Vragen van het lid Merkies (SP) aan de Minister van Financiën over het kaalplukken van een afvalverwerker voor private equity (ingezonden 11 mei 2015).

Mededeling van Minister Dijsselbloem (Financiën) (ontvangen 2 juni 2015)

Vraag 1

Hoe reageert u op het artikel «investeerder plukt afvalverwerker kaal»?1

Vraag 2

Wat vindt u ervan dat private equitypartij Waterland zichzelf 183 miljoen euro gemeenschapsgeld toebedeelt dat deels was bedoeld voor het saneren van stortplaatsen?

Vraag 3

Amper een jaar geleden heeft private equitypartij Waterland, Attero gekocht; vindt u ook dat het er alle schijn van heeft dat Waterland de aankoop voornamelijk heeft gedaan om Attero vervolgens financieel uit te kleden? Kunt u uw antwoord toelichten?2

Vraag 4

Kan het voorkomen dat de solvabiliteit van Attero in gevaar komt als gevolg van het uitkeren van 183 miljoen euro aan superdividend?

Vraag 5

Bestaan er wettelijke beperkingen aan de hoogte van superdividend?

Vraag 6

Welke actie(s) gaat u concreet ondernemen om te voorkomen dat private equitypartijen bedrijven financieel uitkleden, zoals in het verleden al vaak is voorgekomen?

Vraag 7

Volgens Peter Roosenboom, EUR-hoogleraar Entrepreneurial Finance and Private Equity, behalen private equitypartijen een derde van het rendement via de renteaftrek van de schuld waarmee overnames worden gefinancierd; is dat voor u aanleiding om de renteaftrek op vreemd vermogen (fors) te beperken? Kunt u uw antwoord toelichten2?

Mededeling

Op 11 mei 2015 stelde het lid Merkies (SP) kamervragen aan de Minister van Financiën over «het kaalplukken van een afvalverwerker door private equity».

Vanwege de benodigde afstemming en de tijd die voor de beantwoording nodig is, zal de beantwoording uiterlijk op 19 juni 2015 plaatsvinden.


X Noot
2

Rondetafelgesprek Tweede Kamer, Private equity in Nederland, d.d. 29 april 2015

Naar boven