33 118 Omgevingsrecht

Nr. 233 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR VOLKSHUISVESTING EN RUIMTELIJKE ORDENING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 mei 2022

Hierbij ontvangt u, zoals toegezegd tijdens het debat op 28 januari 2020 met de Eerste Kamer over de Invoeringswet Omgevingswet en zoals aangegeven tijdens het notaoverleg in de Tweede Kamer van 25 november 2020 (Kamerstuk 33 118, nr. 170), de maandrapportage van april 2022 Aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet.

De monitor krijgt wekelijks een update op de website van het interbestuurlijke Programma Aan de Slag. De monitor kunt u vinden via onderstaande link: https://aandeslagmetdeomgevingswet.nl/implementatie/voortgang-monitoring/aansluitmonitor/.

Daarnaast stuur ik u naar aanleiding van de motie van de leden Geurts en Boulakjar (Kamerstuk 33 118, nr. 229) meer informatie over de oefenresultaten van het mkb met het DSO. Het oefenen gebeurt onder meer in zogeheten werkplaatsen. In de bijlage vindt u meer informatie hoe dat in zijn werk gaat. In de volgende maandrapportage zal ik u op de hoogte stellen van de ervaringen van het mkb met het DSO.

De Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, H.M. de Jonge

Bijlage DSO en het oefenen met het mkb-bedrijfsleven

Betrokkenheid van het mkb bij het DSO

Tot en met eind mei 2022 loopt een Stakeholder Participatietraject DSO bedrijfsleven. Bedrijven en branches kunnen daarin aangeven wat hun verwachtingen en ervaringen zijn met het DSO. Vragen vanuit de deelnemers worden beantwoord en er wordt gelegenheid geboden om de behoefte aan een oefensessie of werkplaats aan te geven. Het doel is om gezamenlijk te komen tot een gebruiksvriendelijk omgevingsloket voor ondernemers.

Ondernomen acties

Bedrijven en belangenorganisaties oefenen zowel zelfstandig als in (georganiseerd) verband in zogeheten werkplaatsen met het DSO omgevingsloket. Bevindingen naar aanleiding van het oefenen worden zowel via het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) ingediend als via werkplaatsbegeleiders. De bevindingen worden meegenomen, afgehandeld en teruggekoppeld via de reguliere procedures en kanalen (van IPLO naar indiener, via website IPLO en tijdens terugkoppelmomenten in reguliere overleggen met het bedrijfsleven).

De door het interbestuurlijke programma Aan de Slag ondersteunde werkplaatsen worden in twee à drie (online) sessies voorbereid, daarna wordt de werkplaats gehouden. De ervaring leert dat de voorbereiding van een werkplaats een gemiddelde doorlooptijd kent van 4 tot 6 weken. In april is het team van Werkplaatsbegeleiders Bedrijfsleven samengesteld. Per week vinden gemiddeld drie tot vier werkplaatsen plaats. Op dit moment kunnen alle aanvragen voor Werkplaatsen Bedrijfsleven worden ingepland.

Voorbeelden

In april zijn een werkplaats en presentatie verzorgd tijdens een evenement van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Ook lopen de pilots met netbeheerder Stedin en WOW-portaal (veelgebruikte software door nutsbedrijven) door.

In april is gestart met de voorbereidingen voor werkplaatsen met:

  • Tennet en Netbeheer Nederland

  • VERAS (branchevereniging voor sloopaannemers en asbestverwijderingsbedrijven)

  • Koninklijke Nederlandse Slagers (KNSnet)

  • Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Productie Associatie (NOGEPA)

  • Koninklijke Horeca Nederland (KHN)

We verwachten vervolg en verdieping werkplaatsen in te kunnen plannen met:

  • Koninklijke Metaalunie

  • BOVAG

  • Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK)

  • Vereniging van Verf- en Drukinktfabrikanten (VVVF)

  • Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV)

  • Bouwend Nederland

  • Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA)

Proces voor het opvolgen van resultaten

Bevindingen die (in april) zijn ontvangen van oefenende (mkb) bedrijven zijn verwerkt en inmiddels beantwoord. De terugkoppeling aan de deelnemers van de afgeronde werkplaatsen vindt eind mei plaats.

Naar boven