2019D33604

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 september 2019

De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft mij met brief van 11 juli 2019 om een reactie gevraagd inzake de petitie «Maak parkeren voor ziekenhuisbezoek weer betaalbaar» van KBO-PCOB.

In de petitie wordt gesteld dat patiënten en hun begeleiders of bezoekers die in het ziekenhuis zijn, worden geconfronteerd met hoge parkeertarieven. Met de petitie wordt aangedrongen op maatregelen. De petitie verzoekt daarbij om de volgende concrete maatregelen:

  • In overleg te treden met gemeenten en (verenigingen van) ziekenhuizen over het rekenen van redelijke tarieven en liefst helemaal geen kosten voor parkeren voor ziekenhuisbezoek

  • Als stok achter de deur wetgeving voor te bereiden om betaalbare parkeertarieven bij het ziekenhuis af te dwingen en openheid over de besteding van de opbrengst van parkeertarieven

Over de parkeerkosten bij ziekenhuizen zijn ook meermaals vragen gesteld door uw Kamer. In algemene zin stel ik mij op het standpunt dat VWS geen rol en verantwoordelijkheid heeft ten aanzien van parkeertarieven. Deze verantwoordelijkheid ligt bij ziekenhuizen en gemeenten. Ik constateer dat deze partijen mogelijkheden hebben om de parkeerkosten voor patiënten en bezoekers te verminderen, bijvoorbeeld door het aanbieden van abonnementen, kortingen, gratis uitrijkaarten etcetera. Ik vind het van belang dat ziekenhuizen transparant zijn over de hoogte van parkeertarieven en de mogelijkheden die er zijn om deze kosten te beperken.

Reactie verzoeken petitie

Vanuit VWS zijn partijen ambtelijk gewezen op de terugkerende vragen over parkeertarieven. Zoals aangegeven in antwoorden op Kamervragen (Aanhangsel Handelingen II 2018/19, nr. 2709 en Aanhangsel Handelingen II 2018/19, nr. 3190) zijn de ziekenhuizen in het bestuurlijk overleg MSZ opgeroepen transparant te zijn over parkeertarieven en de mogelijkheden voor patiënten en bezoekers om de kosten ervan te beperken. Daarnaast heb ik de vragen en signalen over parkeertarieven onder de aandacht gebracht bij zorgverzekeraars. Ik ben bereid om naar aanleiding van deze petitie bij de koepels voor ziekenhuizen (NVZ en NFU) en gemeenten (VNG) wederom aandacht te vragen voor de parkeertarieven.

Het gaat mij echter te ver om op nationaal niveau sturend op te treden als het gaat over de hoogte van parkeertarieven: zoals aangegeven heeft VWS hierin geen rol en verantwoordelijkheid. Het parkeerbeleid behoort tot de bedrijfsvoering van een ziekenhuis. Hierbij is relevant dat een parkeervoorziening kosten met zich mee brengt, die een ziekenhuis linksom of rechtsom moet financieren. Of een ziekenhuis in staat is om lagere tarieven in rekening te brengen, zal afhangen van de lokale context (bijvoorbeeld: parkeertarieven in omliggende wijken) en de financiële situatie van het ziekenhuis.

In lijn met voorgaande ben ik dan ook niet voornemens om wetgeving voor te bereiden die ingrijpt op de hoogte van parkeertarieven bij ziekenhuizen.

Ten aanzien van de transparantie over de besteding van de opbrengst van parkeertarieven merk ik het volgende op. Ziekenhuizen zijn reeds verplicht financiële verantwoording af te leggen middels het Jaarverslag. Het verplicht en specifiek verantwoorden van de besteding van parkeergelden brengt extra administratieve lasten met zich mee voor het ziekenhuis. Ik acht een dergelijke partiële verantwoording over een onderdeel van de bedrijfsvoering van een ziekenhuis niet wenselijk. Ik ben dan ook niet voornemens om de verantwoording van de besteding van parkeergelden wettelijk te verankeren.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins

Naar boven