2020D33624 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de vaste commissie voor Defensie hebben een aantal vragen voorgelegd aan de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over zijn brief met bijlagen van 26 juni 2020 houdende informatie over het Compensatiepakket Zeeland (Kamerstuk 33 358, nr. 28).

De voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken, Ziengs

De voorzitter van de commissie Defensie, De Vries

De adjunct-griffier van de commissie Binnenlandse Zaken, Hendrickx

Nr.

Vraag

   

1

Is voor 1 september daadwerkelijk het bedrag vanwege de geleden schade overgemaakt naar Zeeland, de gemeente Vlissingen en het Waterschap?

2

Hebben de mede-overheden inderdaad allemaal voor 1 augustus definitief ingestemd met het bestuursakkoord?

3

Waarom is het waterschap niet betrokken in de bestuurlijke stuurgroep?

4

Kan per toegezegd onderzoek worden aangegeven wat de planning is en aan de hand van welke criteria beoordeeld wordt of er voldaan is aan de toezeggingen?

5

Wordt de figuur van de speciaal gezant voortgezet totdat het laatste onderzoek en de besluitvorming hierover heeft plaatsgevonden om op die manier ook langjarig de voortgang te monitoren?

6

Is ook overwogen in het bestuursakkoord op te nemen om de resterende investeringskosten van de toltunnel naar Zeeuws-Vlaanderen af te kopen, zodat de tunnel tolvrij kan worden? Waarom niet?

7

In hoeverre zijn inwoners van de Provincie Zeeland betrokken bij het tot stand gekomen pakket maatregelen?

8

Hoe gaat de Staatssecretaris blijvende betrokkenheid bij de uitvoering van het compensatiepakket vormgeven?

9

Is er een beeld te geven van de startmomenten van de verschillende aangekondigde onderzoeken? Is er een overzicht te geven van het tijdpad van de verschillende aangekondigde onderzoeken? Is het mogelijk om de Tweede Kamer de komende tijd te blijven informeren over het verloop van deze onderzoeken?

10

Op welke wijze wordt de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van de onderzoeken?

11

Hoe wordt concreet de bereikbaarheid van de Zeeuwse dorpen en steden verbeterd met het streekvervoer?

12

Waarom moet het mogelijk tot 2030 duren voordat duidelijk is of er wel echt twee keer per uur een intercity kan komen tussen Vlissingen en Amsterdam? Kan dit niet veel sneller? Is het gevaar niet aanwezig dat het alleen blijft bij een onderzoek, zonder concreet resultaat?

13

Is de directe verbinding op de hogesnelheidslijn al opgenomen in de rijksplanning of is het alleen een voornemen?

14

Kan nader onderbouwd worden wat de precieze kosten zijn voor het versnellen van de treinverbinding naar de Randstad? Kan een concreet overzicht worden gegeven wat er allemaal nodig is om de voorgestelde maatregelen te realiseren en wat deze betekenen voor de prognose van de vervoersvraag?

15

Hoe wordt het ov naar Vlaanderen concreet verbeterd? Wat is de huidige vervoersvraag en wat is de verwachte vervoersvraag als het ov aldaar verbeterd wordt?

16

Is het waar dat het openbaar vervoeraanbod in Zeeland de afgelopen jaren juist is verminderd? Wat waren hiervan de redenen en wat zijn de verwachtingen voor de komende jaren?

17

Is er helderheid te geven over de globale criteria omtrent het uiteindelijk realiseren van een waterstofhub flagship project in Zeeland?

18

Wat zijn de criteria aan de hand waarvan uiteindelijk wordt beoordeeld of er een waterstofhub flagship project in Zeeland komt? Wat houdt het concreet in dat het Rijk hiervoor actief beschikbare subsidiemogelijkheden zal inzetten? Welke inspanningen worden hiervoor geleverd?

19

Wat houdt het gezamenlijk onderzoek op het gebied van waterstof, elektrificatie en CCS (Carbon Capture and Storage, CO2 afvang en opslag) in? Wat zijn de beoogde resultaten?

20

Wat houdt het breed onderzoek naar een sterkere (financiële) positie van North Sea Port in? Welke concrete acties worden hierbij verwacht?

21

Wat zijn de concrete criteria aan de hand waarvan wordt onderzocht of in 2021 voor CCS per schip ook de SDE++-systematiek kan gaan gelden? Wat houdt het in dat EZK deze materie samen met de regio Zeeland verder zal onderzoeken?

22

Wordt ook serieus overwogen om de bouw van nieuwe onderzeeboten in Vlissingen plaats te laten vinden? Wanneer komt hierover meer duidelijkheid?

23

Is het Rijk bereid mee te denken in investeringen in onderzoek naar thorium en hierbij toe te werken naar een demonstratiecentrale in Zeeland?

24

Wat is de precieze reikwijdte van de afspraak om te onderzoeken of het Rijk de regio kan ondersteunen, om tot een financieringsconstructie te komen die de regio in staat stelt afsplitsing van Evides te realiseren? Heeft het Rijk hiervoor een inspanningsverplichting of een realisatieverplichting?

Naar boven