Vragen van de leden Smaling (SP), Vos (GroenLinks), Putters (PvdA), Martens (CDA), Van Boxtel (D66) en Kuiper (ChristenUnie) op 24 januari 2012 medegedeeld aan de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu inzake NSL.

Vraag 1

De regering stelde de Eerste Kamer op 20 december jl. op de hoogte van de voortgang rond het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL), ingericht om te voldoen aan de Europese richtlijn Luchtkwaliteit.

De derogatieperiode voor fijnstof is inmiddels verstreken, maar de doelen (nog) niet gehaald. Hoe gaat de regering sancties uit Brussel voorkomen?

Vraag 2

De problemen met het NSL liggen op het terrein van de complexiteit van het model, de kwaliteit van de invoergegevens en zaken die onder «voortschrijdend inzicht» kunnen worden gevat. Is een landelijk black box model nog wel de aangewezen weg om aan de richtlijn te voldoen?

Verdient het niet aanbeveling thans juist in te zetten op knelpunten en gebieden waar de hoogste gezondheidsrisico’s zich voordoen en daar ook het meetnet sterk te verfijnen?

Vraag 3

Een vergelijkbaar Europees dossier (Natura 2000) worstelt met andere vormen van stikstofdepositie. Hiertoe wordt een Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) ontwikkeld, waarover de regering op 15 december 2011 een uitvoerige brief stuurde aan de Tweede Kamer (30 654, 99). De NSL-brief refereert aan PAS en de PAS-brief aan NSL, maar niet op inhoudelijke wijze. Is de modelopzet bij PAS vergelijkbaar met die bij het NSL? In welk opzicht wel en in welk opzicht niet? Wordt bij de ontwikkeling van PAS lering geput uit de ervaringen met het NSL? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

Vraag 4

Is PAS op zinvolle wijze modelmatig te koppelen aan nog een Europees dossier (Nitraatrichtlijn), aannemende dat ammoniakemissie en dier- en daarmee mest- en nitraat- en fosfaatdichtheid in de mest gerelateerd zijn?

Vraag 5

Valt er rond de drie dossiers wat te winnen op het gebied van efficiëntie en tempo waarin de Europese richtlijnen worden gehaald, wanneer in samenhang en niet afzonderlijk bekeken? Zo ja, op welke wijze?

Naar boven