Vragen van het lid Van Gerven (SP) aan de Staatssecretaris van Economische Zaken over het bericht dat visverwerkers oude vis oplappen met verboden middelen met waterstofperoxide (ingezonden 20 november 2015).

Vraag 1

Wordt het middel Mucusol momenteel nog door visverwerker Foppen gebruikt?1

Vraag 2

Waarom en wanneer is besloten het middel Mucusol als ontslijmingsmiddel toe te staan?

Vraag 3

Welke stoffen bevat het middel Mucusol? Klopt het dat waterstofperoxide het actieve bestanddeel is van Mucusol?

Vraag 4

Welke andere ontsmettingsmiddelen (al dan niet met als doel om te ontsmetten) zijn de afgelopen 5 jaar nog meer gebruikt in de visindustrie en worden deze middelen nog steeds gebruikt?

Vraag 5

Is het toestaan van Mucusol overlegd met de Europese autoriteiten? Welke correspondentie is hierover geweest? Is er overleg met de Europese autoriteiten geweest over het toestaan van andere ontsmettingsmiddelen?

Vraag 6

Worden Mucusol en andere ontsmettingsmiddelen ook in andere EU-landen gebruikt en is dit door de nationale overheden aldaar toegestaan?

Vraag 7

Is het waar dat door het gebruik van Mucusol toe te staan, Nederland feitelijk EU verordening 853/2004 hoofdstuk 2 (artikel 1 en 2) overtreedt?

Vraag 8

Valt het toestaan van Mucusol en andere ontsmettingsmiddelen onder gedoogbeleid?

Vraag 9

Wat gebeurt er aan handhaving in deze?

Vraag 10

Onderschrijft u dat het gebruik van Mucusol en andere ontsmettingsmiddelen niet wenselijk is en niet toegestaan moet worden omdat deze middelen de achteruitgang van vis maskeren?

Vraag 11

Bent u bereid om gebruik van Mucusol en andere ontsmettingsmiddelen te verbieden, ook als het voor ontslijming of andere doelen wordt gebruikt en bent u bereid om op de naleving hiervan toe te zien?

Vraag 12

Hoeveel van de visbedrijven bevinden zich nu in de rode, oranje of groene zone? Kunt u bij de beantwoording zowel de oude als de nieuwe kleurcodes aangeven om verwarring te voorkomen?

Vraag 13

In hoeverre heeft het bedrijf Foppen dan wel hebben andere visbedrijven meegedacht over het beleid waarbij Mucusol als ontslijmingsmiddel wordt toegestaan? Welke gesprekken hebben hierover plaatsgevonden en welke correspondentie is hierover geweest? Kunt u de gespreksverslagen en de correspondentie bij de antwoorden voegen?

Vraag 14

Heeft Foppen het initiatief genomen voor de gedachtewisseling over het toestaan van het middel Mucusol?

Vraag 15

In hoeverre is het gebruikelijk om het belanghebbende bedrijfsleven mee te laten praten over de interpretatie en uitvoering van regelgeving over voedsel?

Vraag 16

In welke gevallen is het nog meer voorgekomen dat het belanghebbende bedrijfsleven meepraatte over de interpretatie en uitvoering van regelgeving over ontsmettingsmiddelen, technologische hulpstoffen, additieven en andere voedselveiligheidsregels? In hoeverre wordt bij deze lobbyactiviteiten transparantie toegepast? Waren dit publieke consultaties of is informatie over deze gesprekken publiekelijk toegankelijk?

Vraag 17

Zijn andere organisaties zoals consumentenorganisaties ook uitgenodigd voor deze gesprekken en hebben zij hieraan deelgenomen? Zo nee, waarom niet?

Vraag 18

Vindt u het wenselijk dat het belanghebbende bedrijfsleven meepraat over de interpretatie en uitvoering van regelgeving over voedsel?

Vraag 19

Hoe gaat u de Kamer informeren over de lobbyactiviteiten van het belanghebbende bedrijfsleven bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en over gewijzigd beleid of gedoogbeleid dat hiervan het gevolg is?

Vraag 20

Bent u bereidt lobbyactiviteiten van belanghebbende bedrijven bij toezichthouder NVWA te verbieden? Zo nee, bent u bereid dit te reglementeren en volledig transparant te maken?

Vraag 21

Hoe is de praktijk bij andere Nederlandse toezichthouders betreffende de omgang met belangenbehartiging vanuit het bedrijfsleven?

Vraag 22

Hebben andere Nederlandse toezichthouders regels of gedragscodes omtrent het omgaan met belangenbehartiging vanuit het bedrijfsleven? Zo ja, kunt u de Kamer deze doen toekomen? Is er landelijk beleid in deze en zo ja, hoe wordt dit geïmplementeerd?

Vraag 23

Is het middel Freebac D150 toegestaan als hulpmiddel in Nederland? Wat is de samenstelling van Freebac D150 en in hoeverre verschilt dit van Mucusol?

Vraag 24

Is het toestaan van het middel Freebac D150 overlegd met de Europese autoriteiten? Welke correspondentie is hierover geweest?

Vraag 25

Wat is de inzet van Nederland betreffende ontsmettingsmiddelen in voedsel bij TTIP, zoals bijvoorbeeld de chloorkip?


X Noot
1

Omroep Gelderland, 19 november 2015

Naar boven