2020D50282 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden. De vragen zijn op 4 december 2020 voorgelegd aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media.

De voorzitter van de commissie, Tellegen

De griffier van de commissie, De Kler

Nr.

Vraag

   

1

Wat is het restant van de negatieve herverdeeleffecten van de wijziging van de bekostiging van het wetenschappelijk onderwijs naar aanleiding van het advies van Commissie-Van Rijn?

2

Op welke onderdelen is er een onderuitputting? Wat is de verklaring hiervoor?

3

Hoeveel extra geld is er totaal vanwege corona geïnvesteerd in het onderwijs, in 2020 en in 2021?

4

Hoeveel studenten hebben via «online proctoring» tentamens gemaakt? Van hoeveel studenten hiervan heeft het «online proctoring» gefaald en is het tentamen ongeldig verklaard?

5

Wat zijn de opbrengsten tot nu toe van de inhaal- en ondersteuningsprogramma's die scholen (hebben) kunnen bieden naar aanleiding van de extra middelen die daarvoor zijn vrijgemaakt vanwege de coronacrisis?

6

Kan er een inschatting worden gegeven van het aantal studenten dat studievertraging heeft opgelopen als gevolg van de coronamaatregelen?

7

Hoe hoog is de totale meevaller in de najaarsnota?

8

Is er al een bestemming gevonden voor de meevallers in de najaarsnota?

9

Hoeveel incidenteel geld is er over dat nog geen bestemming heeft?

10

Waarom is er minder gebruik gemaakt van de kleine scholentoeslag?

11

Waarom is er minder gebruik gemaakt van de groeibekostiging?

12

Hoeveel heeft kabinet-Rutte III geïnvesteerd in onderwijs, uitgesplitst naar de verschillende investeringen?

13

Hoeveel heeft kabinet-Rutte III bezuinigd of omgebogen op onderwijs? Kan dit worden weergegeven in een overzicht?

14

Kunnen de meevallers in de Najaarsnota ingezet worden voor de positief beoordeelde instellingen van het Fonds Cultuurparticipatie, die nu geen subsidie toegekend hebben gekregen?

15

Kunnen de meevallers in de Najaarsnota ingezet worden voor het eenmalige tekort op de lerarenbeurs in 2020?

16

Op welke manier worden de meevallers van 85,9 miljoen euro herïnvesteerd in het onderwijs, bijvoorbeeld om onderwijsachterstanden door corona weg te werken?

17

Hoe kan het dat de middelen uit de COVID-19-steunpakketten voor 2020 nog niet volledig zijn gebruikt?

18

Hoe verklaart u de hogere lesgeldontvangsten? Kunnen hiervan voorbeelden worden gegeven?

19

Hoeveel scholen hebben onterechte declaraties ingediend voor wachtgeldkosten? Welke scholen waren dit?

20

Wanneer en op welke manier worden deze gelden teruggevorderd? Wordt het wachtgeld direct teruggevorderd van de schoolbestuurders of komt dit uit onderwijsgeld?

21

Wat gaat er gebeuren met de meevaller van in totaal 85,9 miljoen euro, waaronder 14,9 miljoen euro voor uitgaven die niet meer in 2020 zullen worden gedaan, maar in 2021? Blijven deze middelen behouden voor de OCW-begroting, of gaan ze naar de algemene middelen?

22

Waarom wordt de meevaller van 14,9 miljoen euro, waaronder 5 miljoen euro voor aanpak lerarentekort van uitgaven die niet meer in 2020 zullen worden gedaan, maar in 2021, niet aan de algemene reserves toegevoegd maar doorgeschoven naar 2021?

23

Kan het saldo van 5 miljoen euro van de meevaller over 2020 aanpak lerarentekort, ook worden ingezet om de tekorten op de lerarenbeurs in 2021 te verminderen? Zo nee, waarom niet?

24

Hoeveel kost het om de loonkloof tussen leraren in het primair en voortgezet onderwijs te dichten?

25

Hoeveel kost het om leraren uit het voortgezet speciaal onderwijs onder te brengen onder de cao voortgezet onderwijs?

26

Hoeveel lesuren worden gegeven door benoembare mensen in zowel het primair als voortgezet onderwijs, dus door mensen die nog geen onderwijsbevoegdheid hebben?

27

Hoeveel lesuren worden gegeven door onbevoegden in zowel primair, als voortgezet onderwijs?

28

Hoeveel lesuren worden gegeven door bevoegde leraren in zowel primair, als voortgezet onderwijs?

29

Hoeveel extra lesuitval is er door corona in zowel primair, als voortgezet onderwijs?

30

Hoeveel geld wordt er bespaard als het salaris van leraren landelijk uitbetaald zouden worden?

31

Hoeveel leraren zijn er werkzaam zijn in het basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, (voortgezet) speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs, praktijkonderwijs en middelbaar beroepsonderwijs, uitgesplitst naar onbevoegd, benoembaar en bevoegde leraren in zowel absolute getallen, als percentages?

32

Hoe heeft het lerarentekort zich ontwikkeld in de afgelopen tien jaar? Kunt u dit weergeen in tabelvorm uitgesplitst per jaar?

33

Hoe heeft het lerarentekort zich ontwikkeld sinds het aantreden van het kabinet-Rutte III? Kunt u dit weergeen in tabelvorm, uitgesplitst per jaar?

34

Wat is jaarlijks het gemiddelde lerarensalaris in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs sinds 2010? Kunt u dit uitsplitsen in tabelvorm per onderwijssector en per jaar?

35

Wat is jaarlijks de mediaan van het lerarensalaris in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs sinds 2010? Kunt u dit uitsplitsen in tabelvorm per onderwijssector en per jaar?

36

Hoeveel reserves hebben de verschillende schoolbesturen en samenwerkingsverbanden opgebouwd? Hoeveel daarvan is bovenmatig?

37

Wordt op dit moment de problematiek van het lerarentekort al in kaart gebracht door landelijk te registeren, zoals de aangenomen motie Kwint c.s. verzoekt1? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, wanneer en hoe gaat dit wel gebeuren?

38

Hoeveel leraren zijn niet in loondienst in het primair- en voortgezet onderwijs, maar ingehuurd via onder andere uitzendbureaus?

39

Hoeveel uitzend- en detacheringbureaus zijn er in Nederland die onderwijspersoneel uitzenden/detacheren? Hoeveel hebben deze uitzend- en detacheringsbureaus jaarlijks verdient aan het uitzenden/detacheren van onderwijspersoneel sinds 2017?

40

Hoe staat het met de regionale afspraken over (het beperken van) de inzet van commerciële uitzend- en bemiddelingsbureaus, naar aanleiding van de motie van de leden Kwint en Westerveld2?

41

Hoe groot is de instroom en uitstroom van nieuwe leraren in de diverse onderwijssectoren?

42

Welke vakken in het voortgezet onderwijs zijn op dit moment tekortvakken als het gaat om het lerarentekort? Hoe hoog zijn de tekorten specifiek per vak?

43

Voor welk deel heeft de lagere realisatie bij het College voor Toetsen en Examens ten bedrage van bijna 1 miljoen euro te maken met de beslissing om de centrale examens van 2020 voor de meeste vakken niet openbaar te maken, maar deze geheim te houden om ze de komende tijd nog te kunnen recyclen? Welke andere verklaringen heeft u voor die lagere realisatie?

44

Op welke termijn gaat in het voortgezet onderwijs de regel gelden van een verbod op zingen tijdens de muziekles? Wat is de bedoeling dat dit gaat betekenen voor optredens van bandjes bij de eindexamenpresentaties, waarmee veel scholen hun schoolexamens afsluiten?

45

Waar is het besluit gevallen dat de nieuwkomersbekostiging met 7,5 miljoen euro werd verlaagd ten opzichte van de raming? Welke overwegingen lagen ten grondslag aan dit besluit? Hoe verklaart u het verschil van 15 miljoen euro in de geraamde bekostiging en de (voorlopige) gerealiseerde bekostiging?

46

Waaruit bestaan de «wachtgelden» in het vo-deel van de AOC’s?3 Waarom wordt dit door het Rijk gefinancierd?

47

Hoe hoog is het huidige lerarentekort in de verschillende onderwijssectoren op dit moment?

48

Is er sinds het kabinet-Rutte III sprake van een toe- of afname van het lerarentekort? Op basis van welke gegevens wordt dit bepaald?

49

Met welk bedragen zouden de bestedingen aan de aanvullende beurs (gift) en de aanvullende beurs prestatiebeurs stijgen indien het kwart van de eerstejaarsstudenten in het hoger onderwijs die wel recht hebben op een aanvullende beurs, maar geen gebruik daarvan maakt, dat wel zouden gaan doen?

50

Hoe verklaart u de verlaging van de subsidieregeling emancipatie 2011 met 290.000 euro? Welke activiteiten vinden daardoor geen doorgang?

51

Hoe verklaart u de verlaging van de bekostiging kennisinfrastructuur Gender- en LHBTI4-gelijkheid met 267.000 euro? Wat zijn de consequenties voor de kennisinfrastructuur Gender- en LHBTI-gelijkheid?

52

Welke bonussen hebben ambtenaren van het Ministerie van OCW ontvangen in 2020? Hoe hoog waren deze bonussen en met welke reden werden deze gegeven?

53

Hebben ambtenaren van het Ministerie van OCW coronabonussen gekregen? Zo ja, om hoeveel ambtenaren en bonussen gaat het?

X Noot
1

Kamerstuk 35 000 VIII, nr. 192.

X Noot
2

Kamerstuk 27 923, nr. 336.

X Noot
3

Vo: voortgezet onderwijs; AOC: Agrarisch Opleidingscentrum.

X Noot
4

LHBTI: lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekse.

Naar boven