Vragen van het lid Merkies (SP) aan de Minister van Financiën over het kaalplukken van een afvalverwerker voor private equity (ingezonden 11 mei 2015).

Vraag 1

Hoe reageert u op het artikel «investeerder plukt afvalverwerker kaal»?1

Vraag 2

Wat vindt u ervan dat private equitypartij Waterland zichzelf 183 miljoen euro gemeenschapsgeld toebedeelt dat deels was bedoeld voor het saneren van stortplaatsen?

Vraag 3

Amper een jaar geleden heeft private equitypartij Waterland, Attero gekocht; vindt u ook dat het er alle schijn van heeft dat Waterland de aankoop voornamelijk heeft gedaan om Attero vervolgens financieel uit te kleden? Kunt u uw antwoord toelichten?2

Vraag 4

Kan het voorkomen dat de solvabiliteit van Attero in gevaar komt als gevolg van het uitkeren van 183 miljoen euro aan superdividend?

Vraag 5

Bestaan er wettelijke beperkingen aan de hoogte van superdividend?

Vraag 6

Welke actie(s) gaat u concreet ondernemen om te voorkomen dat private equitypartijen bedrijven financieel uitkleden, zoals in het verleden al vaak is voorgekomen?

Vraag 7

Volgens Peter Roosenboom, EUR-hoogleraar Entrepreneurial Finance and Private Equity, behalen private equitypartijen een derde van het rendement via de renteaftrek van de schuld waarmee overnames worden gefinancierd; is dat voor u aanleiding om de renteaftrek op vreemd vermogen (fors) te beperken? Kunt u uw antwoord toelichten2?

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van de leden Nijboer en Cegerek (beiden PvdA), ingezonden 8 mei 2015 (vraagnummer 2015Z08527).


X Noot
2

Rondetafelgesprek Tweede Kamer, Private equity in Nederland, d.d. 29 april 2015

Naar boven