederlek 1 Lekkerkerk 11

Geen

2037157,1

WHW en Ouderkerk 10 Ouderkerk aan den IJssel 15

Gouderakse Tiendweg

2060437

Ouderkerk 3 Gouderak 5

Het Weegje

2060521

Ouderkerk 4 Ouderkerk aan den IJssel 8

Hillekade

2060527

Ouderkerk 16 Ouderkerk aan den IJssel 14

Hoekseweg

2037057

Nederlek 17 Lekkerkerk 17

IJsseldijk-Noord met zijtak

2060502

Ouderkerk 1 Ouderkerk aan den IJssel 1

IJsseldijk-West

2060457

Ouderkerk 1 Ouderkerk aan den IJssel 1

Kattendijk

2060486

Ouderkerk 1 Gouderak 1

Kerkweg

2060494

Ouderkerk 14 Ouderkerk aan den IJssel 2

Kerkweg met fiets- en voetpad

2037203

WHW ged., Nederlek 3 Lekkerkerk 2

Lageweg

2060546

Ouderkerk 7 Ouderkerk aan den IJssel 6

Landscheidingskade

2060549

Ouderkerk 10 Ouderkerk aan den IJssel 15

Lange Tiendweg

2060518

Ouderkerk 4 Gouderak 6

Middelblok

2060538,1

Ouderkerk 1 Gouderak 2

Middelblok met zijtak

2060538

Ouderkerk 1 Gouderak 2

N 207, Schoonhovenseweg met fietspaden en voetpaden

1971270

Goederak Gouderak 7 en Stolwijk 39

N 476, Boezemweg

2037122

Nederlek 2 Lekkerkerk 15

Nesse Tiendweg

2060410

Ouderkerk 4 Ouderkerk aan den IJssel 8

Nieuwlandsekade

2060458

Ouderkerk 9 v.n.v. en WHW ged.

Noord

2037080

Nederlek 21 Krimpen aan de Lek 2 en v.n.v.

Opperduit

2037168

WHW ged., Nederlek 21 Lekkerkerk 1

Oudelandseweg

2060505

Ouderkerk 13 Ouderkerk aan den IJssel 3

Prins Bernhardstraat

2037081

Nederlek 19 Lekkerkerk 19

Schaapjeszijde

2060441

Ouderkerk 6 Ouderkerk aan den IJssel 5

Scheepmakersstraat

2037229

Nederlek 20 Lekkerkerk 18

Schuwacht

2037040

Nederlek 21 Lekkerkerk 1

’t Smalle Kampje

2037250

Nederlek 23 v.n.v.

Tiendweg-Oost

2037173

WHW ged., Nederlek 16 Lekkerkerk 6

Tiendweg-Oost

2060475

Ouderkerk 11 Ouderkerk aan den IJssel 9

Tiendweg-West met zijtak

2060484

Ouderkerk 11 Ouderkerk aan den IJssel 10

Veerstalblok

2060433

Ouderkerk 1 Gouderak 2 en v.n.v.

Veerstalblok

2060539

Ouderkerk 1 Gouderak 2 en v.n.v.

Weidelaan

2037153

Nederlek 24 v.n.v.

Wetering-Oost

2037155

WHW ged., Nederlek 13 Lekkerkerk 4

Wetering-West

2037086

WHW ged., Nederlek 12 Lekkerkerk 5

 

2.13 Conclusie

Op grond van de ingebrachte zienswijzen, onze reactie daarop en de vermelde afwijkingen in de verwijzingslijst zijn wij voornemens de ontwerp-wegenlegger te wijzigen. Artikel 35, tweede lid, van de Wegenwet schrijft voor dat wij alvorens over te gaan tot vaststelling van een gewijzigd ontwerp, eerst afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht toepassen.

3. Toepassing afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht

Het ontwerp besluit tot vaststelling van de wegenlegger van de gemeente Krimpenerwaard hebben wij gestuurd naar de bij ons bekende belanghebbenden en naar degene die bij de gemeente Krimpenerwaard eerder een zienswijze hebben ingediend. Wij hebben de gelegenheid geboden om binnen de periode van zes weken na bekendmaking van het ontwerp besluit schriftelijk of mondeling zienswijzen bij ons in te dienen.

Van deze mogelijkheid is gebruik gemaakt.

 

3.1 Zienswijze

Indiener geeft in de pro forma zienswijze aan dat Indiener in het ontwerp van wijzigingen voor een groot aantal wegen en kunstwerken is aangemerkt als onderhoudsplichtige. Voor een groot deel van deze wegen en kunstwerken voert Indiener geen beheer en onderhoud uit en is daarmee ten onrechte aangemerkt als onderhoudsplichtige. Omdat veel onduidelijkheid bestond over de ligging van de diverse paden waar Indiener als onderhoudsplichtige is aangemerkt heeft een aanvullend overleg plaatsgevonden op 18 januari 2021 tussen vertegenwoordigers van Indiener en de provincie Zuid-Holland en is concreet aangegeven welke wegen en kunstwerken niet in onderhoud zijn bij Indiener.

 

Daarnaast is aangegeven dat er nog onduidelijkheid bestaat of de gemeente Krimpenerwaard het gezag heeft over Indiener als onderhoudsplichtige. Deze verantwoordelijkheid zou ook bij het Hoogheemraadschap kunnen liggen.

 

Reactie Gedeputeerde Staten

De ingediende zienswijze en het aanvullend overleg geeft in sommige gevallen aanleiding tot het wijzigen van het ontwerp van wijzigingen.

 

Daar waar de zienswijze geen reden tot wijziging geeft is alsnog gebleken dat de wegen met kunstwerken binnen het onderhoudsgebied van Indiener vallen.

 

Van de volgende kunstwerken wordt alleen het natte profiel onderhouden door Indiener. De constructie van de duiker blijkt in de praktijk weinig onderhoud te vragen. Daarom is niet duidelijk aantoonbaar wie het onderhoud uitvoert. Er zijn geen afspraken gemaakt over het onderhoud van deze duikers bij aanleg van het fietspad. In zijn algemeenheid wordt bij nieuw aangelegde wegen en paden bepaald dat de wegbeheerder onderhoudsplichtige is van de constructie van de kunstwerken onder de weg vanwege het belang van het kunstwerk voor de weg. Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is onderhoudsplichtige van de fietspaden waaronder de duikers zijn gelegen en is daarmee onderhoudsplichtig voor de volgende duikers:

 

  • Wegnr. 46 kunstwerk b t/m d.

  • Wegnr. 47 kunstwerk b t/m l.

Kunstwerk a in wegnr. 47 betreft een brug. Deze brug wordt in de praktijk onderhouden door het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard waardoor zij op basis van verjaring onderhoudsplichtig zijn.

 

Wegnr. 56 (Elserkade) wordt vermeld onder wegnr. 11 in de wegenlegger van de voormalige gemeente Berkenwoude. Wegnr. 1309500 (Graafkade) wordt vermeld onder wegnr. 6 in de wegenlegger van de voormalige gemeente Berkenwoude. Als onderhoudsplichtige van beide wegen is het waterschap vermeld. Uit verder onderzoek is niet gebleken dat dit onderhoud is overgedragen aan Indiener. In de praktijk voert Staatsbosbeheer het onderhoud uit zowel in opdracht van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard als in opdracht van Indiener. Daarmee is niet duidelijk aantoonbaar dat de onderhoudsverplichting volledig onder de verantwoordelijkheid van de Indiener wordt uitgevoerd. Hieruit kan worden geconcludeerd dat geen sprake is van verjaring van de onderhoudsplicht waardoor het hoogheemraadschap verantwoordelijk blijft voor het onderhoud.

 

Kunstwerk a in wegnr. 999994 heeft een inlaat. Gezien het belang van deze duiker voor het beheersen van het waterpeil wordt het onderhoud in de praktijk uitgevoerd door het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Op basis van verjaring is het hoogheemraadschap hiermee onderhoudsplichtige geworden.

 

Wegnr. 999960 blijkt in de praktijk niet meer aanwezig te zijn. Op het aangegeven tracé ligt dan ook geen openbare weg.

 

Wegnr. 1971312 (Steinsestiendweg) wordt door Indiener onderhouden op basis van dezelfde afspraken als de overige wegen in het gebied van Indiener. Daarmee ligt de onderhoudsverplichting bij Indiener. De duikers onder de weg zijn in het kader van de Wet Herverdeling Wegenbeheer mee overgedragen aan de gemeente. De onderhoudsverplichting van deze duikers is niet overgedragen aan Indiener.

 

Op basis van artikel 16 uit de Wegenwet heeft de gemeente binnen haar gebied de verantwoordelijkheid om te zorgen dat de wegen verkeren in goede staat, tenzij artikel 17 van toepassing is. In dit artikel van de Wegenwet wordt bepaald dat het reglement van het waterschap kan aangeven dat zij verantwoordelijk zijn voor de zorg van de wegen binnen haar gebied. In het reglement van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is aangegeven dat zij zorg dragen voor alle openbare wegen buiten de bebouwde kom, mits voor 19 februari 2003 die zorg berustte bij een rechtsvoorganger van het waterschap.

 

Omdat de paden nieuw zijn aangelegd en op basis van verjaring openbaar zijn geworden is er geen sprake van dat de zorg voor deze paden bij het waterschap heeft berust. Daarmee is de gemeente Krimpenerwaard verantwoordelijk om te zorgen dat de wegen in goede staat verkeren.

 

3.2 Afwijkingen van het opgemaakte ontwerp van wijzigingen

Op basis van onze reactie op de zienswijze moeten naar onze mening de onderstaande gegevens worden aangepast in rood (oranje is de doorhaling).

 

Wegnr . 46

Kolom VI

Kolom VII

Kolom VIII

Kolom X

  • b.

    Duiker van kunststof buizen 337.- m. voor het einde van de weg. Lengte: 10.- m. diameter tussen 0.30 en 0.60 m.

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Het gehele onderhoud

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

  • c.

    Duiker van pvc-buizen 190.-m. voor het einde van de weg. Lengte: 11.80 m. Diameter tussen 0.30 en 0.60 m.

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Het gehele onderhoud

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

  • d.

    Duiker van kunststofbuizen 68.- m. voor het einde van de weg. Lengte: 7.10 m. Diameter tussen 0.30 en 0.60 m.

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Het gehele onderhoud

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

 

 

Wegnr . 47

Kolom VI

Kolom VII

Kolom VIII

Kolom X

  • a.

    Vaste houten brug aan het begin van de weg. Lengte: 11.20 m. Rijbreedte: 2.70 m.

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Het gehele onderhoud

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

  • b.

    Duiker van pvc-buizen 244.- m. voorbij het begin van de weg. Diameter: tussen 0.30 en 0.60 m.

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Het gehele onderhoud

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

  • c.

    Duiker van pvc-buizen 397.- m. voorbij het begin van de weg. Diameter tussen 0.30 en 0.60 m.

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Het gehele onderhoud

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

  • d.

    Duiker van pvc-buizen 446.- m. voorbij het begin van de weg. Diameter tussen 0.30 en 0.60 m.

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Het gehele onderhoud

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

  • e.

    Duiker van pvc-buizen 513.- m. voorbij het begin van de weg. Diameter tussen 0.30 en 0.60 m.

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Het gehele onderhoud

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

  • f.

    Duiker van pvc-buizen 610.- m. voorbij het begin van de weg. Diameter tussen 0.30 en 0.60 m.

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Het gehele onderhoud

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

  • g.

    Duiker van pvc-buizen 651.- m. voorbij het begin van de weg. Diameter tussen 0.30 en 0.60 m.

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Het gehele onderhoud

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

  • h.

    Duiker van pvc-buizen 685.- m. voorbij het begin van de weg. Diameter tussen 0.30 en 0.60 m.

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Het gehele onderhoud

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

  • i.

    Duiker van pvc-buizen 724.- m. voorbij het begin van de weg. Diameter tussen 0.30 en 0.60 m.

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Het gehele onderhoud

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

  • j.

    Duiker van pvc-buizen 749.- m. voorbij het begin van de weg. Diameter tussen 0.30 en 0.60 m.

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Het gehele onderhoud

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

  • k.

    Duiker van pvc-buizen 762.- m. voorbij het begin van de weg. Diameter tussen 0.30 en 0.60 m.

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Het gehele onderhoud

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

  • l.

    Duiker van pvc-buizen 882.- m. voorbij het begin van de weg. Diameter tussen 0.30 en 0.60 m.

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Het gehele onderhoud

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

 

Wegnr . 56

Kolom Va

Kolom Vb

Kolom Vc

Kolom VII

Kolom VIII

Kolom X

Asfalt

3,50

47,00

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Het gehele onderhoud

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Onverhard

643,00

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Het gehele onderhoud

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

 

Kolom VI

Kolom VII

Kolom VIII

Kolom X

  • a.

    Duiker 98.- m. voorbij het begin van de weg. Lengte: 9.70 m. Diameter groter als 0.60 m.

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Het gehele onderhoud

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

 

Wegnr . 1309500

Kolom Va

Kolom Vb

Kolom Vc

Kolom VII

Kolom VIII

Kolom X

Onverhard

195,00

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Het gehele onderhoud

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

 

Wegnr . 999994

Kolom VI

Kolom VII

Kolom VIII

Kolom X

  • a.

    Duiker van betonbuizen met inlaatvoorziening 479.- m. voorbij het begin van de weg. Diameter: groter als 0.60 m.

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Het gehele onderhoud

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

 

Wegnr . 999960

Kolom I

Kolom II

Kolom III

Kolom IV

Kolom Va

Kolom Vc

Kolom VI

Kolom VII

999960,000

Geen

Van wegnr. 999961 in zuidelijke en zuidoostelijke richting tot 8.- m. voor de oostgrens van het perceel kadastraal bekend gemeente Lekkerkerk, sectie B, perceelnr. 1934.

Voetpad

Onverhard

114,0

Geen

Staatsbosbeheer

 

 

Wegnr . 1971312

De opmerkingen in kolom XI komen te vervallen bij de aangegeven regels.

 

Kolom Va

Kolom Vb

Kolom Vc

Kolom VII

Kolom VIII

Kolom X

Kolom XI

Onverhard

1260,00

De gemeente Krimpenerwaard Groenalliantie Midden-Holland en omstreken

Het gehele onderhoud

De gemeente Krimpenerwaard

Overeenkomstig de beheersovereenkomst tussen de gemeente Vlist en het Natuur- en recreatieschap Krimpenerwaard d.d. 17 december 2010 met kenmerk V110/7042 wordt het feitelijk beheer uitgevoerd door het Natuur- en recreatieschap Krimpenerwaard.

Beton (brugdek)

2,7

2,00

De gemeente Krimpenerwaard Groenalliantie Midden-Holland en omstreken

Het gehele onderhoud

De gemeente Krimpenerwaard

Overeenkomstig de beheersovereenkomst tussen de gemeente Vlist en het Natuur- en recreatieschap Krimpenerwaard d.d. 17 december 2010 met kenmerk V110/7042 wordt het feitelijk beheer uitgevoerd door het Natuur- en recreatieschap Krimpenerwaard.

Onverhard

1003,00

De gemeente Krimpenerwaard Groenalliantie Midden-Holland en omstreken

Het gehele onderhoud

De gemeente Krimpenerwaard

Overeenkomstig de beheersovereenkomst tussen de gemeente Vlist en het Natuur- en recreatieschap Krimpenerwaard d.d. 17 december 2010 met kenmerk V110/7042 wordt het feitelijk beheer uitgevoerd door het Natuur- en recreatieschap Krimpenerwaard.

Beton (brugdek)

3,0

2,00

De gemeente Krimpenerwaard Groenalliantie Midden-Holland en omstreken

Het gehele onderhoud

De gemeente Krimpenerwaard

Overeenkomstig de beheersovereenkomst tussen de gemeente Vlist en het Natuur- en recreatieschap Krimpenerwaard d.d. 17 december 2010 met kenmerk V110/7042 wordt het feitelijk beheer uitgevoerd door het Natuur- en recreatieschap Krimpenerwaard.

Onverhard

507,00

De gemeente Krimpenerwaard Groenalliantie Midden-Holland en omstreken

Het gehele onderhoud

De gemeente Krimpenerwaard

Overeenkomstig de beheersovereenkomst tussen de gemeente Vlist en het Natuur- en recreatieschap Krimpenerwaard d.d. 17 december 2010 met kenmerk V110/7042 wordt het feitelijk beheer uitgevoerd door het Natuur- en recreatieschap Krimpenerwaard.

Hout (brugdek)

2,2

5,00

De gemeente Krimpenerwaard Groenalliantie Midden-Holland en omstreken

Het gehele onderhoud

De gemeente Krimpenerwaard

Overeenkomstig de beheersovereenkomst tussen de gemeente Vlist en het Natuur- en recreatieschap Krimpenerwaard d.d. 17 december 2010 met kenmerk V110/7042 wordt het feitelijk beheer uitgevoerd door het Natuur- en recreatieschap Krimpenerwaard.

Onverhard

4,00

De gemeente Krimpenerwaard Groenalliantie Midden-Holland en omstreken

Het gehele onderhoud

De gemeente Krimpenerwaard

Overeenkomstig de beheersovereenkomst tussen de gemeente Vlist en het Natuur- en recreatieschap Krimpenerwaard d.d. 17 december 2010 met kenmerk V110/7042 wordt het feitelijk beheer uitgevoerd door het Natuur- en recreatieschap Krimpenerwaard.

 

Kolom VI

Kolom VII

Kolom VIII

Kolom X

Kolom XI

  • m.

    Vaste betonnen brug 1446.- m. voorbij het begin van de weg. Lengte: 1.90 m. Breedte: 2.70 m.

De gemeente Krimpenerwaard Groenalliantie Midden-Holland en omstreken

Het gehele onderhoud

De gemeente Krimpenerwaard

Overeenkomstig de beheersovereenkomst tussen de gemeente Vlist en het Natuur- en recreatieschap Krimpenerwaard d.d. 17 december 2010 met kenmerk V110/7042 wordt het feitelijk beheer uitgevoerd door het Natuur- en recreatieschap Krimpenerwaard.

  • s.

    Betonnen brug 1098.- m. voor het einde van de weg. Lengte: 2.20 m. Breedte: 3.00 m.

De gemeente Krimpenerwaard Groenalliantie Midden-Holland en omstreken

Het gehele onderhoud

De gemeente Krimpenerwaard

Overeenkomstig de beheersovereenkomst tussen de gemeente Vlist en het Natuur- en recreatieschap Krimpenerwaard d.d. 17 december 2010 met kenmerk V110/7042 wordt het feitelijk beheer uitgevoerd door het Natuur- en recreatieschap Krimpenerwaard.

  • u.

    Vaste houten brug 544.- m. voor het einde van de weg. Lengte: 5.- m. Breedte: 2.20 m.

De gemeente Krimpenerwaard Groenalliantie Midden-Holland en omstreken

Het gehele onderhoud

De gemeente Krimpenerwaard

Overeenkomstig de beheersovereenkomst tussen de gemeente Vlist en het Natuur- en recreatieschap Krimpenerwaard d.d. 17 december 2010 met kenmerk V110/7042 wordt het feitelijk beheer uitgevoerd door het Natuur- en recreatieschap Krimpenerwaard.

 

4. Conclusie

Nu gebleken is dat meerdere ingediende zienswijzen aanleiding geven om wijzigingen in de ontwerp-wegenlegger aan te brengen, kan de ontwerp-wegenlegger met inachtneming van de voornoemde wijzigingen worden vastgesteld.

 

BESLUITEN

  • 1.

    Gelet op artikel 35, eerste lid van de Wegenwet;

  • 2.

    Gelet op het Wegenleggerbesluit;

  • 3.

    Overwegende de ingekomen zienswijzen en onze reactie daarop;

Artikel I

De volgende wegenleggers in te trekken:

Wegenlegger van de voormalige gemeente Bergambacht vastgesteld d.d. 11 december 1987, nr. B4679);

Wegenlegger van de voormalige gemeente Krimpen aan de Lek vastgesteld d.d. 12 februari 1980;

Wegenlegger van de voormalige gemeente Lekkerkerk vastgesteld d.d. 18 november 1980;

Wegenlegger van de voormalige gemeente Ouderkerk aan den IJssel vastgesteld d.d. 23 mei 1978;

Wegenlegger van de voormalige gemeente Gouderak vastgesteld d.d. 19 maart 1984;

Wegenlegger van de voormalige gemeente Schoonhoven vastgesteld d.d. 15 november 1983;

Wegenlegger van de voormalige gemeente Vlist vastgesteld d.d. 16 december 1983;

Wegenlegger van de voormalige gemeente Haastrecht vastgesteld d.d. 11 december 1984;

Wegenlegger van de voormalige gemeente Stolwijk vastgesteld d.d. 11 december 1984.

Artikel II

De wegenlegger van de gemeente Krimpenerwaard van 12 november 2019 vast te stellen, met in achtneming van de in rood aangebrachte wijzigingen.

Artikel III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na datum van publicatie in het provinciaal blad.

Den Haag,

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland,

Namens deze,

mr. D.P. Boddé

Hoofd Eenheid Juridische Expertise en Handhaving

Dienst Beheer Infrastructuur

Beroep en voorlopige voorziening

Tegen dit besluit staat ingevolge artikel 8:1 van de Algemene wet bestuursrecht beroep binnen zes weken na de dag van verzending open bij de Rechtbank ’s-Gravenhage, sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag (bezoekadres: Prins Clauslaan 60 te Den Haag).

 

Wij verzoeken u een kopie van uw beroepschrift te zenden aan:

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag.

 

Krachtens artikel 6:16 van de Awb schorst het beroep de werking van dit besluit niet. Gelet hierop kan – als tegen dit besluit beroep wordt aangetekend – ingevolge artikel 8:81 van de Awb bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank 's-Gravenhage, sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag (bezoekadres: Prins Clauslaan 60 te Den Haag) een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening worden ingediend.

 

Wij verzoeken u een kopie van het verzoek om een voorlopige voorziening te zenden aan:

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag.

 

 

Naar boven