2019D28651 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Binnen de vaste commissie voor Europese Zaken bestond bij een aantal fracties de behoefte om aan het kabinet enkele vragen en opmerkingen voor te leggen met betrekking tot de kabinetsbrief inzake de financiële situatie van de Raad van Europa (Kamerstuk 20 043, nr. 119).

De voorzitter van de commissie, Veldman

De adjunct-griffier van de commissie, Buisman

CDA

De leden van de Tweede Kamerfractie van het CDA kijken met grote zorgen naar het opnieuw toetreden van Rusland tot de Parlementaire Assemblee (PACE) van de Raad van Europa. Het lijkt erop dat dit gebeurd is zonder dat Rusland ook maar een stap gezet heeft richting het naleven van zijn verplichtingen onder het verdrag, zo constateren de leden van de CDA-fractie. Het land houdt nog steeds stukken van drie lidstaten bezet, houdt zich niet aan uitspraken van het hof en lapt resoluties van de Parlementaire Assemblee volledig aan zijn laars.

De leden van de CDA-fractie hebben een paar vragen aan het kabinet:

  • Heeft het kabinet het feit dat Rusland niet meewerkt bij de MH17-onderzoeken en bij de vervolging ter sprake gebracht bij het Comité van Ministers? Zo ja, wanneer en wat was de reactie van andere landen?

  • Heeft het kabinet het meewerken aan de MH17-onderzoeken of het leveren van de radarbeelden uit Rostov als voorwaarde ingebracht bij deze deal? Zo nee, waarom niet?

  • Heeft Rusland beloofd zijn achterstallige bijdrage over te maken?

Tot slot verzoeken de leden van de CDA-fractie het kabinet aan te geven wanneer het nieuwe sanctiemechanisme klaar zal zijn.

D66

De leden van de D66-fractie hebben met interesse kennisgenomen van de brief van het kabinet inzake de financiële situatie van de Raad van Europa. Deze leden hebben nog enkele vragen aan het kabinet.

De leden van de D66-fractie zijn van mening dat de Raad van Europa een belangrijk instituut is dat zich sinds zijn oprichting heeft ingezet voor de bevordering van rechtsstatelijkheid, mensenrechten en democratie in heel Europa. De uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg zijn gezaghebbend en dragen bij aan de vreedzame samenwerking en ontwikkeling van de 47 lidstaten, zo constateren deze leden. Daarom onderschrijven de leden van de D66-fractie de aangegeven urgentie van het kabinet om het voortbestaan van de organisatie veilig te stellen, nu deze in politiek en financieel zwaar weer verkeert.

De leden van de D66-fractie merken op dat enkele tijd na het zenden van de Kamerbrief de Russische Federatie op 26 juni 2019 na stemming, zijn plek weer kan innemen in de Parlementaire Assemblee (PACE). De leden van de D66-fractie zijn ontstemd over het feit dat de Minister van Buitenlandse Zaken in mei 2019 ook vóór terugkeer van de Russische Federatie heeft gestemd binnen het Comité van Ministers. Kan het kabinet dit besluit toelichten, zo vragen deze leden. Ook liet de Russische Federatie zien zich weinig van kritiek aan te trekken, door de omstreden Leonid Slutsky te nomineren als vicepresident. Hoe apprecieert het kabinet deze kandidaatstelling, zo vragen de leden van de D66-fractie.

De stem van de Russische Federatie was ontnomen als reactie op de annexatie van de Krim, zo constateren de leden van de D66-fractie. Aangezien deze situatie onveranderd is, en ook omdat er geen uitzicht is op verbetering, zijn de leden van de D66-fractie van mening dat de Russische Federatie deze stem niet terug had moeten krijgen. Enkele delegaties hebben naar verluidt na deze stemming binnen de PACE de zaal boos verlaten. Kan het kabinet toelichten hoe de huidige politieke situatie omtrent de Raad van Europa er op dit moment uitziet? Hoe verwacht het kabinet dat de Raad van Europa zijn werk zal kunnen continueren, na dit politieke besluit, zo vragen de leden van de D66-fractie.

De leden van de D66-fractie vragen verder wat de huidige stand van zaken is omtrent de financiële situatie van de Raad van Europa. Welk negatief effect heeft de financiële situatie op dit moment op de werking van met name het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg? Zijn er naast de Russische Federatie meerdere landen die een achterstand op hun betaling aan de Raad van Europa hebben, zo vragen deze leden. Zo ja, welke landen en om welke reden? Hoe apprecieert het kabinet de in mei door de Secretaris-Generaal voorgestelde toekomstplannen voor de Raad van Europa, en in het bijzonder de plannen om het financiële tekort het hoofd te bieden? En wat is de appreciatie van de benoeming van de nieuw verkozen Secretaris-Generaal van de Raad van Europa? Op welke veranderingen in de organisatiecultuur doelt het kabinet in de brief, zo vragen deze leden.

Mocht de Russische Federatie de contributie aan de Raad van Europa weer voldoen, en de achterstand inhalen, zijn dan daarmee de financiële problemen opgelost, zo vragen de leden van de D66-fractie. Verwacht het kabinet dat de beoogde flinke bezuinigingen op personeel en activiteiten uitblijven, mocht de Russische Federatie weer aan zijn financiële verplichtingen voldoen?

GroenLinks

De leden van de GroenLinksfractie hebben met zorgen kennisgenomen van de brief over de financiële crisis van de Raad van Europa. Deze leden willen graag dat de Raad van Europa goed functioneert in het belang van mensenrechten, democratie en de rechtsstaat in Europa. Zij hebben enkele opmerkingen en vragen aan het kabinet over de inspanningen om de Raad van Europa goed te laten functioneren.

De leden van de GroenLinksfractie vinden het van belang dat alle landen in Europa een rol spelen in de Raad van Europa. Samen moeten we in Europa investeren in onze mensenrechten, democratie en rechtsstaten. De leden van de GroenLinksfractie achten het van groot belang dat mensen toegang hebben tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Deze leden hebben daarom de volgende vragen hierover. Wat is de financiële situatie nu van de Raad van Europa, en wat moet er nog gebeuren om de liquiditeit te optimaliseren? Kan de lengte van de procedures voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens verkort worden als de Raad van Europa meer financiële bijdragen ontvangt, en wil het kabinet zich hiervoor inzetten?

De leden van de GroenLinksfractie constateren dat de rechtsstaat in sommige EU-lidstaten sterk onder druk staat. Voor het functioneren van onze Europese Unie is het van groot belang dat respect voor de democratie en mensenrechten overal de norm is. De leden van de GroenLinksfractie zijn van mening dat de Raad van Europa een rol speelt in het beschermen en afdwingen van mensenrechten, democratie en de rechtsstaat.

De leden van de GroenLinksfractie moedigen het kabinet daarom sterk aan om zich verder in te spannen voor het waarborgen van de mensenrechten in Europa door de rol van de Raad van Europa te versterken. Welke opties ziet het kabinet om de liquiditeit van de Raad van Europa zeker te stellen? Kan het kabinet daarbij aangeven welke rol hierin is weggelegd voor het koppelen van de bijdrage aan de inflatie? Zou het kabinet, in samenwerking met de andere lidstaten, kunnen onderzoeken hoe de financiële situatie van de Raad van Europa, in het bijzonder het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, stabieler kan worden en minder hoeft te lijden door politieke keuzes van lidstaten?

Het kabinet is, net als de GroenLinksfractie, een voorstander van een zo efficiënt mogelijke Raad van Europa. Het is onduidelijk wat volgens het kabinet ondernomen moet worden om de efficiëntie te verbeteren. Kan het kabinet dit toelichten, zo vragen deze leden. En kan het kabinet aangeven welke rol het ziet voor het kabinet om dit te bewerkstelligen?

De leden van de fractie van GroenLinks vragen zich tot slot af hoe de Raad van Europa zijn instrumentarium heeft ingezet om de mensenrechten, democratie en rechtsstaat in Rusland en andere landen te verbeteren. Kan het kabinet toelichten hoe deze instrumenten in zijn optiek verder geoptimaliseerd kunnen worden?

Naar boven