Vragen van de leden Kooiman en Van Gerven (beiden SP) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over een fusie tussen de ziekenhuizen in Bergen op Zoom en Roosendaal en de concentratie van afdelingen (ingezonden 16 augustus 2012).

Vraag 1

Wat is uw reactie op de bij ons binnengekomen mail over een fusie tussen de ziekenhuizen in Bergen op Zoom en Roosendaal en de concentratie van afdelingen?1

Vraag 2

Deelt u de mening dat de op handen zijnde fusie per direct gestaakt moet worden, gezien de uitspraak van de Tweede Kamer dat er een moratorium op fusies in de zorgsector ligt, tot de inspraak van patiënten en personeel voldoende is geregeld, en uit de mail blijkt dat dit niet zo is? Kunt u uw antwoord toelichten?2

Vraag 3

Wat zijn de redenen voor een fusie tussen beide ziekenhuizen en een concentratie van afdelingen, als u eind mei jongstleden in antwoord op schriftelijke vragen van het lid Kooiman nog stelde dat de kwaliteit van de geboortezorg op beide locaties niet onder de maat is bevonden door de Inspectie voor de Gezondheidszorg?3

Vraag 4

Welke concrete gevolgen heeft dit voor patiënten (cliëntenraden), personeel (OR) en de verschillende afdelingen? Wilt u in uw antwoord de meningen van de genoemde partijen van beide ziekenhuizen over de voorgenomen fusie verwerken?

Vraag 5

Welke financiële redenen en welke financiële gevolgen heeft de geplande fusie, gezien de sterke financiële positie van het ziekenhuis in Bergen op Zoom?4

Vraag 6

Is het waar dat de afdelingen verloskunde en de acute zorg, inclusief de intensive care, geconcentreerd worden in Bergen op Zoom, en dat deze verdwijnen uit Roosendaal? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 7

Aan welke randvoorwaarden moet de voorgenomen concentratie van verloskundige zorg voldoen, zoals u noemde in antwoord op eerdere schriftelijk vragen van het lid Kooiman?3

Vraag 8

Wat zijn de uitkomsten van de door u genoemde gesprekken met diverse stakeholders en wat is het oordeel van het College Perinatale Zorg (CPZ)?

Vraag 9

Kunt u garanderen dat de wettelijke normen voor spoedeisende hulp gehaald worden wanneer de concentratie van ziekenhuisafdelingen in West-Brabant wordt doorgezet? Wat was de uitkomst van het overleg met de Regionale Ambulance Voorziening (RAV)? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 10

Waar kunnen zwangere vrouwen uit Roosendaal en omgeving terecht als zij verloskundige hulp nodig hebben, en de afdeling verloskunde is verdwenen?


X Noot
1

Geanonimiseerde mail ontvangen bij SP Tweede Kamerfractie:

«Naar nu blijkt is er een fusie op handen, waarbij er wordt gewerkt naar één ziekenhuisorganisatie, maar de beide locaties blijven bestaan. Wel gaat dit gepaard met een verdeling van afdelingen over de locaties.

Zo zal niet alleen de kraamzorg, maar naar verwachting de hele acute zorg (inclusief intensive care) verhuizen naar Bergen op Zoom.

Dit is vooral een beslissing van de Raad van Bestuur en kan niet de goedkeuring van een aantal medisch specialisten dragen, zij vrezen voor de toekomst van het ziekenhuis als de fusie doorgaat.

Het blijkt dat de ziekenhuisorganisatie het personeel de komende week gaat inlichten over de plannen. (...) Vooral vanuit maatschap chirurgie en gynaecologie zou er steun zijn voor de fusie, anderen zijn er geen voorstander van. Bestuurlijk heeft het de laatste jaren al behoorlijk gerommeld in Roosendaal.»

X Noot
2

Motie van het lid Leijten (SP) over een moratorium op fusies in de zorg, documentnummer 32 620-25.

X Noot
3

Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2011–2012, nr. 2586.

Naar boven