2022D30840 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening over de inwerkingtreding van de Omgevingswet en het Digitaal Stelsel Omgevingswet (o.a. Kamerstuk 33 118, nr. 233).

De voorzitter van de commissie, Hagen

De adjunct-griffier van de commissie, Honsbeek

Nr

Vraag

   

1

Hoeveel gemeenten zijn klaar voor de invoering van de Omgevingswet en het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)?

2

Hoeveel gemeenten zijn nog niet klaar voor de invoering van de Omgevingswet en het DSO, en hoeveel van deze gemeenten zijn nog wel op tijd klaar?

3

Hoeveel gemeenten vragen om uitstel van de invoering van de Omgevingswet en het DSO?

4

Wat zijn nu nog de knelpunten die een tijdige invoering in de weg zitten? En voor hoeveel vertragingen (afgemeten in tijd) zouden deze knelpunten kunnen leiden?

5

Zijn alle storingen per afgelopen 1 juli opgelost? Zo nee, hoeveel en welke storingen zijn dat? Per wanneer worden deze storingen wel opgelost?

6

Kunt u garanderen dat er geen grote problemen ontstaan na de invoering per 1 januari 2023?

7

Bent u er nog steeds zeker van dat de wet per 1 januari 2023 ingevoerd wordt? Hoe heeft u dat naar alle (rijks- en gemeente)ambtenaren gecommuniceerd?

8

Kunt u inzichtelijk maken van wie u kritiek gehad heeft om de invoering uit te stellen en kunt u daarbij inzichtelijk maken wat u met deze kritiek gedaan heeft?

9

Hoeveel gemeentelijke ambtelijke capaciteit is er met de invoering van de Omgevingswet en het DSO gemoeid?

10

Hoe groot zijn de (huidige en toekomstige) capaciteitsproblemen? Kunt u inzichtelijk maken hoeveel en bij welke (semi)overheden deze problemen bestaan?

11

Wordt er extra ambtelijke capaciteit vrijgemaakt na de invoering van de Omgevingswet en het DSO?

12

Gaat het inzetten van ambtelijke capaciteit ten behoeve van de invoering van de Omgevingswet op dit moment en straks na invoering ten koste van de woningbouw? Zo ja, kunt u daarbij aangeven in welke mate?

13

Welke brancheorganisaties hebben nog niet in de werkplaatsen geoefend?

14

Zijn bewoners inmiddels wel betrokken bij de werkplaatsen? Zo nee, per wanneer worden bewoners wel betrokken?

15

Welke resultaten naar aanleiding van de bevindingen die afgestemd zijn met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven zijn terug te zien in het DSO?

16

Hoeveel klachten over interne intimidatie naar aanleiding van de invoering van de Omgevingswet zijn er geuit? Hoeveel gesprekken zijn hieruit voortgekomen? Hoeveel klachten zijn er gegrond verklaard? Wat is de status van deze klachten? Zijn er klachten geuit over de secretaris-generaal van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties? Kunt u aangeven van welke ministeries die klachten afkomstig zijn? Bent u voornemens om onderzoek te doen naar klachten over intimidatie naar aanleiding van de invoering van de Omgevingswet?

17

Klopt het dat vorig jaar de helft van de wethouders de Omgevingswet wilde uitstellen of afblazen? Zo ja, hoe groot is dat aandeel nu?

18

Hoeveel grote steden vinden de Omgevingswet nog steeds onuitvoerbaar en welke steden zijn dat?

19

Zitten alle gemeenten op dezelfde lijn als de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) als het om de invoering per 1 januari 2023 gaat? Zo nee, hoeveel gemeenten hebben een afwijkende mening?

20

Klopt het dat er in oktober een definitief besluit genomen wordt met betrekking tot het wel of niet doorgaan met de invoering van de Omgevingswet? Zo ja, hoe groot is de kans op een besluit tot het wel doorgaan met de invoering? Liggen er scenario’s klaar voor een besluit om niet door te gaan met de invoering? Zo ja, welke?

21

Hangt het besluit tot het wel of niet doorgaan af van het advies van het Adviescollege ICT-toetsing? Zo nee, waarom niet? Zo ja, is er dan nog voldoende tijd om de adviezen van het Adviescollege over te nemen en op tijd in te voeren? Kunt u in uw antwoord betrekken of er voldoende tijd is om te oefenen?

22

Kunnen gemeenten die nog niet zover zijn gebruik maken van het alternatief softwaresysteem, de tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM's)? Kunt u daarbij garanderen dat de TAM's niet langer dan één jaar nodig zijn?

23

Hangt het besluit tot wel of niet doorgaan af van het alternatief softwaresysteem, de TAM's?

24

Zijn de TAM's grootschalig getest? Zo ja, wat zijn de resultaten van deze testen? Zo nee, per wanneer worden TAM's grootschalig getest? En klopt het dat de VNG haar positie nog laat afhangen van het grootschalig testen van TAM's?

25

Welke wet is op 1 januari 2023 leidend, de oude of de nieuwe wet?

26

Wat zijn de (mogelijke) gevolgen van een besluit om niet door te gaan?

27

Wat zijn de (mogelijke) nadelen van een invoering per 1 januari 2023 en hoe risicovol zijn deze (mogelijke) nadelen?

28

Wat hebt u gedaan met de adviezen c.q. aanbevelingen c.q. risico-inschattingen van de Raad van State?

29

Is de uitspraak van brancheorganisaties Bovag en de Koninklijke Metaalunie, dat de invoering per 1 januari 2023 hen nog steeds onverantwoord lijkt, terecht? Kunt u uw antwoord nader toelichten?

30

Biedt het DSO voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) inmiddels de juiste praktische handreikingen om te kunnen werken met de nieuwe Omgevingswet?

31

Kunt u bevestigen dat de doelstelling en belofte van de Omgevingswet (en DSO) – namelijk een eenvoudiger en beter systeem voor het bedrijfsleven (en een minimale kwaliteitsniveau van het DSO gelijk aan het huidige AIM serviceniveau – nog steeds de absolute voorwaarde is voor inwerkingtreding van de Omgevingswet? Zo ja, kunt u garanderen dat per 1 januari 2023 is voldaan aan deze harde doelstelling en belofte?

32

Bent u bereid om een duidelijk besluit-tot-wel-of-niet-doorgaan-moment vast te stellen of 1 januari 2023 een realistische datum is voor inwerkingtreding met inachtneming van een robuuste oefen- en voorlichtingsperiode van zes maanden en een volwaardige mkb-toets alvorens de Omgevingswet in werking te laten treden?

33

Hoeveel vragenbomen ontbreken er nog in het DSO?

34

Wat verstaat u – gezien de huidige stand van zaken van de pilots met het DSO – onder een geslaagde mkb-toets inzake DSO?

35

Hoe gaat u de zes maanden oefentijd voor ondernemers organiseren aangezien de tijd dringt richting 1 januari 2023?

36

Kunt u garanderen dat bij inwerkingtreding van de Omgevingswet ook de incidentele mkb-gebruiker – en dus niet alleen de brancheorganisaties – een «eenvoudig en beter» systeem krijgt aangeboden?

37

Vindt u ook niet dat een DSO juist eenvoudig en beter zou moeten zijn voor de bakker, de garage, het metaalbedrijf om de hoek en dat de huidige werking van het DSO hier nog niet in voorziet? Zo ja, kunt u dan aangeven wanneer het implementeren van een vragenboom voor het MKB (zoals in AIM-module) gereed is, waardoor overbodige informatie en voorschriften worden gefilterd? Zo nee, deelt u dan de mening dat inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2023 onverantwoord is en uitstel van inwerkingtreding van de Omgevingswet nogmaals noodzakelijk is?

38

Onder welke omstandigheden bent u bereid om de invoering toch nog uit te stellen?

39

Kan aangegeven worden hoeveel provincies, gemeenten en waterschappen inmiddels aangesloten zijn op het DSO? Hoeveel liggen er nog niet op schema?

40

Kan aangegeven worden wat er concreet gebeurt wanneer de Omgevingswet op 1 januari 2023 inwerking zou treden, maar het DSO nog niet goed functioneert?

41

Waar kunnen medeoverheden terecht wanneer het DSO op 1 januari 2023 niet doet wat het zou moeten doen?

42

Waar kunnen burgers, bedrijven en andere belanghebbenden terecht als het DSO op 1 januari 2023 nog niet goed functioneert, maar de Omgevingswet wel inwerking is getreden?

43

Op welke wijze worden burgers, bedrijven en andere belanghebbende geïnformeerd over de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2023 als daartoe door de Eerste Kamer besloten wordt? Op welke wijze worden zij geïnformeerd over mogelijke problemen wanneer het DSO niet goed genoeg werkt?

44

Zijn er bij het ministerie signalen ontvangen van medeoverheden die liever zien dat de invoering van de Omgevingswet opnieuw wordt uitgesteld? Zo ja, hoeveel signalen zijn ontvangen?

45

Wat kan er na het advies van het Adviescollege ICT-toetsing nog concreet worden aangepast voor 1 januari 2023 aan het DSO, mocht blijken dat zij vinden dat op cruciale onderdelen verbeteringen nodig zijn?

Naar boven